Aralık 24, 2014

Liseliler ulaşım ve çevre sorunlarına çözüm üretecek

İstanbul’daki lise öğrencileri bu yıl da çevrelerindeki trafik ve çevre sorunlarına çözüm bulmak için harekete geçecek. Renault’nun, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Total Oil Türkiye ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ile birlikte düzenlediği Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışmasının katılım süreci dün başladı. İstanbul’daki Anadolu liselerinin öğrencileri 20 Mart 2015 tarihine kadar yarışmaya projeleriyle başvurabilecek ve ilk üçe giren öğrenciler, öğretmenler ve sınıfları çeşitli armağanlar kazanacak.



Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, geçen yıllarda gençlerin çözüm odaklı, yenilikçi, uygulanabilir ve yaygınlaştırılabilir projeler ürettiklerini vurguladı ve “Bu yıl da bizi şaşırtacak projeler bekliyoruz” dedi. Aybar, yarışmaya ilişkin şunları da dile getirdi: “Trafik güvenliği ve çevre sorunlarına ilişkin iyileşme, genel bir toplumsal davranış değişikliği sağlamakla mümkün. Bu yarışmayla ehliyet ve toplumsal sorumluluk alma yaşına iyice yaklaşmış liseli gençlerde yol güvenliği ve sürdürülebilir ulaşım konularında farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Gençler bu sayede çevrelerindeki sorunlar karşısında ‘bana ne’ demeyecek, onları kanıksamayacak. Onlara sorunun değil, çözümün parçası olma şansını verdiğimizde neleri değiştirebildiklerini geçmiş deneyimlerimizden biliyoruz. Bu nedenle hem öğrencilerimizi, hem de öğretmenlerimizi bu yarışma ve hayatlarımız için harekete geçmeye davet ediyoruz.”

Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışmasının sonuçları Mayıs 2015’te belli olacak. Yarışmada ilk üçe giren sınıfların öğretmenlerine ve öğrencilere çeşitli hediyeler verilecek. Birinci olan proje ekibi, öğretmeniyle birlikte Paris seyahati kazanırken, sınıfın diğer öğrencilerine birer tablet bilgisayar; ikinci ve üçüncü olan sınıfların öğrencilerine birer iPod ve ilk üçe giren sınıfların öğretmenlerine birer iPad hediye edilecek.



 

Sorunu sapta, çözüm önerilerini oluştur ve uygula

“Sizin Fikriniz Sizin Projeniz” yarışmasına katılacak olan liselilerden öncelikle kendi yakın çevrelerindeki en önemli yol güvenliği ya da ulaşım sorununu saptayıp, bu sorunun iyileştirilmesine yönelik kendi somut çözüm önerilerini üretmeleri bekleniyor. Ancak iş burada bitmiyor. Liselilerin bu fikirleri bir proje ve eylem planına dönüştürüp harekete geçerek uygulamaları gerekiyor. Öğrencilerin yarışmadaki başarısı, fikirlerini hayata geçirip, etki ve sonuç elde etmelerine bağlı. Yarışmada öğrenciler, proje içeriği ve uygulama araçları konusunda tamamen özgür bırakılıyor. Gençler, “sürdürülebilir ulaşım ve yol güvenliğine yönelik geliştirdikleri lokal çözüm uygulamalarını, imza kampanyaları, tiyatro ve film gösterimi ya da poster, afiş gibi çalışmalarla çevrelerinde yaygınlaştırabiliyor.


 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir