Ekim 24, 2014

Lojistik sektörü, 2015'te büyümeye devam edecek

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD ev sahipliğinde FIATA Dünya Kongresi 2014 İstanbul, 13-18 Ekim tarihleri arasında Hilton İstanbul Bomonti Otel & Konferans Merkezi'nde gerçekleştirildi.


Kongreye kayıt yaptıran binin üzerinde katılımcı, açılış törenine katılan ve söz alan bürokratların yanı sıra, yine Dünya Gümrük Örgütü ile Dünya Ticaret Örgütü’nden katılan üst düzey isimlerden ve 30’a yakın konuk konuşmacıdan “Lojistikte Sürdürülebilir Büyüme” teması doğrultusunda lojistik sektörünün gelecek yol haritasına ilişkin konuşmalar dinledi.

Kongre açılış törenine katılan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Talat Aydın ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar katılımcılara, İstanbul ve Türkiye’nin lojistik yatırımları açısından büyük potansiyelleri barındırdığını ve lojistiğin gelişimi noktasında Türkiye’nin gerçekleştirdiği yatırımları anlattı. UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin de kongreye katkılarından dolayı teşekkür plaketi sundu.


FIATA İstanbul 2014’te, mesleki politikaların uygulayıcıları ile akademisyenler ve sektörün diğer bileşenleri bir araya gelerek önümüzdeki dönem lojistik sektörünün alanını belirleyecek olan temel konularını tartışma imkânı da buldular. Ayrıca, UTİKAD ve Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi işbirliğinde, her üç aylık dönemde gerçekleştirilen, “Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması” da kongre katılımcılarına uygulanarak, dünya lojistik sektörünün 2015 yılına bakışı da değerlendirildi. Araştırma sonucunda katılımcılar, 2015 yılında sektörün büyümeye devam edeceğini öngördü.


UTİKAD ve FIATA Networking Günleri’nde 1055 toplantı organize edildi


Kongre kapsamında katılımcılar, “UTİKAD Networking”ve”FIATA Networking” oturumlarıyla 85 ülkeden 1.000'ün üzerinde lojistik profesyoneli ile “Birebir İş Görüşmeleri” yapabilme imkânına da sahip oldular. Türk ve Dünya Lojistik sektörütemsilcileri, UTİKAD ve FIATA Networking günlerinde organize edilen 1055 ikili toplantıda buluştu.


FIATA, Dünya Bankası İle önemli bir anlaşmaya imza attı


Kongrede, lojistik sektörünün geleceğine dair önemli bir anlaşmaya da imza atıldı. FIATA ve Dünya Bankası arasında imzalanan anlaşma ile lojistik sektörünün ekonomi dünyası içerisinde yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri yakın işbirliği içerisinde yürütülecek çalışmalarda ele alınacak. Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Özel ve Mali Sektör Departmanı Sektör Lideri JoseGuilherme Reis, küreselleşen ekonomi dünyasında ticaretin kolaylaşmasına yönelik Dünya Bankası olarak adımlar attıklarını belirterek, bu kapsamda lojistik sektörüne yönelikte önemli çalışmalarının olduğunu söyledi. Reis, “Bu mutabakat zaptı ile çalışmalarımız daha da zenginleşerek devam edecektir” dedi.


FIATA Başkanı Francesco Parisi ise, Dünya Bankası ile bu işbirliğini önemsediklerini belirterek, geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası’nın lojistikte gelişen ülkelerde kullanılmak üzere 30 milyar dolar fon ayırdığını ve anlaşma ile bu fonun tüm ülkelere yayılması için FIATA olarak çalışacaklarını söyledi.


FIATA Dünya Kongreleri’nde bir ilk


FIATA Dünya Kongresi ilk kez ilginç bir sergiye de ev sahipliği yaptı. MSC Gemi Acenteliği Dokümantasyon Hizmetleri Türkiye Müdürü Ahmet Aytoğan, 20 yıldır koleksiyonunu yaptığı, her birinin ayrı bir hikayesi olan ve en eskisi 1763 yılına dayanan 450 konşimentodan 83’ünü kongre kapsamında sergiledi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği “Konşimento’nun Yolculuğu” sergisinde, UTİKAD Başkanı Erkeskin tarafından Parisi’ye de dedesinin imzasının bulunduğu 1938 tarihli orijinal konşimento hediye edildi.


'Çok başarılı bir kongreye amza atıldı'


FIATA İstanbul 2014’ten son derece memnun olduklarını ifade eden Parisi, özellikle kongre süresince gerçekleştirilen toplantıların çok verimli geçtiğini belirtti. Francesco Parisi, FIATA Kongrelerinin 3 yıllık bir hazırlık süreci ile gerçekleştiğini ve UTİKAD’ın bu süreci 18 aygibi kısa bir sürede tamamladığını anlatarak, “Katılımcı sayısından, toplantı içeriklerine kadar çok başarılı bir kongreyi geride bırakmamızı sağladığı için UTİKAD’a çok teşekkür ediyorum. 12 yıl öncede Türkiye’de başarılı bir kongre gerçekleştirmiştik, bu kongre daha da başarılı geçti” dedi. Parisi, Türkiye’nin lojistik sektöründe çok önemli bir konuma sahip olduğunu ve ekonomisinde büyüyen bir lojistik sektörünü barındırdığını da sözlerine ekledi.


FIATA’nın en önemli amaçlarından birinin de istihdamı geliştirmek olduğunun altını çizen Parisi, mesleki eğitime verdikleri öneme değinerek “FIATA diploması, bütün dünyada geçerli olan tek sertifikadır. Şimdi FIATA LojistikAkademisi için çalışmaları tamamladık, alanında uzman isimlerin eğitimciolarak yer alacağı akademi dünya lojistik sektörü için önemli bir ivme olacak” dedi.


UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin ise, dünya ticaretinde lojistiğin sürdürülebilirliğinin çok önemli yeri olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Bu amaçla kongremizin ana temasını 'Lojistikte Sürdürülebilir Büyüme' olarak belirledik. Bu tema çerçevesinde kongre konu başlıklarımızı, konuşmacılarımızı seçtik. Ve kongre boyunca sektör olarak neler yapabileceğimizi konuştuk, dünyadaki gelişmelerin neler olduğuna ilişkin bilgiler edindik, Türkiye’nin lojistik sektöründe yol haritasının neler olması gerektiğine ilişkin konuları ayrıntılı olarak ele aldık. Şimdi kongreden çıkan sonuçları bir rapor haline getirerek kamu ve ilgili kurumlarile paylaşacağız.''


'UTİKAD Akademisi’ni kurmak için balışmalara başlıyoruz'

Kongre süresince önemli çıkarımların elde edildiğinin altını çizen Erkeskin, UTİKAD olarak sektör için önemli bir adımı daha hayata geçirdiklerini söyledi. Artık dernek olarak FIATA diploması vereceklerini açıklayan Erkeskin, şöyle devam etti: “Gerek lojistik eğitimlerini desteklemek anlamında gerekse geniş kapsamlı verdiğimiz sektörel eğitimler anlamında en önde olan bir derneğiz. Şimdi bu çalışmalarımıza FIATA Diplomasını da eklemiş bulunuyoruz. Bu diplomayı almak isteyenlere 280 saat eğitim vereceğiz. Dünyanın her yerinde geçerli olan bu diplomayı alanlar lojistik sektöründe kariyer gelişimleri için önemli bir avantaj sağlamış olacaklar. Türkiye’de UTİKAD Akademisi kurmayı hedefliyoruz. FIATA da bir akademi çalışması yürütüyor. Bu kapsamda UTİKAD Akademisi’ni kurmak için FIATA ile çalışacağız.”


Yine dernek olarak sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak için Bureau Veritas ile yapılan “Sürdürülebilir Lojistik Sertifikası” çalışmasından da bahseden Erkeskin,“Sürdürülebilir Lojistik Denetimi” başlığı altında firmaların, yönetimin sürdürülebilirlik ile ilgili taahhüdü, firmanın; çevre, enerji, iş sağlığı güvenliği, çalışan hakları, yol güvenliği, varlık ve müşteri geri bildirimi yönetimleri kapsamında değerlendirildiğini söyledi. Bu değerlendirmeden başarı ile geçen firmaların belgeyi almaya hak kazandıklarını ifade eden Erkeskin, kongre kapsamında bu belgenin katılımcılara tanıtıldığını ve denetimlerden başarılı ile geçerek belgeyi hak kazanan ilk firma Ekol Lojistik’e de belgesinin kongre sırasında takdim edildiğini söyledi.


UTİKAD üyelerine çeşitli risk ve sigorta ürünleri sunduklarını da hatırlatan Erkeskin, dernek olarak GRASS SAVOYE WILLIS işbirliğiyle Taşıyıcı ve Taşıma İşleri Organizatörleri Sorumluluk Sigortası”nı hayata geçirdiklerini, dünyaya örnek teşkil eden bu çalışma ile sorumluluk sigortası bilincini oluşturmak ve geliştirmek için çaba gösterdiklerini vurguladı.


UTİKAD Başkanı kongrede, Malezya Ulaştırma Bakanı, İran Yol ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Ukrayna Altyapı Bakanlığı Avrupa Entegrasyonu Altyapı Bakan Yardımcısı gibi önemli yabancı delegasyonları ağırladıklarını da ifade etti. Kongrede, UTİKAD’ın Ukrayna Derneği Ukrzovnishtrans ile iki ülke taşımacılık ve lojistik firmalarının işbirliklerini geliştirmeleri ve transit taşımacılık potansiyellerini kullanmaları için işbirliği anlaşmasına gittiklerini kaydeden Erkeskin, Ukrayna Altyapı Bakanlığı yetkililerinin bu durumdan duydukları memnuniyetten bahsetti.


EBOLA için yardım kampanyası başlatıldı


FIATA Dünya Kongresi 2014 İstanbul’da tüm dünyayı korkutan “Ebola Salgını” ile mücadelenin de unutulmadığını belirten Erkeskin, Gala Gecesi’nde Ebola krizi ile mücadele eden kuruluşlara destek olmak üzere FIATA tarafından bir yardım kampanyası başlatıldığını ve katılımcıların 110 bin dolar bağışta bulunma taahhüdünde bulunduğunu söyledi.


Turgut Erkeskin, “Türkiye ile İran arasında yaşanan 'akaryakıt farkı' ve 'geçiş ücreti' gerginliği için ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruya, “Biz her zaman sektörümüzün yoluna tıkanmadan devam etmesini sağlayacak bir çizgi içerisinde ilerliyoruz. FIATA Kongresi kapsamında birçok ülkeden olduğu gibi İran Ulaştırma Bakanlığı’ndan da yetkililerini ağırladık. Bu durumdan İranlı yetkililerin de memnun olmadığını ve diyaloğa açık olduğunu gördük. Pozitif bir ortamda Türk taşımacıları etkileyen bu sorunların en kısa sürede çözüme kavuşmasını istiyoruz” diye cevap verdi.


 


 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir