Ağustos 5, 2016

MAN IAA 2016’da güncellenmiş ürün gamını sergileyecek

Araçların kapasitesi ile sürüş dinamikleri en iyi hale getiren MAN’ın TG model serisi dış ve iç dizaynda yapılan yeniliklerle ön plana çıkıyor.
MAN’ın birçok değişiklikle optimize edilmiş motor programı daha iyi yakıt tüketimi değerleri sağlıyor.

Yeni D38 motoru 640 beygire kadar bir kapasite sunuyor. Tork değeri ise 3000 Nm ve düşük devirlerde bile elde ediliyor.

D26  motoru ise filo kullanımları için optimize edildi ve 420 ila 500 arasında bir beygir gücü sunuluyor. Motorlar bir önceki modellere göre daha hafif ve daha az yakıt tüketiyorlar.
Yeni MAN TipMatic şanzımanlar ise belirli sürüş programları ile her türlü uygulamada kullanılabiliyorlar.
MAN motor serisi ve güç aktarım hatları yüksek verimliliğe sahip, tutumlu ve çevreye daha az zarar veriliyor.

MAN, IAA fuarına “EfficientLine” konseptinin yeni versiyonunu da getiriyor. Bu konsept tüm teknik ve aerodinamik yakıt tasarruf önlemlerini tek bir araçta birleştiriyor.

“EfficientLine 3” konseptinin yeni jenerasyonunu eksiksiz olarak sunabilmek için MAN bir TGX 18.500 4×2 çekiciyi temmuz ayında yakıt ölçüm turuna soktu. Karşılaştırma temeli ise bir önceki model TGX 18.480 4×2 BLS EfficientLine 2 oldu. TÜV Süd de yakıt ölçüm sonuçlarına eşlik etti. Sonuçları MAN IAA’da açıklayacak.

TG’nin yenilikleri

MAN IAA 2016’da  TG Serisi için geliştirilen bir çok tasarım yeniliğini de tanıtacak.

MAN sembolü aslan ön planda güçlü bir şekilde vurgulanıyor. TGX ve TGS yeni geliştirilen dinamik tarzda soğuk hava girişlerine sahip. TG modellerinin içlerinde daha sıcak bir atmosfer veren renkler kullanılıyor. Yeni kumaşlar ve koltuk kılıfları aydınlık ve kaliteli bir hava yaratıyor. Tüm bunlar yeni bir direksiyon tasarımı ile bütünleştiriliyor.

Tüm modellerin sürücü yeri ise yeni bir enformasyon sistemi, otomatik sürüş farı ışığı kumandası, yağmur sensörü ile donatılıyor. Yeni enformasyon sistemi 5 veya 7 inç monitör ile alınabiliyor ve birçok konfor fonksiyonunu kontrol edebilme imkanı sunuyor.  

MAN diğer bir ağırlık noktası olarak nakliye dünyasının internet ağına bağlanmasını ön plana çıkarıyor. Müşterilerinin lojistik süreçleri optimize edebilmesi ve akıllı ağa bağlanması ile daha etkin bir şekilde kullanabilmesi için yenilikler ve dijitalleştirme sunuluyor.

MAN motorları IAA 2016’da daha güçlü ve daha etkin bir şekilde sunulacak

MAN’ın yeni motorları daha fazla tork ve kapasiteye sahip. Aynı zamanda daha az yakıt tüketiyorlar. Yeni D38, D26 ve D20 motorlarında MAN SCR sistemi için yeni bir katalizatör  sunuyor. Bu sayede motor içerisindeki yanma ve egzoz gazının işleme tabi tutulması optimize ediliyor ve daha az yakıt tüketiliyor, daha az emisyon salınıyor.

Yeni motorlar D08, D20, D26 ve D38 ayrıca ilk defa EN 15940 standartlarına göre parafin yakıtları ile yanı bitkisel yağlar ve HVO adı verilen alternatif yakıtlar ile çalıştırılabiliyor.

Yeni MAN D38 motoru: 640 Bg’ye kadar güç sunuyor

Yeni MAN D38 motorundaki 640 beygir kapasite şimdiye kadar yalnızca ağır yük taşımacılığında kullanılıyordu. Yeni motor serisi ile birlikte 640 Bg tüm model varyasyonları için sunuluyor. Ayrıca 540 ve 580 beygirlik versiyonlar da bulunuyor. Bu değerler şimdiye kadarki güncel modellerden 20 beygir daha fazla. 15,2 litrelik büyük düz sıra 6 silindirli motor yüksek bir torka düşük devirlerde ulaşıyor. Dakikada 900 devirden itibaren elde edilen tork kapasitesi versiyona göre 2700 ve 3000 Nm arasında değişiyor. Bu durum daha az yakıt harcaması ve daha az CO2 emisyonu sağlıyor.

İki aşamalı turbo

Düşük devirli motor karakteristiğinin önemli yanı ise iki ayrı turbonun arka arkaya devreye girerek oluşturduğu sistem. Küçük olan yüksek basınçlı turbo düşük devirlerde bile devreye giriyor, artan devir sayıları ve yine artan yüklerde ise daha büyük olan düşük basınçlı turbo devreye giriyor. Motordan fazla güç istendiğinde kompresyon işinin önemli bölümünü düşük basınçlı turbo ele alıyor.

Bu konsept motorun düzgün bir şekilde yanma hücresine hava girişini sağlıyor ve bu şekilde optimum bir tork süreci sağlanıyor. Bu sayede dakikada 900 ve 1400 arasındaki devir sayısında maksimum tork kullanıma sunuluyor. Bu durumda düz yollarda daha düşük devirli ve yakıttan tasarruf eden bir sürüş tarzı ve rampalarda ise viteslerin fazla değiştirilmeden yerinde kalmasını sağlanıyor.

Yüksek ateşleme ve yakıt püskürtme basınçları

MAN yeni D38 motorunda üçüncü jenerasyon bir common-rail sistemi sunuyor. Sistem yakıtı 2.500 bara kadar çok güçlü bir basınç ile silindirin içerisine püskürtüyor. Bu sayede yakıt çok daha küçük partikül oluşturuyor ve bir tam, ön-ana ve ardışık püskürtme gerçekleştiriliyor. Bu şekilde silindir hücresindeki yanma çok daha verimli oluyor. Daha az yakıt ve emisyon salınımı oluyor.

Common-rail sisteminin yeni versiyonu aynı zamanda düşük devirlerde maksimum tork elde edilebilmesini sağlıyor. Optimize edilmiş olan yakıt pompası da verimli yakıt kullanımına destek oluyor. Yakıt tüketiminden tasarruf, devre dışı bırakılabilen hava kompresörü ile elde ediliyor.

Bu sistem hava ikmalini hızlı bir şekilde yapıyor. Hava basınç yönetimi, kompresörü yalnızca basınçlı hava ihtiyacı olduğunda kapatıyor. Bu sayede ilave yakıt tasarrufu sağlanıyor. Yeni havalandırma yönetimi, işletme ısısını sabit tutuyor ve buna hızlı bir şekilde erişilebilmesini sağlıyor. Havalandırma gürültüsü azaltılıyor.

Yağ soğutma optimize edildi

İyileştirilmiş olan soğutma kapasitesi optimize edilmiş bir yağ soğutması ile destekleniyor. Yeni bir termostat, motor yağı ısısını optimum hale hızlı bir şekilde getiriyor ve motorun az sürtürmeyle çalışması sağlanıyor. Araç çalışırken örneğin otoyol üzerindeyken ısı ayarı, yağ ısısını biraz üst bir düzeyde tutuyor ve bu sayede motor içerisindeki sürtünme daha düşük bir düzeyde tutuluyor.

Sürtünmenin daha az olmasına çelik pistonların da katkısı var. Pistonların oluşturduğu yan kuvvetin ve bununla birlikte sürtünme kuvvetinin silindirin kafalarında daha az olması sağlanıyor. Bu şekilde parçaların kullanım süresi artıyor ve yakıt tüketimi azaltılıyor.

Ayrıca ilave olarak yeni D38 motorda ateş kelepçeleri bulunuyor ve bunlar silindir kafasının üst bölümünde kullanılıyor. Bunlar piston kafasında daha az yağ-isinin oluşmasını sağlıyor ve hasarı azaltıyor. Bu sayede motorun kullanım süresi uzatılıyor. Yeni MAN D38 motorda özel olarak kompozitten geliştirilmiş olan bir yağ deposu bulunuyor. Bu şekilde MAN D38 motoru sınıfında en hafif motorları arasına katılıyor.  

Yeni MAN D26 motoru da yapılan geliştirmeler sayesinde daha az yakıt tüketiyor, daha fazla tork ve kapasite sunuyor. Motor şimdi 20 beygir daha güçlü ve 200 Nm daha fazla tork kapasitesi bulunuyor. Bu şekilde güç seçenekleri ; 420, 460 veya 500 Bg.

Yeni MAN D38 motoru gibi yeni D26 motorunda da yakıt tasarrufu için birçok teknik sunuyor. Bu motorda da yeni, düşük sürtünme dirençli çelik pistonlar ve ateş kelepçesi bulunuyor. Ayrıca optimize edilmiş yağ soğutma sistemi, termostat ile birlikte ve sensörlerle yönetilen bir motor havalandırma devri ayarı sunuluyor.

MAN ilave olarak yeni D26 motorunun turbosunu da güncelledi. Turbo özellikle orta düzey hızlardaki ara ivmelenmelerde optimize edilmiş etkinliği ile ve yüksek basınç ile alçak basınç zamanında daha hızlı devreye giriyor. Toplamda sürüş dinamiği, yeni D26 motorunda daha iyi bir tork kullanımı ve daha iyi bir esneklik sunuyor.

Yeni D26 motoru da optimize edilmiş olan bir egzoz gazı işlemeye sahip. Bu sayede işlenen egzoz gazı tüm silindirlere daha iyi bir şekilde karıştırılıyor ve optimize edilmiş bir yanma süreci sağlanıyor. Bu sayede egzoz gazındaki azot oksitler önemli oranda azaltılıyor.

Ayarlı soğutma sıvısı

Yeni MAN D26 motorundaki bir diğer yenilik ise ayarlı soğutucu pompası. Şimdiye kadar oluşan ayarsız soğuk hava pompalarına göre bu yenilikte devir ile ayarlanan bir versiyon bulunuyor. Bu ihtiyaca uygun bir soğutucu aracının devreye sokulmasını sağlıyor. Pompa kapasitesinin ayarı bir Visco kavrama ile aşamasız olarak %20 ila %95 arasında sağlanıyor.

Bu sayede uzun yol için düşük motor soğutmada su pompasının mekanik olarak sağladığı kapasitenin %80'i  azaltılabiliyor. Bu sayede önemli oranda bir yakıt tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca motor ısınma aşamasında daha hızlı bir şekilde çalışma ısısına ulaşıyor ve bu sayede aşınma azaltılıyor.

Motor freni elektronik ayarlı

MAN D26 motorunun yeni kuşak elektronik ayarlı motor freni EVBec 325 kW (2400 devir/dakika) kapasiteye sahip. Sistem, kapasitesi ve fren yönetimine olan bağlantısı ile etkin ve yakıt tasarrufu sağlayan bir sürüş şeklinin yanı sıra tekerlek frenleri ve güç aktarım bileşenlerinin daha az aşınmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca sistem sürüş güvenliğine de önemli oranda destek oluyor. Geliştirilip, güncellenen bu sistem, fren yönetimi üzerinden aktive edilebiliyor ve aşamasız bir şekilde ayarlanabiliyor.

Sistemle, “MAN BrakeMatic” fren sistemi üzerinden yapılan yan frenlemeler, standart  Tempomat fonksiyonu, “GPS Tempomat MAN EfficientCruise” ve ACC Adaptive Cruise Control idare ediliyor. Sürücü sürekli fren fonksiyonunu, manuel olarak şalter üzerinden yaparsa, fren torkunu da aşamalı olarak ayarlayabiliyor.

Fren yönetimi, otomatik olarak EVBec tarafından beş aşamada gerçekleştiriliyor. Araç ilave olarak bir retardere sahipse onun kumandası da EVBec ile birlikte kombinasyon halinde altı aşamada gerçekleştiriliyor.

MAN D20 ve yeni MAN D08 de motor gamının güncellenmesindan payını alan motorlar. Yeni D20, yeni D26 motorundaki yeniliklerin çoğuna sahip. Bunların içerisinde optimize edilmiş termostat ile yağ soğutma, sensör ile kumanda edilen havalandırma devir ayarı, ayarlanan soğutucu pompası ve optimize edilen egzoz geri dönüşümü de bulunuyor. Bunlar elektronik olarak ayarlanan motor freni EVBec için de geçerli. Bunlar yeni MAN D20 motorunun yakıtı daha etkin kullanabilmesini sağlıyor.

Yeni D08 ile de MAN bilinen bir konsept üzerine çalışmasına devam ediyor. Motor yazılımı güncelleniyor. Yeni bir soğutucu sensörü, motorun soğuk çalıştırılmasını engelliyor. Bu sayede motordaki hasarlar zamanında engellenmiş oluyor.

Sensör kumandalı havalandırma, devir ayarı ve yeni bir yağ durumu sensörü motordaki yeniliklerden. 6 silindirli varyasyonlarda 250, 290 ve 340 Bg’lik güç seçenekleri aynen kalmış. 4 silindirli varyasyonlar 150, 180 ve 220 Bg’lik güç seçeneklerine sahip.

6 silindirli varyasyonlardan 340 Bg’lik motorda, optimize edilmiş bir turbo soğutma sistemi kullanılıyor. Bu sayede soğutma bileşenlerinin termik zorlanması ve bununla birlikte aşınma en aza indirgeniyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir