Aralık 16, 2015

MAN’ın 2016 hedefi; seyahat otobüsü ve kamyonda daha da büyümek

MAN Satış Pazarlama  Direktörü Eren Gündüz ile Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara İstanbul divan Otel'de basın mensuplarına MAN'ın 2015 yılı faaliyetleri ve 2016 hedeflerinden bahsettiler. Yetkililer, 2015 yılının çeşitli nedenlerden dolayı gelgitlerle geçtiği ve yine de MAN'ın Türkiye'deki iddialı olduğu ürün tiplerinde başarısını sürdürdüğünü açıkladılar.

Eren Gündüz yaptığı açıklamalarda öncelikle Türkiye otobüs pazarının genel durumundan bahsetti ve 2015 yılında seyahat otobüsü pazarının, 1.000 adetlik beklentilerin de üzerinde yaklaşık 1.350 adetlik toplam satış rakamı ile biteceğinin öngörüldüğünü aktardı. Gündüz şu açıklamalarda bulundu:

Otobüs sektörünün sıkıntıları

Sıkıntılı bir yılı geçirdik ve Euro 6’nın gelecek olması dolayısıyla otobüste bu yıl alımlar arttı.  Küçük firmalar iyi yatırımlar yaptılar ve büyük otobüs firmalarında sıkıntılar oldu.

Seyahat otobüsleri Türkiye’de değişimler geçiriyor ve 2+1 otobüsler alınmaya başlandı. Toplam pazarın üçte birini aştı ve herkes 2+1’e geçiyor. Yeni alımlar yanında 2+1’e dönüşümler de oluyor.  Eski ikinci ellerin 2+1’e dönüşümün durdurulmasıyla alımlar sıfıra dönmeye başladı. Otobüs sektörümüz uçakla ve hızlı trenle rekabet edebiliyor ve ama para kazanılmıyor. Ankara İstanbul arası fiyatlar 10 sene önce 60 TL idi hala 60 TL.  Bu yüzden 2 katlı otobüslere bir ara rağbet oldu ama piyasada alıcısı olmadı. Bu durum, sektörü daha kötü bir noktaya götürdü.

2006 yılına kadar 3 akslı otobüs yoktu ve 2006’da 450 tane satıldı. 2010’a kadar pazarın yarısı 3 akslıya döndü. 3 akslılarda 54 yolcu taşıma avantajı vardı ama sonu kötü bitti. Çünkü ikinci elde alıcı bulamayarak otobüs başına 100 bin Euro’ya kadar zarar ettiler. Tüm markalar için böyle oldu. İkinci el organizasyonu olan şirketler de özellikle zarar ettiler. Sermaye anlamında müşteriler de zarar gördüler. 3 akslıların dünya pazarında da ikinci el alıcısı olmuyor ve yurtdışına da satılamadı. Satılamama durumunu görenler ellerinden cıkarmak için uğraştılar.

Daha sonra  2 akslı otobüslerin 13 metresi çıktı. Ama bunun da yurtdışı alıcısı yoktur. Dönüş çapları da aynı 3 akslılar gibi geniştir. O yüzden turizme de gitmez. Bizde de 12 ve 13 metre otobüslerimiz var fakat 13 metrenin çok doğru ürün olmadığını düşünüyoruz.

Belediye otobüslerinde yerlilerin fiyat avantajı

Yabancı markalar olarak belediye otobüslerinde kan kaybettik. Belediyeler de en ucuzunu almak zorundalar ve yabancılar olarak fiyat sıkıntısına düştük. Alıcılar fiyat farkı ödeyemiyorlar. Daha iyi aracımız var ama daha ucuza satanlarla rekabet edemiyoruz. Almanya’da belli donanımları ucuzlatmak üzere uzun soluklu olacak bir proje yaptık. Örneğin onay alamadığımız kumaşları rakipler koltuklarda kullanıyorlar. Fakat kumaşlarda da bizim kullandıklarımızla 2000 Euro’luk farklar oluyor.



2016’da otobüste %15 pay hedefliyoruz

Sektör yeniden, ancak bu sefer efektif olarak 2+1 VIP otobüse dönüyor. Bu alanda tüm rakipler globalde çok daha az pazar bulabilen 2 aks 13 metrelik otobüs çözümleriyle ürünler sunuyorlar. Ancak sadece MAN olarak biz, hem standart 2 aks 12 metrelik otobüsümüzle 38 yolcu koltuklu olarak, hem de daha rahat koltuk arası mesafeleri ile işletmeci açısından önemli ve rakipsiz avantajlara sahip bir ürün sunabiliyoruz.

Standart koridorsuz yapısı, yolcu bölümündeki tavan yüksekliği ve ileri teknoloji, ultra ince ve ergonomik yolcu koltukları ile kendi segmentinin en ferah araçlarından olan MAN Lion’sCoachEfficientLine, bu önemli avantajını 2+1 VIP yerleşimli, 38 koltuklu modelinde de korudu.
Sunduğu benzersiz avantajlar nedeniyle önemli bir kabul gören bu otobüsümüz, kısa sürede alınan siparişlerin yanı sıra tam 102 adet satış gerçekleştirilerek, sektörün göstermiş olduğu ilgi ve takdiri rakamsal olarak da teyit ettik.

Hem MAN hem de NEOPLAN markalarında sunduğumuz EfficientLine tipi otobüslerimiz, ciddi yakıt tasarrufu ile de sektörün tam da ihtiyaç duyduğu kârlılık sorununa getirdiği güçlü çözüm ile yeni bir dönem başlatmış oldu. EfficientLine serisi otobüsler, her 100 km’de, muadil araçlara kıyasla, 2 – 3,5 litre civarında yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu da, yılda 300.000 km yapan bir otobüs için yaklaşık 30.000 TL’lik yıllık maliyet avantajı getirmektedir.

MAN ailesinin personel ve okul servisi taşımacılığına yönelik olarak geliştirdiği en yeni üyesi olan Lion’sIntercity’nin dünya premier’i bu yıl mart ayında avrupanın en büyük otobüs üretim tesisi olan MAN Ankara fabrikasında yapıldı.

İhtiyaca göre, iki akslı 12 ve 13 metre uzunluklarında seçenekler ile sunulan MAN Lion’sIntercity, rakipleriyle karşılaştırıldığında, otobüs üst yapısının sağlamlığı ile 2017 yılı sonrasında geçerli olacak ECE R66.2 standartına bugünden uyum sağlamış tek modeldir. Ayrıca, esnek ve kapsamlı donanım seçenekleri, rakiplerinden oldukça ileride olan güvenlik ekipmanları ve düşük yakıt tüketim değerleri ile başta okul ve personel taşımacılığı olmak üzere standart servis segmentinde her türlü kullanıma uygun en verimli araçtır.

Rakiplerimiz 2+1i sadece 13 metre yapıyorlar. Sektörün 2+1in 12 metre 38 koltuklu olmasının en doğru seçim olduğunun farkına varması lazım. Önümüzdeki yıl çok daha önemli ve pazara başka markalar tarafından 2 yeni ürün geliyor.

İkinci el

İkinci el kurumsal şirketler üzerinden yürümeye başladı. Geri alım garantili satışlarımız da oluyor. İkinci el müşterinin finansmanını da yapıyoruz hatta 10 12 yaş kanalıyla da yapıyoruz. Finans işimiz eskiden MAN Finanstı artık tüm finans işlerimiz 0 araç satışlarıyla birlikte VDF üzerinden.

İkinci elde Ankara İstanbul’da 2 yer ve Konya’da bulunuyoruz.  Bu 4 noktada 4 ilde müthiş satışlar yakalıyoruz  ve çevre illerde de belli araçlar sattık.  Bunlar dışında Topused noktalarımızı artıracağız. İlk planımız İzmir ve mutlaka olacağız.  Adana Mersin ekseninde bir sonraki aşamada olacağız ve sonrasında Samsun’da olacağız.
Bu yıl ikinci elde 550 kamyon, otobüste 205 adet satışımız oldu. 3 akslıları da uzun süre satamıyorduk ve ekstra iyi fiyatlarla onları da yurtdışına gönderdik.

Yenilikler neler ?

Yılı 2750 adet satışla bitirmeyi planlıyoruz. Comvex Fuarı’nda Efficientline 2’yi sunacağız. Yakıt tüketimi düşürmeye yönelik olarak tüm sektördeki araçlarımızı sergileyeceğiz. Her segmente ayrı bir çekici sunacağız. İnşaat grubunda intarder ve hidrodrive gibi teknolojilerimiz Euro 6’da da olacak. Yaşam boyu maliyet bizim için önemli. Yedek parçaya ağırlık ve önem veriyoruz.


İthal kamyonlarda pazar lideri MAN

MAN’ın Türkiye pazarında kamyonlarla ilgili faaliyetlerini ise Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara aktardı. Serkan Sara, 2015 yılı Kasım ayı sonu itibari ile 12 ton üstü kamyon pazarı gelişimine bakıldığında; bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %10 luk bir gelişim gözlendiğini belirtti. 2015 yılında pazarın adetsel satış boyutunun da, 2014’e göre daha yüksek olarak gerçekleşeceğine dikkat çeken Serkan Sara, “MAN kamyon ise geçen seneye göre satışlarını, pazar ortalamasının da üzerine çıkarak %12 artırmıştır. 2015 yılında Türkiye’de her iki seçim öncesi pazarın yavaşladığı gözlemlenmiştir. Yoğun ihracat yapılan ülkelerde ise olumsuz gelişmeler yaşanmaktadır. 2015 yılındaki bütün bu sıkıntılara karşın pazar, büyük inşaat projelerinin etkisi ve Euro 5 motorlu araçların üretiminin bu yıl son bulacak olması ile geçen seneye göre artırmıştır” dedi. Sara ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

“İthal kamyonlar arasında Pazar lideriyiz. Araç kalitesinde sektörün en yüksek notlarına sahibiz. TÜV’ün 3 yaşındaki araçlara yaptığı checkuplarda açık ara birinciyiz. İnşaatta da en uygun araçları müşterilere sağlamaya çalışıyoruz. 3. havalimanı adeta bir arena ve zor şartlar var. 500 civarı aracımız çalışıyor. Rakip firmanın 100 araçla yaptığı işi MAN 70 araçla yapıyor. Rakip firmalarla çalışan firmalar da zamanla MAN’a döndüler. Maden şantiyelerinde de ithal araç olarak 1 numarayız. Türkiye'de kamyonda %8 olan payımızı 2016’da %9 yapma hedefimiz var.

2016’nın ilk yarısı Euro 5 satışlarıyla geçecek ve markalar stok yapıyor. Mayıs’a kadar satmayı düşünüyoruz. Şu ana kadar da en fazla Euro 6 satışı Türkiye’de MAN’dadır. Örneğin Enco Lojistik’e 100 adet Euro 6 anlaşma yaptık ve 60 adedi teslim edildi. Biz hem Euro5  hem Euro 6 satıyoruz. Euro 6 kullanan bir müşterimiz aracın 5 lt daha az yaktığını söyledi. Biz bu teknolojiyi 10 yıldır kullanıyoruz ve Euro 6 için ilave teknolojiler geliştirdik.  Türkiye’de birçok şey değişecek ve MAN sektörün yönünü değiştirecek.

Kamyon ve çekicide bayilerin rolü

Kamu satışı haricinde satışlarımızı %80 oranında bayiler yapıyorlar.  Bayi yapılanması daha da büyüecek. 2018 yılında hafif ticari pazarına da gireceğiz bu yüzden de bayi ağı genişleyecek.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir