Ağustos 29, 2019

Mavi Koridor Rallisi tarihinde ilk kez Türkiye’den start aldı

 

Gazprom Export ve Uniper sponsorluğunda 13’üncüsü düzenlenen Mavi Koridor Doğalgazlı Araçlar Rallisi, TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin yıl sonunda tamamlanacak olması şerefine tarihinde ilk kez Türkiye’den start aldı.

 

Kamu, özel sektör ve yerel yönetimlerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, ulaşım ve taşımacılıkta sıvılaştırılmış (LNG) ve sıkıştırılmış (CNG) doğalgazın yakıt olarak kullanım payının artırılması olanakları ve bu pay artışının sağlayacağı çevresel ve ekonomik faydalar masaya yatırıldı.

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen sembolik start töreni öncesinde aralarında Scania, Iveco, Mercedes, Tırsan, Temsa ve Otokar’ın yer aldığı doğalgazlı vasıta üreticileri ve toplu taşıma hizmetlerinde doğalgazlı otobüs kullanan belediyeler araçlarını sergiledi. Etkinliğe ayrıca Naturelgaz, OMV Türkiye, Shell, İpragaz, Aygaz, EgeGaz, İGDAŞ, Cryocan gibi LNG ve CNG sektöründe hizmet veren şirketler de katıldı.

 

Etkinlik kapsamında, aralarında akademisyenler ile otomotiv ve doğalgaz sektörünün önde gelen isimlerinin yer aldığı uzmanların katılımıyla paneller düzenlendi. Panelde, Gazprom Gaz Motor Yakıtları CEO Yardımcısı Denis Kornienko, İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Ağır Ticari Araçlar Derneği Başkanı ve Scania Türkiye Genel Müdürü İlhami Eksin, NGV Italia Başkanı Mariarosa Baroni, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Uniper SE Başkan Yardımcısı Peter Arp, Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğal Gazcılar Derneği Başkanı ve OMV Türkiye Genel Müdürü Serkan Hotoğlu, Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı ve Aksa Enerji CEO’su Yaşar Aslan doğalgazın motor yakıtı olarak kullanımı konusunda birer sunum yaptı.

Gazprom Gaz Motor Yakıtları CEO Yardımcısı Denis Kornienko konuşmasında, çevre dostu ve ekonomik bir alternatif yakıt olan doğalgazın kullanımını yaygınlaştırmak için teşvik programlarının geliştirilmesi ve istasyon sayısının artırılması gerektiğini vurguladı. Rusya’daki büyük taşımacılık şirketlerinin çoğuna hizmet verdiklerini söyleyen Kornienko, “CNG dönüşümünü gerçekleştiren firmalara indirim sağlıyoruz, ayrıca istasyon sayısının artırılmasının da şart olduğunu ifade etmem gerek.” dedi.

GAZBİR Başkanı ve AKSA Enerji CEO’su Yaşar Arslan da konuşmasında istasyon sayısının artırılmasının elzem olduğunun altını çizdi. Arslan, Türkiye’de 2018 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 22,5 milyon motorlu araç bulunduğunu ifade ederek, “Bunun 10 binde 2’si, yani yaklaşık 5 bini doğalgaz kullanıyor. Bunun temel sebebi, Türkiye’de istasyon sayısının yetersizliği. Türkiye’de doğalgazın yaygınlaşması son yıllarda hızlandı ve 81 ilde doğalgaza erişim var. Doğalgaz her ilde ulaşılabilir bir kaynak olacağı için bundan sonra doğalgazlı araç kullanımının da artacağını tahmin ediyorum.” diye konuştu.

Ağır Ticari Araçlar Derneği Başkanı ve Scania Türkiye Genel Müdürü İlhami Eksin ise ulaşım ve taşımacılıkta doğalgaz kullanımının çevre üzerindeki olumlu etkisini vurguladığı konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Doğalgaza geçişle otomobil sektörünün çevre kirliliğine etkisi yüzde 25’ten yüzde 5 seviyelerine çekilebilir. Hem müşterilerimiz hem de biz bunu gerçekleştirmeye hazırız. Elbette bunu hakkıyla yerine getirebilmek için teşvikleri artırıp ve sektörel işbirliğini tesis etmek gerekiyor.”

Türkiye’de CNG ve LNG kullanımının yaygınlaşması konusunda iyimser olduğunu ifade eden Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğal Gazcılar Derneği Başkanı ve OMV Türkiye Genel Müdürü Serkan Hotoğlu “Türkiye’nin coğrafi konumu, doğalgazın ekonomik ve çevreci özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, doğalgaz Türkiye için karayolu taşımacılığında yakıt olarak en iyi seçim. Denizcilik sektörü de düşünüldüğünde doğalgazın ulaştırmada yakıt olarak Türkiye için mükemmel bir fırsat oluşturduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Mavi Koridor Rallisi’ne katılan araçlar Haliç Kongre Merkezi’nde verilen startı takiben Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçerek bu yıl tamamlanması beklenen bir diğer Gazprom projesi Kuzey Akım 2’nin bitiş noktası olan Almanya’nın Griefswald kentine yola çıktı.

 

Türkiye’den Almanya’ya doğru ilerlerken Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, İtalya, Belçika ve Avusturya güzergahını izleyecek olan Mavi Koridor Rallisi konvoyu, bu duraklarda da doğalgazın motor yakıtı olarak kullanımın getirdiği faydalara dikkat çekerek kamuoyunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir