Mayıs 16, 2010

Mercedes 50 yılda sağladığı gelişmeleri test sürüşleri ile ortaya koydu

Mercedes 50 yıllık yolculuğu boyunca araçlarındaki gelişimi, eski ve yeni araçları ile gerçekleştirdiği karşılaştırmalı testlerle ortaya koydu.

Mercedes tarafından İsviçre'de düzenlenen ve Taşıyanlar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Vahit Mahmatlı'nın da aralarında yer aldığı, Avrupa'nın bütün ülkelerinden en seçkin ticari araç dergilerinin temsilcilerinin katıldığı etkinlikte, yetkililer eski ve yeni araçları kullanma olanağı buldular.

Test öncesinde yapılan bilgilendirmeler sırasında 50 yıl boyunca her modelin değişikliğiyle birlikte ortaya çıkan yenilenmeler ve gelişim ile ilgili bilgiler verildi.

Veriler; artan motor gücü, kullanım konforu ve güvenlik, artan ortalama sürat, artan yüklü ağırlık bu artışa karşı ton başına düşen yakıt tüketimi, daha düşük emisyon değerleriyle daha çevreci bir motor sağlandığını gösterdi.

Ayrıca karayolu taşımacılığının deniz, demir ve su yolu taşımacılığına karşı geçen süre içinde ekonomiklik ve çevre etkileri bakımdan büyük bir gelişme ve iyileşme kaydettiği vurgulandı.

Mercedes organizasyonunda, Avrupa'nın en aşılmaz geçitlerinden olan  San Bernardino, 1400 metrenin üstündeki yüksekliği ile çeşitli iniş çıkışlarla, tüneller ardından geçildi. Geçilmesi son derece güç olan Alp'ler günümüzde gelişmiş yol ağı, tüneller ve viyadüklerle delikli bir İsviçre peynirine dönmüş olsa da günümüz teknolojisine sahip araçların bile zorlandığı teknik donanımlarına fazlaca ihtiyaç duyduğu bir yol güzergahı oluşturuyor. Bu zor yolda eski ve yeni araçların performanslarını birlikte hissetmek, katılımcıların birçok performans unsurunu daha iyi anlamasını sağladı. Ayrıca İsviçre'nin test organizasyonuna katılan, İsviçreli taşımacı Hans Fischer, bu yollarda geçen 50 yılı aşkın tecrübesini Transalp Trucking 2010 (50 years of continuous progress- 50 yıldır devam eden gelişim) programı çerçevesinde katılımcılarına aktardı.

Mercedes Benz yetkilisi Raimund Grammer, Alplerde 50 yılı aşan bir sürüş deneyimine sahip olan Hans Fischer'ın tanıklığıyla teknik gelişmelerin sağladığı avantajların daha iyi anlaşılmasına zemin oluşturdu.

Mercedes İsviçre'de düzenlediği test sırasında uzun yıllar Avrupa ve İsviçre pazarı için üretim yapan daha sonra Mercedes -Benz bünyesine katılan İsviçreli Saurel marka bir kamyon ile katılımcıları geçmişe götürdü. Shell'in yakıt sponsorluğunu yaptığı test sırasında, yakıt ve yağlardaki iyileşme ve motor, dişli yağlarının motorun performansına etkileri konusunda da bilgi verildi.

Araç gelişiminin sürücüye etkisi

Mercedes bu test hazırlıkları sırasında, Almanya ile test merkezi Lostallo arasında geçen güzergahta ise Mercedes test merkezi tarafından araç teknolojisindeki gelişmelerin sürücülere etkisini beyin elektrografisi ile ölçen bir test de gerçekleştirildi ve bu testin sonuçları da ticari taşıt kamuoyuna duyuruldu.

Almanya’dan başlayıp İsviçre'nin Lostallo Köyü'ne kadar uzanan 542 km'lik güzergahta, LP 1620 modelinden Actros’a kadar eski ve yeni model çekici ve kamyonlar test edildi.

Sürücü konforunun temel alındığı testlerde; sürücülerin EKG kalp ritmi değerlendirmeleri yapıldı. Sonuçlara göre, sürücülerin  fiziksel olarak eski modellere göre yeni model araçlarda çok daha az fiziksel yorgunluk hissettikleri saptandı. Ayrıca  EEG Reaksiyon ölçümlerine göre sürücülerin eski modellere göre, yeni model Mercedes araçlarda çok daha hızlı reaksiyon gösterdikleri tespit edildi.

Actros ve LP 1620 modellerinin karşılaştırmalı testinde; Actros yedek güç rezervinin yüksek olması nedeniyle, LP 1620 modelinden yarım saat sonra yola çıktı. LP 1620 ortalama 40 kilometrelik bir hız ve 40 tonluk yükle San Bernardino şehrine doğru olan zorlu yolu katederken, Actros iki misli daha hızla ve toplam 32 tonluk bir ağırlıkla yoluna devam etti.

LP 1620 ile Actros arasındaki farklar

440 Bg gücündeki modern bir Actros çekici ve yarı römorku ile geçmişin 200 Bg gücündeki LP 1620 modeli ve römorku karşılaştırmalı test edildiğinde, iki misli beygir gücünün yanı sıra tam otomatik şanzıman (12 vitesli) ve hasarsız çalışan retarder ile birlikte elektronik olarak kontrol edilen yüksek basınçlı fren sistemi de farkını gösterdi. Ayrıca modern asistan sistemleri ile yeni Mercedes araçlar çok daha fazla güvenliğe sahip.

Akıllı Telligent sistemleri sayesinde araç önceden ayarlanarak öndeki araca olan mesafe otomatik olarak sabit tutuluyor. Aktif fren asistanı ise yalnızca otomatik olarak öndeki araca olan güvenlik mesafesini korumakla kalmıyor,  önde giden bir aracın aniden yavaşlaması veya durması halinde çarpmamak için kendiliğinden otomatik olarak tüm fren kapasitesi ile fren yapıyor. Telligent Spurassistent (Telligen şerit asistanı) ise sürücüyü şeritinden ayrılmak üzereyken akustik sinyal ile ikaz ediyor. Telligent sürüş stabilite ayarı ise adaptif ESP sistemi ile virajlarda veya ani manevralarda aracın savrulmasını önemli ölçüde azaltıyor.

Sürücünün beden ve beyin yorgunluğu nasıl ölçülüyor                                            

Fizyolojik ölçümlerin ön planında, sürücünün nabız atışları gibi stres indikatörleri bulunuyor. Artan nabzın sebepleri arasında;  trafik ve kötü hava şartları ile sürücünün görüşünün azalması gibi unsurlar yer alabiliyor.  Aynı zamanda kabindeki gürültü düzeyi, yetersiz havalandırma ve kötü sürüş şartları da sürücüyü olumsuz olarak etkiliyor.

Bu değerlendirmeleri yapabilmek ve sürekli kılmak için sürücü kabinindeki bilgisayar, test aracının ve sürücünün tüm değerlerini kayıt ediyor. Bu değerler sürücülerin beden sağlığı hakkında gerekli bilgiyi sunuyor. Bu sonuçlara istinaden araç tekniğinin sürüşe etkisi ve böylece sürücünün kapasitesine olan etkisi de objektif olarak ortaya çıkıyor.

EEG'lerin yani beyin akımlarının kayıt edilmesi araç sürüşü esnasında; dar şantiyelerde veya rampa yukarı çıkarken, aşağı inerken gibi durumlarda, sürücünün beyin akımının nasıl olabileceğine dair önemli bilgiler sunabiliyor.

16 sensörlü kask ile ölçüm

Actros ve LP 1620 modelinin testinde Daimler Ar-Ge mühendisleri yalnızca araçları değil aynı zamanda sürücüleri de tam olarak mercek altına aldılar. Bu testte yılların tecrübesine sahip olan profesyonel sürücüler bulundu. Sürücülerden birisi 56 yaşında iken diğeri 7 yaş daha küçük seçildi.  Yaş farkının  nedeni, insanın kamyon/çekici kullanırken yaş farkının, fiziksel ve psikolojik sağlık açısından bir tesirinin olup olmadığını ölçümlemekti.

Araçlar ile yola çıkmadan önce sürücülere 16 sensörün takılı olduğu bir kask verildi ve sürücüler bu kaskları başlarına taktılar. Sürüşe psikolojik olarak adaptasyonun sağlanması için Lostallo kentine sürüş başladıktan yarım saat sonra kask kayıt yapmaya başladı. Kask, sürüş esnasında EEG çekimi yaparak beyin akımlarını kayıt altına aldı.

Her iki sürücünün kulağına,  kask içerisinden neredeyse farkedilemeyecek olan akustik sinyaller  verildi. %80 oranında 1000 Hertz gücünde, %20 oranında ise 2000 Hertz kapasitesinde seslerden oluşan sinyallere her iki sürücüde aynı reaksiyonu gösterdi.  Değişiklikler EEG ile ölçüldü.  EEG kayıtlarına göre sürücüler, algıladıklarını hızlı bir şekilde değerlendirdiler.

Actros modelinde sürücü daha az yoruluyor

LP 1620 modelinde elektrotlar çok daha değişik bir durumu kayıt altına aldılar. San Bernardino şehrine giriş ve çıkışta, 26 kilometre çakıllarla (serpentin) kaplı daralan yollar ve karanlık tünellerin sürücülerin konsantrasyonunu etkilediği belirlendi. Bu yoldaki sürüş esnasında,  yaşlı sürücünün kayıtlarının, genç olan sürücüden biraz daha iyi olduğu saptandı.

Actros’da ise her iki sürücüde çok daha farklı reaksiyon gösterdi. En fazla stres yüklenen İsviçre Dağlarının geçişlerinde sürücülerin sinyalleri algılaması çok az yavaşladı. Genç sürücü,  sürücü tüm yol boyunca sürekli bir şekilde hızlı reaksiyon göstermeye devam etti.
 
LP 1620'deki reaksiyonun yavaşlaması, Actros karşısında 400 mili saniyeye kadar bir farkla gerçekleşti. Bu ilk bakışta çok kısa bir süre gibi gözüküyor. Ama bu değer, sinyali algılama ve sürücünün kendisinin frene basması gibi bir durum söz konusu olduğunda, 80 kilometre hızında olan bir kamyonda, 9 metre daha gecikmeli başlayan bir fren izi anlamına geliyor.

Actros kullanırken nabız çok az artıyor

Her iki sürücüdeki EKG ölçüm değerlendirmesi, kamyon/çekicide teknik gelişmenin sürücüleri ne kadar rahatlattığını ortaya koydu. Kalp atışı, fiziksel stresin en kesin cevap vericisi olarak görüldüğünde, genç sürücü de eski model LP 1620 kamyonunu kullanırken Actros'a göre %10 oranında bir artış gösteriyor. Aynı araçla yaşlı sürücünün kalbi, San Bernardino şehrine olan rampayı çıkarken diğerinden %20 daha hızlı atıyor. Yaş farkı burada tam olarak ortaya çıkıyor. Çünkü direksiyon fazlasıyla bir kol gücü gerektiriyor, ayrıca senkronize olmayan şanzıman kutusu da sürücünün iyi bir kondisyona sahip olmasını gerektiriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir