Aralık 25, 2014

Mercedes-Benz’den geleceğin uzun yol kamyonu: Future Truck 2025


Future Truck, Highway Pilot sistemi sayesinde saatte 80 kilometre hızla otoyolda diğer araçlar ve çevresi ile iletişim kurarak giden akıllı kamyon gelişmiş donanımları, yardımcı sürüş sistemleri, kameraları, radar sensörleri ile güvenlik sunarken, sürücüleri mobil nakliye yöneticisine dönüştürmeyi, taşıma operasyonlarında verimliliği ve esnekliği artırmayı, yakıt tüketimini ve emisyonları ise azaltmayı hedefliyor.

Future Truck'ın Hannover'de düzenlenen IAA ticari araçlar fuarındaki sergilenişini Genel Yayın Yönetmenimiz Vahit Mahmatlı takip etti.

Elektronik ve mekaniği birleştiren sistemler ile kablosuz ağlar elele vererek dünyayı değiştirmeye devam ediyor. Bürolarda çalışma düzeninde başlayan bu değişim akıllı binalar, üretim hatları ve haberleşme ile hayatın temposunu yükseltti. Gelinen noktada ulaşım ağlarının da yeniden tanımlanması isteniyor. Bu nedenle 65. IAA Ticari Taşıtlar Fuarı’nın sloganı “Geleceğe Sürüş”. Daimler Trucks, bu eğilimin öncüsü olduğunu Hannover’de Mercedes-Benz Future Truck (Geleceğin Kamyonu) 2025 projesi ile ortaya koydu. Uzun yolda yeni bir dönemin başlatıcısı olarak nitelenen Mercedes-Benz Future Truck 2025; gelecekte karayolu ağının, nakliye işletmeciliğinin, sürücülük mesleğinin nasıl evrileceğini gösteriyor. Otoyollarda maksimum hızı artırmadan homojen trafik akışı sağlayarak yakıt tüketimini ve emisyonları azaltma iddiasındaki Future Truck, aynı zamanda  Avrupa taşımacılık  sektörünün karşı karşıya olduğu iyi sürücü bulma ya da sürücülük mesleğine teşvik gibi problemler için de cevap oluşturuyor.

Yeni konsept; akıllı kamyon

Mercedes-Benz’in bugün de araçlarda yer alan akıllı teknolojilerinin gelişmiş versiyonları ile donattığı, çevresi, yol, trafik işaretleri ve diğer araçlarla iletişim kuran akıllı uzun yol aracı Future Truck 2025, Almanya ve Daimler’in otomotiv sektörünün, özellikle ticari taşıtların geleceğini belirlemedeki büyük iddiasını ve hazırlıklarını, sahip olduğu teknolojileri ve bu teknolojilerin gelişen diğer teknolojilerle uyumlu çalışmasında ulaşılan düzeyi ortaya koyan bir proje. Bu proje ile geleceğin araç teknolojisinin bugünden hazır olduğunu gösteren Daimler, bundan sonra sadece alternatif enerjiler ve yakıt tüketiminin düşmesini değil, birbirleriyle  haberleşen, kendi konumunu, süratini, şeritteki durumunu, öndeki araçla mesafesini, yakıt tüketimini ayarlayabilen akıllı araçları konuşacağız, diyor. Bu akıllı araçların kalitesini ve verimliliğini belirleyen unsurlar ise yazılımlar, işlemciler ile yol altyapısının elektronik seviyesi olacak.

Gelinen noktada yeni teknolojilerin uygulanması için yol ağı ve karayolu ulaşımını düzenleyen kamu otoritelerinin çalışmalarını hızlandırması bekleniyor. Çünkü akıllı araçların kullanılabilmesi için Avrupa’yı kapsayan yepyeni bir ağ kurulmak zorunda.



Ulaşımın geleceği

Mercedes-Benz Future Truck 2025, yarının uzun yol kamyonu. Daimler yöneticileri yol altyapısının on yıllık bir süre içinde sürücüden bağımsız olarak, otonom sürüş yapabilen kamyonlar için uygun hale gelebileceğini öngörüyorlar ve geleceğin ulaşımını şekillendirmekteki iddialarını ortaya koyuyorlar.
Bu iddianın bir yansıması olarak Daimler, 65. IAA’da,
büyük üreticilerin zaman zaman özellikle de fuarlarda yaptıkları gibi, araçlarda oluşabilecek teknolojik değişiklik ve yeniliklere sahip bir konsept araç sergileyerek dikkat çekme ve eğilim belirleme yöntemini aşan bir proje ile sektörün karşısına çıktı.
Future Truck yeni iç ve dış çizgilere,  uçaklardaki gibi, otonom sürüş yeteneğine sahip akıllı bir kamyon. Aracın prototipi bu yeteneklerini yaz aylarında Almanya’nın A15 otoyolunda gerçek trafik koşullarında sergilemiş bulunuyor.

Daimler Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Wolfgang Berhard; gelecekte otonom sürüşle uzun yolda çok daha az yakıt harcanacağını, çok daha güvenli bir şekilde araç kullanılacağını ve yüzde 90 sürücü hatalarından kaynaklanan kamyon kazalarının azalacağını, söylüyor.

İletişim altyapısı

Mercedes-Benz’in yüksek teknolojilerle donatılmış yeni kamyonunda, Daimler otonom araç sürüşünü mümkün kılan bir sistemler bütünü sunuyor. Aracın üzerinden gittiği yolun topoğrafyası WLAN üzerinden otomatik olarak algılanıyor. Araçlar arası iletişim Wi-Fi kablosuz bağlantı üzerinden sağlanıyor.

WLAN teknolojisi üzerinden 5,9 gigahertz standart Avrupa çapındaki G5 frenkası kullanılıyor. İletişim V2V ve V2i ortak ağından sağlanıyor. Bu sistem her aracın çevresine sürekli bilgi ilettiği bir sistem. Yaklaşık 500 metre yarıçapa sahip bir alan içinde araç konumunu, modelini, boyutlarını, seyahat hızı, frenleme gibi bilgileri bu ağ üzerinden standardize edilmiş bir biçimde iletiyor ve diğer araçlara ilişkin bilgileri alıyor.
Aracın önünde 45 derecelik bir açıya sahip bir stereo kamera var. Menzili 100 metre olan kamera araç çevrisini üç boyutlu olarak gözetim altında tutuyor. Yollar, yayalar, hareketli ve durağan nesneler ile  yol yüzeyini tanımlıyor, trafik işaretleri hakkında bilgi kaydediyor, şerit işaretlerini tanıyor.

Kısa mesafe radarı da 130 derecelik bir algılama kapasitesi ile 70 metrelik bir menzili tarıyor. Ön radar sensörü 250 metre menzile sahip ve 18 derecelik bir açıyla tarama yapıyor.
Tüm sensörler ve ağdan gelen bilgiler merkezi bilgisayarda yüksek performanslı çok çekirdekli bir işlemci tarafından işleniyor.

Güvenlik altyapısı

Daimler’in bilinen güvenlik sistemlerinin araçta gelişmiş versiyonları yer alıyor. Bunlar arasında öndeki araç ile mesafe takibi sağlayan sistem, şerit destek asistanı, kör nokta, acil fren desteği, dur-kalk asistanı, uydu destekli Tempomat gibi sistemler bulunyor. Ancak bunlara uzak görünüm, algılama ve tanımlama özellikleri eklenmiş. Yani şerit takip sistemi yalnızca şeritleri takip etmekle kalmıyor, kamera sistemi sayesinde yolun çevresindeki yapılaşmayı, yayaları, yol kenarındaki nesneleri, ağaç ve çalıları da algılıyor. Aracın gidiş istikametinde bir radar sistemi de uzun yol ve kısa yol görüşünü kapsamlı olarak algılıyor. Kamyonun yan bölümünde yer alan radar sistemi güvenli mesafenin korunmasını sağlıyor. Uydu destekli bir Tempomat ise topografiye ve trafik sıkışıklığına göre güzergah planında çeşitli ayarlama ve düzenlemeler yapıyor. Bu sistemde en son emniyet tedbiri, aracın komple durması ve el freninin çekilmesi. Tüm bilgisayar hesaplamaları milisaniyeler içinde gerçekleşiyor.

Highway PİLOT destek asistanı sürücüye sürekli bilgi veriyor. Sürücü manuel olarak araç sürüşüne müdahale ederse, otonom araç sürüş asistanı çok kısa bir süre içinde sürücüye gerekli talimatları veriyor. Sistem tamirat ve bakım için de gerekli yölendirmeleri devreye sonuyor.  
Daimler yöneticileri; uzun yolda hiç bir insanın araç sürüşünü bir bilgisayar kalitesinde devam ettiremeyeceğini ve sürücünün yeni görevinin  mobil nakliye yöneticiliği olacağını ifade ediyorlar.


Otoyolda sistem nasıl çalışıyor?

Daimler geleceğin kamyonu ile şu anda trafiğe açılmamış olan bir otoyolda denemelerini sürdürüyor. Araca bu çalışmalarda Mercedes’in yüksek teknolojili güvenlik ve sürüş destek sistemlerine sahip kamyonlardan oluşan bir kullanıcı filosu eşlik ediyor. Bu filodaki kamyonlar bir simülasyon programı dahilinde Future Truck 2025’in çevresinde yol alıyorlar. Otonom pilot otoyola çıkıldıktan sonra devreye alınıyor. Hızını düzenleyip, otomatik olarak bir navigasyon uygulamasını kullanarak en iyi rotayı buluyor. Otonom pilot sürüşünde 40 tonluk araç otoyola özgü hızla (80 km/s) trafiğe uygun bir şekilde yol alıyor. Araç sol şeritte giderken yolda inşaat çalışmasını olduğunu algıladığında arkasından gelen araçlar için hemen yolun orta şeridine geçiyor. Aracın arkasından hızlı bir şekilde bir araç yanaştığında ise yoldaki diğer araçların sıkışmaması için sollama veya manevra boşluğu sağlıyor. Burada en önemli konu trafiği aksatmamak ve diğer araçların sürüşlerini zorlamamak. Anlık  bile olsa aracın tereddütte kalması durumunda  acil fren durumuna geçiliyor. Bu araçlar için şu an yasalar gereği sollama yapmak ve otoban sapaklarında yol değiştirmek yasak.

Geleceğin kamyonlarında düşük hava direnci, dış görünümü belirleyen temel unsurdan biri.
Future Truck 2’in düşük hava direncine sahip, tek parçadan yapılmış bir görünümü olan aerodinamik kabininin yumuşak ve kavisli hatları verimliliği simgeliyor. LED aydınlatmalar aracın futuristik görünümünü pekiştiriyor. Araç sürücü tarafından kullanılırken beyaz, otonom sürüşte mavi, dönüş ve manevralarda ise turuncu ışık ile ayındınlatma yapılıyor.

Milisaniyeler içinde bilgileri değerlendiren geleceğin kamyonu, otoyolda sürüş manevralarını kendisi ayarlıyor, bu arada sürücü internet kullanabiliyor.
Geleceğin kamyonunun kabin içi de farklı çizgilere sahip ve kağıtsız bir ofis ve oturma odası olarak sürücüye yüksek teknoloji, konfor sunuyor. Sürücü koltuğu 45 derece dönebiliyor.

65. IAA    Fuarı’na     Mercedes-Benz, Future Truck 2025 şovu ile ağırlığını koydu.  Future Truck 2025’te araç – çevre; yol, trafik – araç; sürücü – araç ilişkilerini yeniden tanımlamasıyla yeni bir vizyon oluşturan Mercedes-Benz, teknolojik gündemi ve standartları belirleme eğiliminde olduğunu bir kez daha gösterdi.
Future Truck 2025, tüm sınıflarda ve tüm kıtalarda farklı markalarla araç üreten Daimler’in küresel birikimini ve tecrübesini de yansıtıyor. Bu kamyonda bugün de mevcut olan şerit takip, mesafe takip, otomatik vites değiştirme, kör nokta, acil fren gibi tüm sürüş destek unsurları bütünleşik biçimde ve daha ileri versiyonlarda kullanılıyor. Ayrıca kablosuz bağlantılar, kamera ve radarların yolu ve trafiği farklı görüş açılarıyla sürekli kontrol etmesiyle otomatik sürüşte aracın güvenle ilerlemesi sağlanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir