Mayıs 13, 2010

Mercedes Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası yeniden yapılandı; üretim 4 bine çıktı

Mercedes Benz Türk, Hoşdere Otobüs Fabrikası'nda yeni bir dönem başlattı. Fabrikada, 2008 yılında başlatılan ve 2010 yılı sonunda tamamlanacak olan proje ile üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, yeni bir lojistik konseptinin uygulanması, yıllık üretim kapasitesinin 4 bin araca yükseltilmesi, kalitenin artırılması, yeni bir atık ve enerji yönetim sisteminin geliştirilmesi amaçlandı. 11 Mayıs 2010'da düzenlen bir tanıtım toplantısında, proje ile ilgili detaylı bilgiler verildi. Toplantıya katılan basın mensuplarına fabrika tesislerini görme ve tesisler hakkında bilgi alma imkânı sağlandı.

Yapılan iyileştirme ve gelişmeyle ilgili Mercedes Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf Dieter Kurtz, Hoşdere Fabrikası Müdürü Klaus Pfeifer, Mercedes Benz Türk Pazarlama Satış Direktörü Süer Sülün'ün katıldığı sunumumda hedefler ortaya kondu. Toplantının sonunda Otobüs Üretim Müdürü Ahmet Bodur’un da yer aldığı fabrika gezisinde; Parça ve Karoseri Üretimi Kısmı Müdürü Akan Taşçıoğlu, KTL & Boyahane Kısım Müdürü Volkan Tutal, Lojistik Projesi ve Stratejileri Kısım Müdürü Şirin Durankan ve İmalat Montaj Kısım Müdürü Gürhan Çoban üretim Kısımlarıyla ilgili bilgi verdiler.

İki yıllık süre içinde yapılan değişiklikler arasında; yeni ekipmanların, yeni Shopfloor Management olarak isimlendirilen yeni üretim kalite metodunun devreye alınması, yedek parça yönetimi ve sevkinde  lojistik açıdan yapılan değişiklikler, ambarların yeniden düzenlenmesi, çevre güvenliğini ön plana çıkartan yeni uygulamalar yer alıyor.

Yepyeni bir şekilde organize edilen tesiste gerçekleşen verimlilik artışıyla ise 2 vardiyada yılda 4 bin ünitenin üretimine başlandı. Projenin ikinci aşamasında ise üretim miktarının %15 daha artırılması hedefleniyor. Hoşdere fabrikasında 2008- 2010 dönemi yatırım hacmi 44 milyon Euro olarak gerçekleşti.

Hoşdere Fabrikasının üretim süreçlerindeki en önemli değişiklik, lojistik süreçlerin yönetimi, malzeme akışı ve otobüsün üretim hatlarında boyama ünitesinden döşeme ve montaj aşamasına gelen otobüslerin üretim yönteminde oluştu. Hoşdere fabrikasında açılıştan bu güne kadar hız esneklik kalite ve dönemine göre sürat sağlayan ve ileri bir teknik olan hava yastıkları üstünde gövdelerin hareket ettirilmesi sistemi yerini büyük ölçüde yeni geliştirilen özel ekipmanlara bıraktı. Aynı anda da bu sistemde otobüs üretimi otomobilde olduğu gibi bant sistemine geçirildi.

Bant sistemine geçiş ile birlikte önemli bir üretim zamanı ve otobüs başına ayrılan alanda kazanç sağlandı. Bu kazanç da kapasitenin artışında çok önemli bir etken oluşturdu.

Fabrika geliştirme projesi iki aşamalı

Mercedes'in  “Hoşdere 2010″ adıyla başladığı ve 2008'in Nisan ayına planlanmaya başlayan gelişim projesi, 2009’un Ağustos ayından başladı ve 2009 Ekim ayının sonuna kadar tesis yeniden inşa edildi. 5 hatalık sürede üretim kesildi ve tesis baştan aşağı yenilendi. Daha sonra yeni sistem uygulamaya geçti.   Şubat 2010’dan itibaren ise projenin ikinci kısmı olan ve daha çok verimliliğe odaklanan ” HoşderE 2010 Plus” devreye alındı. Verimliliğe odaklanan bu projenin ise 2010’un Temmuz ayında tamamlanması planlanıyor.

Shopfloor Management Yönetim sistemi

Yeni üretim kalite sistemi ShoopFloor Management öncesinde, ekipler otobüslerin yanına giderek üretim için gereken işlemleri  yapıyordu. Yeni sistemde her iş ekibinin kendi istasyonu var ve her otobüs her 60 dakikada  bir  bir istasyondan diğerine aktarılarak  işlemler  gerçekleşiyor.  Bütün yönetim üretim yerine odaklanıyor.  Ekip liderleri  üretim yerinde çalışıyorlar. Belirlenen standartlarda üretimler gerçekleştiriliyor. Bütün makinelerin ve ekipmanların standartlara uygun olması ve personelin  standartlara göre  çalışması ön plana çıkıyor.

Her gün fabrika alanında toplantılar yapılıyor, üretim hacim ve parçalarıyla ilgili çeşitli görüşmeler yapılıyor. Bütün sistemi daha verimli hale getirebilmenin yolları konuşuluyor. Çalışanların tesis içindeki her istasyonda yapılan işin katma değer katıp katmadığı değerlendiriliyor. Yapılan işlemin prosesin nasıl daha verimli hale getirilebileceği de aynı zamanda inceleniyor.

Shopfloor Management'ın 5 temel prensibini şunlar oluşturuyor:

Standart: Görevler, Prosesler ve sistem,
Proses kontrolü: Amaç; üretim standardına ulaşmak,
Disiplin: Standartlarda, proseslerde ve sistemlerde uygulanuyor,
Motivasyon: Yönetim tarafından uygun davranışlar ile destekleniyor,
Uygulama:Planlara uygun bir şekilde sistem ve proseslerin uygulanması.

1.1 milyon Euro'luk enerji tasarrufu

Fabrikada yaopılan iyileştirmelerde öncelikli konular arasında çevreye dost olması ve enerji tasarrufu sağlaması faktörleri de  yer aldı.  Bu amaçla Mercedes, enerji tasarrufu için yenilikler yaptı. Fabrikasında Çevre Atık Yönetim işlemlerini değiştirdi.  Firma fabrikadaki tüm soğutma hatlarını, aydınlatma sistemini tamamen değiştirdi, enerji tasarrufu sağlayan sistemlere geçti. Enerji kullanım zamanlarını, standartlarını  optimize etti ve enerji kullanımını azalttı. Ayrıca yaptığı analizler sonucunda, her noktada kendi enerjisini üretmeyi başardı. Tesiste enerji tüketimini %22 oranında azaltmayı başararak 1,1 milyon Euro’luk bir enerji tasarrufu sağladı.

Enerji tasarrufu konusunda yapılan çalışmalar arasında; kojenerasyon sisteminin kapasitesinin artırılması, kojenerasyon ve hava basınç sisteminde iyileştirmeler, ısıtma ve soğutma hatlarının izolesi, enerji sağlayan aydınlatma sistemleri, standartların oluşturulması ve kulanım zamanlarının optimize edilmesi, LPG'den doğalgaza dönülmesi ve enerji sağlayıcılar ile yeni sözleşme, tüm çalışanların enerji tasarrufu hakkına eğitilmesi bulunuyor.

Yeni atık sistemine 100 bin Euro'luk yatırım
Fabrikanın atık sistemi de tamamen yenilendi. Hem merkezi hem de merkezi olmayan iki farklı yöntemler atık yönetimi gerçekleştirilmeye başlanan fabrikada, yalnızca atık yönetimi için 100 bin Euroluk yatırım yapıldı.  Atığın ayrıştırılma süreci tesis içerisinde gerçekleştirilmeye başlandı. Yeni sistemde, kağıt, kumaş, kimyasallar gibi en üretim sürecinin en başında ayrılan atıklar, sıkıştırıcılı konteynırlara aktarılmaya buralardan da  harici depolara ve atık toplama merkezlerine gönderiliyor. Özel bir bölgede toplanan kimyasal atıklar ise presleri olan konteyırlar yerleştiriliyor.

Yöneticiler üretim ihracat adetlerini değerlendirdi, yeniliklere ilişkin açıklamalarda bulundular

Mercedes- Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf Dieter Kurtz, Hoşdere Fabrikası Müdürü Klaus Pfeifer, Mercedes Benz Türk Pazarlama Satış Direktörü Süer Sülün; amaçlarının  en iyi, en modern, en verimli, en çevreci olarak örnek bir fabrika oluşturmak olduğunu belirttiler.

Klaus Pfeifer, yüksek teknolojili ürünler ve yeni kalite programlarıyla güçlendirdikleri fabrikalarında çalışanlarının da gelişimine önem verdiklerini anlattı. Toplam 2400 çalışanın olduğu tesiste, eğitim düzeyinin son derece yüksek olduğunu, firma içi eğitimlere ve sosyal aktivitelere  önem verdiklerini vurgulayarak: “Çalışanlarımızın %72 si yüksek okul veya lise mezunu, çalışanlarımıza eğitim konusunda destek vermeye de devam ediyoruz.  Her mavi yakalı çalışanlarımız için 1 haftalık, beyaz yakalılar için de 4 haftalık eğitimler düzenliyor.  Çalışanlarımız için fitness salonu, futbol sahası, jimnastik salonu vs barındıran  spor tesisi var. Her türlü spor burada yapılabiliyor. Çalışanlarımızın çocuklarını da buraya çağırıyoruz. Yazları burada turnuvalar yapıyoruz. Tesisimiz sabah  ve akşam saatlerinde özelikle kalabalık oluyor” diye konuştu. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir