Mart 30, 2010

Mercedes özel amaçlı kamyonu Zetros ile yeni bir sınıf oluşturdu… Mercedes’in dünya kamyon üretimi sorumluluğunu Yarış Pürsün üstlendi

Mercedes – Benz kamyon ailesinin en yeni ve en özel üyesi olan Zetros Serisi kamyonların seri üretim, tanıtım ve satışına başlandı.

Özel amaçlı kullanımlar için geliştirilen yeni kamyon serisinin 4×4 modelleri 16 ve 18 ton yüklü ağırlığa, 6×6 modelleri 25 ve 27 ton yüklü ağırlığa sahip. Zetroslar; Unimog serisi özel amaçlı kamyonlar ile Actros ve Axor serisi şantiye ve özel amaçlı kamyonlar arasındaki boşluğu dolduruyor.

Zetros; doldurduğu boşluk ve işlevleri, donanımları ve üretim özellikleri ile Mercedes kamyon ailesi içinde yeni bir sınıf oluşturuyor. Ayrıca Zetros ile Mercedes – Benz, yeniden burunlu kamyon üretimine de başlamış oluyor. Zetros Almanya’da, 11 Mart'ta dergimizin de katıldığı, özel deneme parkuru ve karayolunda yapılan sürüşlerle tanıtıldı.

Zetros Serisi 4×4 ve 6×6 kamyonlar, üretildiği Mercedes-Benz’in Almanya’daki Wörld fabrikasında ve Karlsruhe yakınlarındaki test parkurunda gerçekleştirilen özel bir programla tanıtıldı.

Tanıtım programı özel amaçlı bu kamyonların üretim aşamalarının ve teknik altyapısının anlatıldığı bölüm ile özel bir parkur ve karayolunu kapsayan izlenim sürüşünden oluştu. Mercedes – Benz Kamyon Üretimi Sorumlusu Yarış Pürsün Zetros Serisi’nin tanıtımında, araçların teknik özelliklerini, işlev ve kullanım amaçlarını, Mercedes kamyon ailesi içindeki yerini ve pazar hedeflerini, Avrupa ve dünya basınına, Mercedes – Benz markası ile üretilen tüm kamyonların dünya çapındaki sorumluğunu ve Mercedes Benz Özel Amaçlı Kamyonlar Bölüm Başkanlığını yürüten Yarış Pürsün anlattı.

Tanıtımda Mercedes -Benz markalı özel amaçlı kamyonlardan sorumlu başkan olarak konuşan Yarış Pürsün, Zetros kamyonların çok geniş bir özel amaçlı kullanım ile birlikte askeri amaçlı olarak kullanılmak üzere geliştirildiğini ifade etti. “Zetros serisi 4×4 ve 6×6 kamyonlar yol bakım-onarım çalışmalarından, inşaat ve maden şantiyelerine, enerji üretim ve dağıtım merkezleri ve şebeke bakımı, arama kurtarma, cankurtaran ve itfaiye gibi bir çok alanda kullanılmak üzere tasarlanıp üretildi” diyen Yarış Pürsün, Almanya doğumlu, Türk kökenli bir Mercedes yöneticisi.

Yarış Pürsün: “Üretim adetlerini kriz öncesi seviyeye çıkaracağız”

Yarış Pürsün ile Zetrosların tanıtımı sırasında kısa bir görüşme yapma imkanı bulduk. Bu görüşmede Pürsün, öz geçmişi ve dünya kamyon üretimi ve pazarı ile ilgili özet olarak şunları söyledi: “Almanya‘da doğdum. Fizik eğitimi aldım. Eğitimimi tamamladıktan sonra bir danışmanlık firmasında 5 yıl çalıştım. 11 yıl da Mercedes’in finans bölümünde çalıştım. Yeni görev yerimse Mercedes Benz’in kamyon bölümü oldu. Sorumluluklarım üç ana başlık altında toplanıyor. Birincisi Mercedes-Benz Özel Amaçlı Kamyon Bölümü Başkanlığı, ikincisi Mercedes-Benz’in Türkiye ve Brezilya kamyon üretim merkezlerinin sorumluluğu, üçüncüsü dünyanın en büyük kamyon fabrikası olan Wörld Kamyon Fabrikası’nda üretim sorumluluğu. Biz dünya çapındaki krizden önce 150 bin kamyon üretimi gerçekleştiriyorduk. 2009’da bu sayı 100 bin civarında oldu. Wörld, dünyanın en büyük kamyon fabrikası, bu fabrikanın kapasitesi iki vardiyada yılda 100 /110 bin adettir. Özel amaçlı kamyon serimiz Unimog, Econic ve Zetroslar bu fabrikada özel bir hatta üretiliyorlar. Actros, Axor, Atego serileri de Wörld Fabrikası’nda üretiliyor. Mercedes-Benz olarak biz kamyonun geleceğinden eminiz. Önümüzdeki bir kaç yıl içinde üretim adetlerini kriz öncesi seviyeye çıkartacağız. Bu artış Aksaray Fabrikamız için de geçerlidir. Biz Türkiye pazarına büyük bir önem vermekteyiz. Türkiye’de Mercedes-Benz olarak çok iyi bir konumdayız. Türkiye’ye büyük yatırım yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bugün Mercedes-Benz bir anlamda Türk firması olmuştur. Biz Türkiye pazarında 30 yıldır varız. Bizim varlığımız krizlere veya pazardaki yükselişlere kesinlikle bağlı değildir. Uzun dönemli olarak varlığımızı koruma ve güçlendirmek üzere Türkiye’de üretim, satış ve ihracatı sürdürüyoruz.”

Zetros’un özellikleri Karayolları ağı ne kadar gelişirse gelişsin, büyük inşaat şantiyeleri, maden sahaları, orman işletmeleri, arama – kurtarma faaliyetleri vb. zor yol koşullarına sahip alanlarda yapılan çalışmalarda özel kamyonlara ihtiyaç duyuluyor. Özel amaçlı kamyon üretiminde uzun bir geçmişe sahip olan Mercedes, bu alanda üretim geleneği ile yeni teknolojiler ve özel ihtiyaçları birleştirerek yeni bir kamyon tipi ve nesli oluşturdu.

Zetros markası ile pazara sunulan bu kamyonların en önemli özelliği burunlu olmaları. Off – road kamyonlardan daha düşük bir yüksekliğe sahip olan bu burunlu kamyonlar; daha iyi yol tutuş, daha kolay tamir-bakım ve sürücünün kendisini daha fazla güvende hissetmesini sağlıyor. Zetros kabininin ön aksın arkasında olması, yüksek süratlerde, özellikle bozuk zeminde daha az sarsıntı anlamına geliyor. Daha az sarsıntı, sürüş konforunu artırıyor. Üç noktadan bağlantılı mekanik kabin süspansiyonu bu konfora önemli oranda katkıda bulunuyor. Hafif yapılı kaputu, kompozit malzemeden imal edilen Zetros kabinin toplam yüksekliği 2833 mm, dış genişliği 2530 mm, iç genişliği 2300 mm. Bu kabin 1400 cm3 iç hacim sunuyor. Tren ve uçaklara kolayca yüklenebilen, tünellerden geçebilen Zetros; Euro3, Euro4 veya Euro5 motorlarla donatılabiliyor. 326 Bg gücündeki 7,2 litrelik OM 926 LA motoru; 1200 ila 1600 dev/dak’da 1300 Nm tork sunuyor. Şanzımanlar iki çeşit; biri manuel G 131 9 tipi Mercedes şanzıman, diğeri Allison’un 6 ileri vitesli otomatik şanzımanı. 1:690’lik tahvil oranı 4×4 araçlarda ekstra düşük hızları mümkün kılıyor. Tüm aks gruplarında manuel kumandalı diferansiyel kilidi bulunuyor. Gerekli şartlara göre sürücü istediği biçimde diferansiyeli kilitliyor. Standart arka aks tahvil oranı manule şanzımanda 5.33. Frenler kampana, ABS sürücü tarafından devreden çıkarılabiliyor. 80 ila 120 cm derinliğindeki sulardan geçebilen Zetros’un şasisi optimize edilmiş, bükülme ve burulmalara karşı büyük mukavemetli. Stabilizatör ve parobolik yaprak yayların kullanıldığı süspansiyon sistemi, uzun ömür ve konfor için geliştirilmiş. Tüm bu özellikler gösteriyor ki Zetros özel amaçlı kamyon alanında Mercedes’in Unimog serisini kusursuz bir şekilde tamamlayacak ve uzun dönemde temel bir kamyon türü olacak özelliklere sahip. Zetros’un tüm dünya pazarlarına yerleşmesini ise yüksek kalitesinin oluşturduğu yüksek fiyat ve askeri kullanımlar için Alman Hükümetinin vereceği satış izinleri belirleyecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir