Mart 30, 2011

Otomotiv sektörü Yıldızlılar'la buluştu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Teknolojileri Kulübü’nün düzenlediği OTEK (Otomotiv Teknolojileri) 2011 sempozyumu; Oyak Renault, Ford Otosan, Mercedes-Benz, Tofaş ve Temsa gibi sektörün önde gelen firmalarının temsilcileri ve makine mühendisliği bölümü öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Öğrencilere firmaları hakkında detaylı bilgi veren firma yetkilileri, onlara aynı zamanda üniversite sonrası iş olanakları hakkında da tavsiyelerde bulundular.

Sempozyumun ikinci gününde açılışı Mercedes-Benz Türk İnsan Kaynakları Uzmanı Çağrı Ungan yaptı. Mercedes-Benz stajyer geliştirme programı PEP’nin işe alımlarda önemli bir avantaj olduğunu belirten Çağrı Ungan, üretim departmanında çalışmak isteyen öğrencilerin Almanca’ya ağırlık vermeleri önerisinde bulundu. Ungan, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.

 

Mercedes-Benz Türk’ün ardından İnci Akü’den Ar-Ge Müdürü Sibel Eserdağ sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye’deki akü ihracatının %60’ını gerçekleştirerek sektör lideri olduklarını ifade eden Eserdağ, öğrencilere İnci Akü’nün ürün gamı hakkında detaylı bilgi verdi.

Turcoto’nun yeni hedefi: Elektrikli motor üretimi

CADEM tasarım merkezi İş Geliştirme Müdürü Kadir Tuğlu sunumunda, Turcoto markasıyla küçük ticari araç pazarına sundukları Uveyk modelini tanıttı. Bir dünya markası yaratmak hedefiyle yola çıktıklarını belirten Tuğlu, “Türkiye artık sadece araç üreten bir ülke değil, teknoloji geliştiren bir ülke. Bu yüzden Türkiye markalı araçlara gereksimin var” dedi. Otomotiv pazarında ihtiyaç olarak öne çıkan sınıfın küçük ticari araçlar olduğunu ve bundan yola çıkarak Uveyk’i tasarladıklarını ifade eden Tuğlu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Yakıt fiyatlarının artmasıyla, işletme giderlerini düşüren küçük ticari araçlara olan talep de artıyor. Her yıl trafiğe 166 bin kamyonet katılıyor. Bu ciddi bir rakam. Biz de Uveyk’in iyi bir potansiyeli olduğunu düşünmekteyiz. İsteğimiz, hem şehir içinde hem de kırsalda patpat olarak tabir edilen, eski ve yüksek güvenlik sorunu olan araçları araç parkından kaldırmak.”

Taşıma kapasitesi 1 ton ve maksimum hızı 75 km olan Uveyk üzerindeki geliştirme çalışmaları devam ediyor. Tuğlu, öğrencilerden gelen bir soru üzerine aracın tüm parçalarının Türk malı olamadığını ve otomotiv sektörünün en büyük sorununun motor üretmek olduğunu belirtti. Bu üretiminin henüz çok uygulanabilir olmadığını söyleyen Tuğlu, gündemlerinde bunun yerine elektrikli motor üretiminin olduğunu ve bu amaçla İnci Akü’yle çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Tuğlu’nun sunumunun ardından Temsa Ar-Ge Proje Mühendisi Nazife Soylu, Martur Ar-Ge Direktörü Recep Kurt ve Tofaş Ar-Ge İleri Araştırmalar Yöneticisi Bülent Haraçcı firmalarını tanıtan sunumlarını gerçekleştirdiler.

Renault Ar-Ge Projeleri Sorumluları Gülin Altundağ Ağırman ve Aras Şentürk etkinlikte öğrencileri Renault'nun Zero Emisyon, diğer adıyla Sıfır Karbon Salınımı projesi hakkında bilgilendirdi.

Ford Otosan Ürün Geliştirme Mühendisi İhsan Kalay, iki gün süren etkinlik süresince, Ford Transit'te kullanılan motor hakkında bilgi verdi.

OTEK 2011'de Ford OTOSAN, Hybrid Cargo çekicisini tanıttı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir