Eylül 13, 2012

Plastikçilerin ihracat endişesi

Bakanlar Kurulu'nun 6 Eylül 2012 tarihli kararı ile gelişmekte olan ülkelerden gelen polietilen ve polipropilen hammaddelerinin yüzde 3 olan Gümrük Vergisi’nin yüzde 6,5’a yükseltilmesi tartışmaları alevlenerek sürüyor.

Avrupa’nın en büyük üçüncü plastik üreticisi olan ve yaklaşık 6 bin firma ile yıllık 30 milyar dolara yaklaşan üretim değeri bulunan; ülkemize 10 milyar doların üzerinde ihracat geliri sağlayan, ayrıca 250 bini aşkın kişiye istihdam alanı yaratan Türk Plastik Sanayi Sektöründe, 6 Eylül 2012 Bakanlar Kurulu’nun aldığı yüksek vergi kararı tartışmaları sürüyor.

Bakanlık Kurulu’nun polietilen ve polipropilen hammaddelerinin ithalatına getirilen yüksek vergi artışı kararı ile ilgili olarak Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, sektör adına yaptığı açıklamada, “AYPE, YYPE ve PP‘nin GYÜ ülkelerinden yapılan ithalatına ek vergi getirilmesi kararı sektöre ciddi bir darbe vurma niteliği taşımaktadır. Büyüyen, ancak hammadde fiyatlarının yükselmesi nedeniyle kar marjları giderek azalan sektörümüzün global pazarlardaki rekabetini daha da azaltacak uygulamaların önünü açmaktadır” dedi.


Yüksek vergilerin, hammadde ihtiyacının yaklaşık yüzde 85’ini ithalatla karşılayan plastik sanayi sektörünün rekabetçiliğine, üretimine, ihracatına ve istihdamına son derece olumsuz yükler getireceğine dikkat çeken Hüseyin Semerci, 30 milyar dolara yaklaşan ciro büyüklüğüne sahip olan sektörün bu ve benzer kararlardan bugüne kadar faydadan çok zarar gördüğünün altını çizdi.


Yerli üreticiyi koruma maksadıyla getirilen bu ilave vergilerin sektörü zora soktuğunu söyleyen Semerci, “Bu kararla binlerce -plastik mamul- üreten işletmelerimizin Ekonomi Bakanlığı tarafınca yerli üretici olarak kabul edilmediği sonucuna götürüyor bizleri… Yeni teşvik yasasında unutulan, yok sayılan sektörümüz; bizim en önemli hammaddemiz olan polietilen ve polipropilene yapılan yeni vergilerle rekabetçi üretim olanaklarının yok edilmeye çalışıldığı, hatta sektörün gözden çıkarılmak istendiği hissini yaratmaktadır. Teşvik yasası ile ihsan etmeyen Bakanlığımız, getirilen ilave vergilerle sektörümüze gölge etmektedir. Değişen teşvik yasalarında, ekonomimizde önemli bir güç olan ve tüm ihracatçı sektörlere ara mal veren plastik sektörünün göz ardı edilmesi de, sektör olarak bizleri olumsuz etkilemektedir. Oysa, hammadde ithalatına ağır vergiler konularak sektöre ket vurma yerine, petrokimya tesislerinin girdi maliyetlerini azaltmak ve bu tesislerin daha avantajlı fiyatlarla sektöre hammadde satışı yapmaları gibi çözümleyici çalışmaların acilen yapılması gerekmektedir” dedi.


Konuyu PAGDER olarak hassasiyetle takip edeceklerini, sektör ve ülke ekonomisi açısından yaşanacak sorunları, krizleri ilgili tüm Bakanlıklar nezdinde dile getireceklerini aktaran Hüseyin Semerci, hammadde tedarikçilerinin de oluşan durumu fırsata çevirip çevirmeyeceklerini de yakın takibe alacaklarını söyledi.


 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir