Temmuz 13, 2007

Q2 teknolojili Alfa Romeo GT Türkiye'de

İtalyan Alfa Romeo, Q2 versiyonlu GT modelini Türkiye pazarına sundu. Firma yetkilileri, dünyada ilk kez önden çekişli araçlarda Torsen kilitli diferansiyelin, Q2 versiyonlu Alfa Romeo GT modelinde kullanıldığını belirttiler.  Q2 sistemi, önden çekişi tüm güç noktalarına eşit dağıtarak, sürüş zevki ile kontrolünü artırıyor.  Sistem şu anda sadece Alfa GT ve Alfa 147 modellerinde 1.9 JTDm 150hp motorla birlikte sunuluyor.

Q2 sistemi, dört tekerlekten çekişli araçlara özgü birçok avantajdan yararlanılmasını sağlarken, 4X4 sisteminin getirdiği yakıt sarfiyatı ve ağırlık dezavantajları görülmüyor. Q2 ismi, Alfa Romeo’nun dört tekerlekten çekişli araçlarını adlandırmak için kullandığı Q4 terimine atıfta bulunularak kullanıldı.

Alfa GT Q2 4 kişinin rahatlıkla yolculuk edebileceği şekilde tasarlanmış.  Alfa GT Q2 konfor ve estetiğin yanı sıra, 320 litrelik bagaj hacmine sahip.

Alfa GT’nin sunduğu; renkli camlar, uzaktan kumandalı merkezi kilit (bagaj kapağı ve kapılar), follow me home sistemi, alüminyum dış kapı kolları, elektrik kumandalı ve ısıtmalı dış dikiz aynaları, elektrikli ön camlar (sıkışmaya duyarlı), çift bölge otomatik klima kontrol sistemi, radyo-CD çalar kumandalı deri direksiyon simidi, direksiyon yükseklik ve derinlik ayarı, sürücü koltuğu yükseklik ayarı, 60/40 katlanabilir arka koltuklar, deri döşeme (kırmızı, siyah, mavi, taba veya gri), trip computer (yol bilgisayarı), Cruise Control, konfor paketi (3. arka kafalık, 3. arka emniyet kemeri, arka koltuk kol dayanağı, sürücü koltuğu bel ayarı), ABS+EBD, sürücü hava yastığı, yolcu hava yastığı, yan hava yastıkları, pencere hava yastıkları, aktif gergili ön emniyet kemeri, yangın önleme sistemi (FPS), VDC (Elektronik denge kontrol sistemi), ön/arka sis lambaları, arka park mesafe sensörleri, 8 hoparlörlü RDS radyo/CD çalar/MP3 çalar, bose hi-fi ses sistemi, amplifikatör, subwoofer donanımlarına ilave olarak  Q2 kilitli diferansiyel, krom çift egzos ucu, 18” hafif alaşım jantlar, saten etkili ön ızgara ve yan aynalar, alçaltılmış sportif süspansiyon, kırmızı dikişli deri direksiyon, alüminyum vites topuzu ve pedallar, sportif koltuklar ve Q2 logolu alüminyum kapı eşik çıtası standart olarak sunuluyor. Alfa GT 1.9 JTD 16v Q2 versiyonu 43 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla satışta.

Q2 sisteminin özellikleri örneklerle anlatıldı

Firma yetkilileri, 'Q2' sisteminin sahip olduğu özelliklerin kavranabilmesi için aracın viraj alırken ve kaygan zeminli üzeylerde hareket ederkenki hllerine yönelik iki örnek sundular:

Araç viraj alırken

Yol tutuşu zayıfken (ıslak zemin, kar, çamur vb.) ya da sportif sürüş esnasında viraj alındığı zaman genelde iç tekerlekteki yol tutuşu kaybolur. Yanal yükün aktarımı sırasında süspansiyonun üzerindeki ağırlık kalkarken, iç tekerlek üzerindeki tork azalır, klasik diferansiyel (aynı torku her iki tekerlek arasında dağıtır) eşit miktarda torku dış tekerleğe ve tutunmanın azaldığı iç tekerleğe gönderir; ancak bu yeterli yol tutuşu sağlamaz.

Böyle bir durumda aracın donanımına bağlı olarak araç iki farklı türde tepki verebilir. ASR-VDC'siz modellerde beklenen sonuç iç tekerleğin kayması, araç kontrolünün kaybedilmesi (güçlü kayma durumunda) ve virajın dışına doğru savrulmasıdır. Diğer taraftan araçta ASR-VCD donanımı varsa, sürüş destek sistemlerinin müdahalesi motordan aldığı güçle gaz kelebeği ile fren sistemi üzerinde etkili olur. Bu durumda gerekli tekerleklere frenleme yapılarak araç tekrar çizgisine oturtulur. Ancak ilk durumda aracın kontrolü kaybedildiğinden, ikinci durumda ise frenleme yapılması sonucunda hız kaybedildiğinden sürüş keyfi ve performansı olumsuz etkilenir.

Kaygan zeminli yüzeylerde

Kaygan zeminli yüzeylerde, tahrik tekerleklerinin farklı yol tutuşlarına sahip olması oldukça normaldir. Örneğin iki tekerlek arasındaki yol tutuşu, karla kaplı ya da ıslak zeminlerde değişebilir.

Bu tür koşullarda aracın çalıştırılması ya da hızının aniden artması sonucunda oluşan sürtünme tekerleklerin kaymasına neden olur, direksiyon simidinde güçlü bir tepkimeye yol açıp aracın kalkışını engellediğinden direksiyon simidi sürekli düzeltilerek aracın rotası korunur.

• Araçta Q2 sistemi bulunduğunda

Olumsuz etkiler; torkun kademeli olarak tekerleklere dağıtılması, örneğin aracın yokuşta durmasını kolaylaştıracak şekilde en iyi sürtünme katsayısının elde edilmesi, ve değişen yüzey koşullarında sürüşün daha emniyetli ve rahat olması sağlanarak azaltılabilir. İç tekerlek çekiş gücünü kaybeder, tork kısmen dış tekerleğe aktarılır, tekerleğin kayması azalır, aracın stabilitesi ve viraj hızı artar.

'Q2' şanzımanın artırılan mekanik verimliliği; araç kontrol sistemlerinin müdahalesini geciktirir, araç virajın dışına yöneldiğinde daha iyi yol tutuşu sağlar, sürüş keyfini artırır ve aracı tamamen kontrol altında tutar. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir