Temmuz 10, 2009

Rodernet-T1 Sistemi ithal taşımalarda da kullanılabilecek

RODER ile Gümrük Müsteşarlığı arasında imzalanan protokol ile RODERNET-T1 Sistemi yabancı bir ülkeden yabancı bir ülkeye, yabancı bir ülkeden Türkiye’ye ve bir iç gümrükten diğer bir iç gümrüğe taşımada kullanılmasının önü açıldı. Sistem, özellikle parsiyel taşımalarda önemli ekonomik avantaj ve zaman tasarrufu sağlayacak.

2007 yılı başından beri ihraç taşımalarda kullanılmakta olan RODERNET-T1 Sistemi’nin tüm taşımalarda geçerli olmasını sağlamak için yapılan çalışmalar sonuçlandı.

RODER İkinci Başkanı Zahit Sağlık, RODER Genel Sekreteri Serdar Türkay ve RODER Genel Müdürü Cumhur Atılgan, Gümrük Müsteşarı M. Emin Zararsız başkanlığında yapılan tören ile; RODERNET-T1 Sistemi’nin, Türkiye Gümrük Bölgesi içinde; yabancı bir ülkeden yabancı bir ülkeye, yabancı bir ülkeden Türkiye’ye ve bir iç gümrükten diğer bir iç gümrüğe taşımada kullanılmasını içeren protokolü 7 Temmuz 2009 tarihinde Ankara’da imzaladılar.

BİLGE ve RODERNET sistemini uyumlaştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından 15 Eylül 2009 tarihinde yürürlüğe girecek protokol; taşımacılara, ithalat, transit ve yurtiçi gümrüklü eşya taşımalarında, basitleştirilmiş işlemlerle elektronik ortamda ibralaşarak düşük maliyetli taşıma fırsatı yaratacak.

RODER Genel Merkezi’nde 10 Temmuz 2009 tarihinde düzenlenen basın toplantısında, karayolu taşımacılığı tarihinde önemli bir dönüm noktasını oluşturan sistemin işleyişi ve sağlayacağı yararlar konusunda bilgi verildi.

Toplantıda konuşan RODER Genel Müdürü Cumhur Atılgan, taşımacılığın bir bütün olduğunu belirterek, sistemin ihraç taşımaların yanı sıra, ithal, transit ve yurtiçi taşımalarda da kullanılacak olmasıyla söz konusu bütünlüğün sağlandığını kaydetti.

RODERNET’in Türkiye’nin gümrük sistemi olan Bilge Otomasyon Sistemi’ne entegre olması için Gümrük Müsteşarlığı ile 2,5 yıldır sürdürdükleri çalışmanın sonuçlandığını kaydeden Atılgan, “RODERNET Sistemi’nin Türkiye gümrük bölgesinde kullanılmasına ilişkin protokolü imzaladık. Bu bize göre önce Türk taşımacısı, ithalat ve ihracatçılar ile RODER açısından çok önemli bir gelişmedir. Böylelikle AB ülkelerine yönelik olarak yapılan tüm taşımalar RODERNET bünyesinde gerçekleştirilebilecek.” dedi.

RODERNET’in Türk taşımacılarına çok sayıda avantaj sağladığını belirten Atılgan, modern taşımacılık sistemi kapsamında gerçekleştirilen parsiyel taşımacılığa birebir hitap eden sistemin 2007’den itibaren Türk taşımacısına sunulmasıyla birlikte her geçen gün rağbet gördüğünü ve sisteme dahil olan nakliyeci sayısı arttığını kaydetti.

Günümüzde Avrupa ve Türkiye’de komple ünite taşımaları yerine parsiyel taşımacılığın yaygın olduğunu söyleyen Atılgan, bunun da beraberinde çok sayıda noktaya yük boşaltma ihtiyacı doğurduğunu, dolayısıyla en ideal sistemin RORDERNET-T1 olduğunu kaydetti.

Sistem sayesinde taşımacıların ihracat ve ithalatta istedikleri sayıda boşaltma yapabileceklerini belirten Atılgan, “Oysa bu durum diğer transit taşımalarda mümkün değildir. RODERNET sayesine gecenin hangi saatinde olursa olsun boşaltma yapma olanağı var. İzinli alıcı bünyesindeki alıcıların antreposuna veya depolarına bu malları boşaltmak mümkün.” diye konuştu.

“RODERNET Türk taşımacısına ve ticaret erbabına çok daha ucuz ve güvenli bir transit sistemi sunuyor. Gümrük idarelerine de detaylı beyanlarda bulunuyoruz. Dolayısıyla gümrük idarelerimizde risk analizlerini bu bünyede çok daha sağlıklı yapma imkanına kavuşmuş oluyor.” diyen Atılgan, sistemin Türk taşımacılarına sağladığı ekonomik avantajını ise şöyle özetledi:

RODERNET’in ithal taşımalarda da kullanılmasıyla birlikte bir TIR, sefer başına 110 ile 120 Avro tasarruf sağlayacak. Dolayısıyla 20 adet TIR’ı olan bir taşımacımız yılda 36 bin Avro tasarruf edecek. Günümüzde yaşanan global krizin etkilerini düşündüğümüzde, bu önemli bir tasarruftur.”

Sistemi bugüne kadar Türkiye’nin önde gelen 62 firmasının kullandığını ifade eden Cumhur Atılgan, sistemin ithal taşımalarda da geçerli olmasıyla birlikte kullanıcıların hızla artacağını ifade etti.

RODER İkinci Başkanı Zahit Sağlık ise RODERNET Sisteminin ithal, transit ve yurtiçi taşımalarında kullanımı konusunda desteklerinden dolayı başta Sayın Bakan Hayati Yazıcı olmak üzere Gümrük Müsteşarlığı teşkilatına, TOBB’ne ve sektörün diğer sivil toplum örgütlerine teşekkür ederek, RODER’in taşımacıların işini kolaylaştırmak için geliştirdiği projelerin devam edeceğini, yıl sonuna kadar Ankara’daki Lojistik Üs projesinin gerçekleşeceğini belirtti. Sağlık, İstanbul-Hadımköy’de de bir lojistik üs kurulması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir