Kasım 10, 2011

Scania şantiye serisi yenilendi

Scania tüm off road araç gamını kapsamlı bir revizyon ile yeniledi. Şanzıman sistemi ve retarderden miller ve süspansiyon sistemine, çoklu kabin seçeneklerinden makyajlanan dış görünüşe kadar bazı değişikliklerin olduğu araçlar Barcelona'da düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Scania yetkilileri, inşaat kamyonları ürün gamının P ve G serilerinden oluştuğunu belirttiler. Buna göre yenilikler başlangıçta Scania G serisi ile tanıtılacak, P serisi modelleri ise bir sonraki aşamayı oluşturacak

Scania arazi araçları ve şantiye gamını İspanya'nın Barcelona kenti yakınlarında düzenlediği bir etkinlikle tanıttı. Bugüne kadar ağırlıklı olarak uzunyol serisinde yaşadığı deneyim, bilgi ve birikimlerini off road alanında daha da vurgulamak isteyen marka, basın mensuplarının karşısına geniş bir off road ürün gamı ile çıktı. Türkiye'den de Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü Tolga Senyücel ve Pazarlama Müdürü Suna Türk'ün de katıldığı deneme sürüşleri Can Padro Off Road Sürüş Parkurunda gerçekleşti.

Yenilenen ürün gamındaki değişikliklerin en göze çarpanını ise 3500'den 4100 newtonmetreye çıkan retarder ve 32 tonluk arka aks kapasitesinin değişen süspansiyon sistemiyle yerden daha yüksek olması oluşturuyor. Otomatik vites değiştirme özelliğine sahip şanzıman Opti Cruise ise gelişen ihtiyaçlar ve günümüz işletmelerin bir gerekliliği olarak Scania'nın off road araçlarında yerini almış bulunuyor.

Şantiyede arazi modu

Yenilenen Opti Cruise'a eklenen arazi modu yumuşak ya da gevşek yollar için tasarlanmış. Arazi modunda sistem, enerji iletiminde ve patinaj kontrolünde kesintileri önlemek için debriyajı mümkün olduğunca sık devreye sokmaya çalışıyor. Vites değişimlerinin sayısı, motor hızının daha geniş bir devir bandı üzerinde değişmesi sağlanarak en aza indirgenmeye gayret ediliyor. Vites değişimi stratejisi ise debriyaj pedalına sahip Opticruise ile aynı stilde tasarlandı. Araçların tüm sürüş modlarıise gösterge panelinde ;

A                   Otomatik (normal mod)

M                   Manuel (normal mod)

AP/MP           Enerji modu (otomatik/manuel)

AO/MO          Arazi modu (otomatik/manuel)

N                   Boş vites

R                   Geri vites

şeklinde gösteriliyor.

Ayrıca araç kabinindeki patinaj kontrol panelinde ise direksiyona mümkün olduğunca hâkimiyet sağlanırken, patinaj kontrolü artışının sağlanması için araçta bulunan tüm kilitleri devreye sokan diferansiyel kilitleri için döner anahtar bulunuyor.  Bunun dışında modüler bir şekilde tasarlanan şanzımanlar, her türden uygulamaya yönelik en uygun aktarmayı sağlayabilmek için, çeşitli şekillerde kombine edilebiliyor.  8+1 ve 12+2 vites şanzımanları, karıncalı ve karıncasız modellere sahip. Overdrive şanzıman, yol seyri devirlerini sınırlamak ve böylece yakıt tasarrufu sağlamak için tasarlanmış. Araçların motorları ise Euro 3, Euro 4, Euro 5, EEV ve Euro 6 gibi geniş bir yelpazede tutuluyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre  Euro 6 dışında tüm motorlar % 100’e kadar biyodizel ile çalışabiliyor.



Dış tasarımlar

Scania'nın zorlu arazi şartlarına göre uyarlanan araçlarının dış yüzlerinde de birtakım geliştirmeler oldu. Yeni çelik tampon, halen kullanılan çıkıntılı tampona ilaveten 80 mm daha ileride dizayn edildi. Bu sayede kabini darbelerden daha iyi koruma amaçlanıyor. Yeni kamyonlar, rampa ve ayrılma açılarıyla birlikte  25 derecelik bir yaklaşma açısına sahip. Tampon üzerinde yer alan 35 tonluk kapasiteye sahip çeki pimi (standart pimden 10 ton daha fazla), çoğu durumda yükü boşaltmadan aracın kurtarılmasını sağlıyor.

Farlar ve sinyaller, birbirinden ayrı olarak ve darbelere karşı ek koruma sağlamak için tampondan daha öteye yerleştirilmiş. Farlara, opsiyonel sis lambalarına ve tampon içine gömülü spot lambalara çelik koruyucu ızgaralar takılarak lamba kırılmalarının azaltılması sağlanmış. Arazi koşullarında yaşanan çamur vs gibi etkenerden dolayı uygulanan far yıkama sistemi ise opsiyonel olarak sunulan bir yenilik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir