Eylül 21, 2011

Serin Treyler'den yeni ürün, yeni kombinasyon: Trolley daha fazla taşıyacak

Serin Treyler, taşımacılıkta %30 daha fazla yük taşıyabilen 22 metrelik Trolley'in tanıtımını Konya'da yapılan özel bir etkinlikle duyurdu. Tüm güvenlik testlerini başarı ile geçen ürün tamamen Serin Treyler patenti ve Serin mühendislerinin ürünü olarak ortaya çıkarıldı. Ürünün kullanımı ile ilgili yasal mevzuatın netleşmesi durumunda Serin Treyler aracı seri şekilde üretmeye başlayacak. Yeni ürün operasyon maliyetlerini aşağı çekmek isteyen ve çevre hassasiyeti olan taşımacı firmaların tercihi olabileceği belirtiliyor. Yeni taşıma ekipmanları teknoloji, mühendislik ve malzemelerdeki gelişmeye paralel olarak ilerliyor. Bu ilerlemenin de yol altyapısına uyumlu olarak gelişmesi gerekiyor. Neticede daha ucuz maliyetli ve araç sayısını artırmadan taşınan yük miktarını artırmaya yönelik çözümler oluşuyor. Bu çözümlerin yasal olarak da mevzuatlarda tanınması gerekiyor. Serin'in geliştirdiği treylerin 2 römorklu katarları toplam 22 metre uzunluğunda. Dingil yüküyle düşünüldüğünde ise 55 tona yaklaşan toplam yüklü ağırlık sunabiliyor.

i
Avrupa taşımacılığında ilk olarak İsveçlilerin gündeme getirdiği 25 metrelik katar tüm İskandinav ülkelerinde uzun yıllardır kullanılıyor. Geçtiğimiz yıllarda diğer Avrupa ülkelerinde de Euro Combi adıyla da tanıtılmaya başlanan çekiciye bağlı özel bir römork ve ona takılan yarı römork, taşımacılıkta aynı araçla daha fazla yük taşıma imkanı sağlıyor. Kuzey Avrupa'da bu taşıma metodu ile 25m uzunluk, 150 m3 hacim ve 60 tonluk yüklemeye izin veriliyor. İskandinav ülkelerinin akabinde Almanya ve Hollanda'da da bu ürün üzerinde çalışmalar devam ediliyor.

Türkiye ise yarı römork üretiminde ve bu özel taşıma tipi üzerindeki iddiasını henüz yasal düzenleme ve çerçeve oluşmadan ortaya koydu. Bu iddiayı ilk ortaya koyan ve ürünü özel patentli aparatları ile imal ettiğini duyuran Konya menşeili Serin Treyler oldu. Serin Treyler'in çözümü  troli ismi verilen raylı bir sisteme oturtulan römork ve ona bağlanan bir yarı römork kombinasyonundan oluşuyor. Bu sistem, birleştiği anda Rod – Treyler ismini alıyor ve çekiciyle birlikte 22 metre uzunluğunda. Ön römorkta mekanik olarak çalışan lineer kızak sistemi bulunuyor ve öndeki römork istenildiğinde kızaklar vasıtasıyla geri çekilerek tek başına da kullanılabiliyor.

Araçların en önemli özelliklerinden olan manevra kabiliyeti ve geri gidilirken treylerin yanlış manevraların yapmaması adına düz bir şekilde gidebilme özelliği ise Serin'in geliştirdiği ve 5. tekere eklenen özel bir mekanizma ile sağlanıyor. Çekici ve birinci römorkta 3 aks, toplamda ise 5 aks bulunuyor.

Serin Treyler Yetkilileri Konuyla ilgili olarak 20 Eylül Salı günü  Konya Tüyap fuar meydanında bir tanıtım etkinliği düzenledi. Etkinliğe katılan Serin Treyler Yönetim Kurulu Üyesi Recep Serin, Yeni Nesil Trolley'in taşıma dünyasına önemli avantajlar getireceğini belirterek şunları söyledi:

“Avrupa'da maliyetleri düşürmek ve daha fazla mal taşımak için bu araçla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ayrıca çevre hassasiyetleri için de bu çalışmalar önemli. Aynı maliyetlerle daha az araçta daha fazla yük taşımak daha az karbondioksit salınımı demek. Bizim çıkış noktamız da bu kriterler oldu. Avrupa'daki çalışmaları gördük ve Türkiye'de ilk olmak istedik. Ayrıca Türkiye'de tonaj kanunu uygulanmaya başladı ve hafif araçlar daha önemli hale geldi. Bu araç fikir olarak doğduktan sonra 1 yıldan fazla bir süre müşteri ve tedarikçilerimizle, Avrupalılarla bu ürün üzerine münazaralarda bulunduk. Kendi ar-ge ekibimiz de  fiziki  olarak aracı 6 ayda ortaya çıkardı.

Aracımızın ağırlık özellikleri normalde de üretimde bulunan Light serisi ile aynı. Türkiye'de Sanayi Bakanlığının altyapısındaki mevzuata bu konuda yeterli bilgi yok.  Mevzuat tam olarak oturduğu zaman biz de bu aracı piyasaya süreceğiz. Bu konunun da ADR gibi uzun bir süreç almayacağını düşünüyoruz. Lojistik pazarında Türk firmalarının iddiası güçleniyor. Tedarik firmaları olarak onlara yeni ürünlerimizle destek veriyoruz. Onların daha rekabetçi olmaları sağlamak istiyoruz. Bizler de müşterilerimiz ve tedarikçilerimizden yeni ürünlerimizle ilgili öneri ve geliştirmelere açık olduğumuzu belirtmek isterim.  “

Manevra testleri ve dönüş yarı çapı

Serin Treyler Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Ercan Yıldırım ise Yeni Nesil Trolley ile ilgili olarak aracın projesinin tamamen Serin Treyler'e ait olduğunu vurgulayarak ” Aracımızın en önemli özelliklerinden birisi de manevra kabiliyetinin çok iyi olması.

1997 yılı regülasyonlarda kütle boyu standardı olarak iç çapı 10.60, dış çapı 25 metre olan 2 daire arasında bu aracın geçmesi gerektiği, en arkada da 80 cm kuyruk kısmı çıkabileceği belirtiliyor.

Bizim araçla yaptığımız testlerde  kuyruk kısmı bırakın çıkmayı içeride kaldı. Esasında aracımızın piyasaya sunulmasında bir engel yok. Fakat bakanlık nezdinde karayolları yönetmeliğinde tanımların oturması gerekiyor. Aracımız Light serimize mensub olduğu için boş ağırlığı 10 ton. Yüklü ağırlığı ise 55 tona yaklaşacak.” şeklinde konuştu.

Yeni Nesil Trolley'de öne çıkan unsurlar :

-%30 civarında daha yüksek taşıma hacimli,
-Yarı römorkun manevra kabiliyeti artırılmış ana römorkla birlikte stabil bir şekilde hareket etmesi ve frenlemesi sağlandı,
-Treylerin ileri ve geri hareketlerinde dingillerine eşit yük gelen ve kolay manevra yapabilmesi sağlandı
-Optimum tasarım parametreleri belirlendi,
-Ana römorka stabil bir şekilde bağlanabilen,
-İleri/geri hareket ve viraj içi hareketi açısından dengeli,

Yeni Nesil Trolley'in Troli isimli raylı ön römorku istenildiğinde tek başına da kullanılabiliyor. Liner kızaklarla daha geriye güvenli bir şekilde alınıyor ve kullanılıyor.

 

Daha fazla yük taşıyabilen Trolley, Konya Tüyap açık alanında test edildi ve manevra kabiliyeti gözler önüne serildi.

 

 Yeni Nesil Trolley'i Serin Treyler ar-ge ekibi 6 ay gibi bir sürede ortaya çıkardı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir