Ekim 10, 2011

Seyit Usta'dan Blower ve Rotary Sistemli Konteyner Şasi

Konteynerin sağladığı avantajlar, konteynerle taşınan yük çeşitlerini artırıyor. Yüklerdeki bu çeşitlenmeyle birlikte gemilerde, limanlarda ve konteyner sahalarında özel alanlar oluşuyor. Karayolunda ise konteyner yükününe göre özel işlevlere sahip konteyner şasilerin kullanımı ve üretimi yaygınlaşıyor.

Üstyapı imalatçılığında üçüncü nesline ulaşan ve geçtiğimiz yıllarda konteyner şasi üretiminde uzmanlaşacağını duyuran Seyit Usta Treyler Sanayi, ürün yelpazesine “Blower ve Rotary Sistemli Konteyner Taşıyıcı Yarı Römorku” ile yeni bir basamak daha ekledi.

Taşımalar artıyor, araçlar gelişip çeşitleniyor

Son yıllarda Türkiye’de de hızla gelişen ve ithalat-ihracat yüklerinin taşınmasındaki payı artan konteyner taşımacılığında, yük çeşitliliği her geçen gün artıyor.Başlangıçta dış etkenlere dayanıklı ürünlerin taşınmasında kullanılan konteynerler; sağladıkları avantajların yanı sıra liman ve demiryolu istasyon altyapıları ile yükleri aktarma merkezlerine veya kullanım noktalarına ulaştıran kara taşıtlarının gelişmesi, gemi sefelerinin düzenli hale gelmesi, gemilerin uğradıkları liman sayısının artması sayesinde günümüzde frigo dahil, tüm ürünleri taşıyorlar.

Konteynerle taşınan yükler arasında kimyasal ve gıda üretiminde yaygın olarak kullanılan tanecikli (Granül) malzemeler de var. Bu yükler, genellikle özel silobaslarda naklediliyor. Konteynerlerde ise granül yükler, özel ambalajları olan Big Bag (Büyük torba) içinde taşınıyor ve varış noktasında hızlı bir şekilde silolara boşaltılmaları gerekiyor. Bunu yapabilen araçlar bugüne kadar taşımacılar tarafından ithal ediliyordu. Ancak şimdi taşımacıların yeni ve yerli bir seçeneği var. Uzman konteyner şasi üreticisi Seyit Usta Treyler, tamamen yerli ekipman ve donanımlar kullanarak Türkiye’nin ilk Blower ve Rotary Sistemli Konteyner fiasini üretti ve ilk kullanıcısı ile buluşturdu.

Seyit Usta’nın konteyner taşıyıcı treyler ürün grubunda; yeni ürünü ve standart konteyner taşıma amaçlı yarı römorklarının dışında; 20, 30, 40,45 feetlik konteynerleri taşımaya olanak sağlıyan açılır – kapanır şasili araçlar, rulo havuzlu konteyner taşıyıcılar, tenteli kayar çatılı konteyner taşıyıcılar da bulunuyor. Seyit Usta, geçtiğimiz yıl da ürünleri arasına damperli konteyner şasiyi ekleyerek, sektördeki uzmanlığını pekiştirmişti.

2012 model yılına girerken Seyit Usta, yeni ürünü olan; Blower ve Rotary Sistemli Konteyner fiasiyi tanıttı. Bu ürünle, standart ve imalatı kolay olduğu düşünülen konteyner şasinin; özel ekipmanlar, hidrolik, pnömatik, elektrik ve elektronik sistemlerle donatılarak, özel taşımalarda kullanılabileceğini gösterdi. Üstelik bu, konteyner taşımacılığındaki standartlar dahilinde ve faydalı şasi boyu etkilenmeden sağlanıyor.

Granül yükleri boşaltacak donanımlara sahip yeni konteyner taşıyıcı, standart bir araç altyapısına sahip. Yüksekliği 1.374 mm, genişliği 2.485 mm, uzunluğu 7.300 mm, iki dingil arası 1.310 mm, boş ağırlığı 6.900 kg, toplam taşıma kapasitesi 36 ton olan bu 3 akslı yarı römork; hava süspansiyonlu, Z makaslı, 9 tonluk dingillere, ABS ve EBS’li çift devreli pnömatik fren sistemine, römork yüksekliğini rampaya göre ayarlayan rampa koluna sahip.

Konteyner şasiler de ileri donanımlara sahip olabilir

Seyit Usta’nın ürettiği ilk Blower ve Rotary Sistemli Konteyner Şasinin sahibi; daha çok Marmara Bölgesi’ndeki endüstriyel tesislere için taşıma yapan 145 Nolu S.S. Gemlik Treyler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi oldu. Yeni ürünün tanıtımını ve teslimatını aynı anda gerçekleştiren Seyit Usta’nın yöneticisi Seyit Arslan, şu bilgileri verdi:

“Biz konteyner şasi ve liman içi aktarma ekipmanları üretiminde hem Türkiye’nin hem de uluslararası pazarların ilk akla gelen üreticisi olmak istiyoruz. Bu hedefe yönelik olarak planlı ve emin adımlarla yürüyoruz. Tanıtımını ve teslimatını gerçekleştirdiğimiz ve 2012 model yılının başlangıcında pazara sunduğumuz yeni ürünümüz de bizim bu iddiamızı ve aldığımız mesafeyi ortaya koyuyor.

Bu ürünü tamamen kendi üretim tecbrübemiz, kendi mühendislik ve arge çalışmalarımızla imal ettik. Kullandığımız ekipmanlar ve donanımlar yüzde yüz yerli. Bu donanımları ihtiyaçlarımıza uygun imal ettirdik, kimisini de biz ürettik. Konteyner taşıyıcısı firma, kooperatif ve sürücülerin hizmetine sunduğumuz bu yeni üründe de Seyit Usta markası olarak üretici garantisi ve satış sonrası hizmet desteği veriyoruz.

Ürünümüzde birbiri ile entegre çalışan; hidrolik sistem, hava pompası (Blower), sanayi elektrikiği ile çalışan motorlar, hidrolik ve hava sistemini aynı anda kullanan Rotary valf ile arkada kızak sistemi bulunuyor. Tüm bunlar aracın işlevini güvenli bir biçimde yerine getirmesini sağlayan ana sistemin parçalarını oluşturuyor. Rotary valfin (Döner hava kilidi) görev yapabilmesi ve malzemenin kendi ağırlığı ile akması için bir damper tertibatı var. Biz tüm bunları gayet başarılı bir şekilde çalıştırdık. Ürünümüzle gurur duyuyoruz ve bir konteyner şasinin ne kadar ileri donanımlara sahip olabileceğini ortaya koyuyoruz.”

Seyit Arslan: “Bu ürünü tamamen kendi üretim tecbrübemiz, mühendislik ve arge çalışmalarımızla imal ettik. Tüm ekipmanlar ve donanımlar yüzde yüz yerli ve ihtiyaçlarımıza uygun. Bunların kimisini imal ettirdik, kimisini de biz ürettik” dedi.

İlk araç Arçelik’in yükünü taşıyacak

Kooperatif Başkanı Recep Ergün ise granül malzemelerin konteynerle taşınmasının giderek yaygınlaştığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Müşteri talebi doğrultusunda böyle bir aracı satın alırken, Türkiye’nin taşımacısı olarak, Türkiye’de bu alanda uzman olan bir firma ile işbirliği yapmayı tercih ettik, ve tercihimizi Seyit Usta dan yana kullandık.

Yeni aracımız, kooperatif ortaklarının müşterek mülkiyetinde olan bu tip ilk aracımız. İhtiyaca göre sayısını artıracağız. Şu anda yeni aracımızla Arçelik Fabrikası’nın konteyner içinde gelen granül plastik malzemelerinin limandan taşınması ve siloya yerleştirilmesini gerçekleştireceğiz. Bu ürünü yerli olarak ürettiği için Seyit Usta’ya teşekkür ediyoruz. Araçla ilk denemelerimizi gerçekleştirdik. Hiç bir çalışma sorunula karşılaşmadık.”

Seyit Usta’nın yeni konteyner şasisinin ilk sahibi 145 Nolu S.S. Gemlik Treyler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi oldu.Kooperatif Başkanı Recep Ergün, aracın Arçelik Fabrikası’na konteyner içinde gelen granül yüklerin taşınmasında kullanılacağını söyledi.

Blower ve Rotary Sistemli Konteyner Şasinin teknik donanımları

Blower ve Rotary mekanizmalarına sahip konteyner şasi tipindeki yarı römork, gelişmiş donanımlarıyla dikkat çekiyor. Seyit Usta bu donanımların önemli bir bölümünü şasi içine yerleştirmiş. Bu başarılı yerleştirme sayesinde faydalı şasi boyu azalmamış ve konteynerin yerleştirildiği alanda bir engel oluşmamış. Sisteme hava sağlayan Blower ise şasinin ön bölümünde yer alıyor.

Tampon arkasına gizlenen kayar kızak; konteyner içindeki big bag adı verilen torbadaki granül yüklerin, rotary valfin içine dökülmesi sürecinde görev yapıyor. Elektrik ile hareket ettirilen hava pompası (Blower) ile de yük siloya aktarılıyor. Yükün torbadan akışını sağlamak için damper sistemi devreye giriyor. Damperin kalkması ile birlikte arka hidrolik ayaklar, çalışma güvenliği ve dengeyi sağlıyor. Tampon ile birlikte hareket eden rotary valf, iş bittikten sonra kapatılıp, sistem kilitleniyor.

Toplam ağırlığı 6.900 kg olan Blower ve Rotary sistemli konteyner şasinin mekanizmaları, boş ve dolu durumunda optimum yük dağılımı sağlanacak şekilde yerleştirilmiştir.

Mevcut römork da sisteme hava sağlayan elektrik motorları ise 380 voltluk sanayi ceryanı ile çalıyor. Müşteri isteği doğrultusunda bu sistem dizel motor kullanarak hava elde edilebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir