Şubat 29, 2016

Soğuk zincir ve hayat

Sektörler arası işbirliğine en önemli örnekleri üstyapı sektörü veriyor. İnşaattan sağlığa, enerji üretim tesislerinin yapımından bakımına, cankurtarandan cenaze arabasına, yakıt ve kimyasallardan su ve gıda maddelerinin dağıtımına kadar günlük hayatın sürmesinde sektörümüz tarafından üretilen araç üstü ekipman ve yarı römorklar çok önemli görevler üstleniyorlar.

Sektörümüz, hayatın daha karmışık, birbirini tamamlayan hizmetler bütünü haline gelmesi ve şehirleşme gibi nedenlerle gıda üretimi, dağıtımı, ihracatı ve ithalatı için kalite ve özellikleri günden güne gelişen özel ısı kontrollü kasalar üretiyor. Günümüzde ısı kontrollü kasalar olmadan, bozulabilir gıda maddeleri ile hassas ürünlerin üretim ve dağıtımı ile ticareti imkansız hale gelmiş bulunuyor. Soğuk zincir olarak adlandırılan bu sistemin içine ilaç dağıtımı da giriyor.

Bozulabilir gıda ve diğer ürünlerin soğuk zincir içinde özelliklerini kaybetmeden taşınmasını, dağıtımını ve depolanmasını düzenleyen uluslararası standartlara uygun üretim ve kullanım, ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Kısa adı ATP olan Çabuk Bozulan Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığını ve bu Taşımada Kullanılacak Özel Ekipmanları Düzenleyen Konvansiyon uzun zamandır sektörümüzün ve hayatın gündeminde.
Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede ve dünyada yaş sebze-meyve ile kanatlı ve kırmızı et dağıtım, ithalat ve ihracat hacmindeki büyüme ve gelişme ile bir açılan bir kapanan sınır kapıları göz önüne alındığında ATP’nin önemi daha iyi anlaşılacaktır.
Bu noktada Türkiye’nin yaşadığı ADR tecrübesinden çıkarılacak dersler, ATP’ye geçiş sürecini kolaylaştıracaktır kanaatindeyiz. Önümüzdeki dönem küçük çaplı dağıtım yapan firmaların, hatta bireysel taşımacı ve işletmecilerin de karşısına çıkacak olan standartlar benimsenirken,  ATP’nin koşullarının yerli üretim ile karşılanması, hem sektörümüzün gelişimi hem ülke ekonomisi açısından önemli. Bu alanda sektörler arası işbirliği ve bilgi paylaşımı ile üretim ve dağıtım daha çok gelişecektir.   

Biz de Üstyapı Dergisi olarak, kış ortasında ve yeni yılın ilk sayısında, ısı yalıtımlı ve soğutucu üniteye sahip frigorifik yarı römorklarla ilgili bir haber yaparak, frigorifik yarı römork alırken dikkat edilmesi gerekenlere ve soğuk zincirin unsurlarına hem bir kez daha dikkat çekmek hem önümüzdeki günlere hazırlık olsun istedik.
İçinde bulunduğumuz günlerde gündem savaş, şiddet, düşen uçaklar olsa da gerçek anlamda hayatın devamını sağlayanın üretim ve dağıtım olduğunu bir kez daha hatırlayalım.
Sektörümüze sağlıklı, huzurlu, kazançlı günler diliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir