Ocak 6, 2010

TAİD'in kapsama alanı genişliyor

TAİD, 24 Aralık 2009 tarihinde gerçekleştirdiği olağanüstü genel kurulda aldığı kararlarla hem Derneğin açık adını değiştirdi hem de faaliyet alanını genişletti. Yönetim Kurulu kadrosunda herhangi bir farklılık olmayan derneğin kısa adı TAİD olarak kalırken, “Ticari Araç İthalatcıları Derneği” olan adı, “Ağır Ticari Araçlar Derneği” olarak değiştirildi. Dernek tüzüğünde yapılan değişikle de Türkiye’de faaliyet gösteren  ağır ticari araç (Azami yüklü ağırlığı 3,5 ton ve üzeri tüm ticari taşıt araçlar ve bunların tamamlayıcısı treyler ve diğer üstyapılar) imalatçı, ithalatçı ve distribütörlerinin  dernek çatısı altında birleşmesinin yolu açıldı.

TAİD, yapılan bu değişiklikle ilgili olarak, başta OSD olmak üzere otomotiv
sektöründeki diğer dernekler olmak üzere tüm mesleki kuruluşlara bilgi
vererek; bugüne kadar olduğu gibi Türk otomotiv sektörünün diğer meslek
örgütleri ve dernekleri ile sektörün gelişimi doğrultusunda, her platformda
yapıcı işbirliğine devam edeceğini vurguladı.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

Ticari Araç İthalatçıları Derneği – TAİD olarak faaliyet göstermekte olan Derneğimiz, 24 Aralık 2009 günü gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulu sonucunda Dernek Tüzüğünde önemli değişiklikler yapmış bulunmaktadır. Öncelikle dernek ismi; Ağır Ticari Araçlar Derneği olmuş ve ülkemizde faaliyet gösteren kamyon, otobüs, çekici, midibüs, römork, yarı römorklar ile bu araçların ayrılmaz parçası olan her türlü ticari araç üst yapılarını imal veya ithal eden veya distribütörlüğünü yapmakta olan kuruluşları da üyelik anlamında kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılmaya gidilmiştir.

Avrupa’nın önde gelen ticari araç ve treyler üreticilerinin Türkiye’deki temsilcilerini bünyesinde bulunduran ve Mayıs 2000’de kurulan Ticari Araç İthalatçıları Derneği, Türkiye’de karayolu yük ve yolcu taşımacılığı alanında trafik, güvenlik, eğitim, teknolojik gelişim, araç üretim ve hizmet standartlarının yükseltilmesi ve Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesi ana amacı doğrultusunda faaliyet göstermekteydi.
 
Kurulduğundan bu yana geçen 10 yıla yakın sürede ticari araç sektörüne ithalat ve üretim bileşenleriyle entegre bir bakış açışı geliştiren TAİD, üyelerinin ithal ve yerli ürünleri ile ağır ticari araç pazarının ve ticari araçların ayrılmaz parçası olan treyler ve üstyapı pazarının %50’sini aşan çok önemli bir bölümünü temsil etmekte olduğundan da  hareketle faaliyet alanını ithal ve yerli ayrımı yapılmaksızın; Ağır Ticari Araçlar (Azami yüklü ağırlığı 3,5 ton ve üzeri ticari taşıt araçları ve bunların tamamlayıcısı treyler ve diğer üstyapılar) olarak değiştirmiş bulunmaktadır.

Derneğimiz  sahip olduğu birikimi ve geliştirdiği inisiyatifi, amaçları çerçevesinde sektörle ilgili her türlü özel ve kamu kurum ve kuruluşları ile sektörel derneklerle de paylaşmaya devam etme arzusundadır. Bu bağlamda, karayolu yük ve yolcu taşımacılığı alanında kurumunuzca yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde TAİD olarak her türlü katkı ve işbirliğine, ağır ticari araçlarla ilgili kamusal komitelerde yer almaya, görüş ve öneri  bildirmeye hazır olduğumuzu arz ederiz.

Dünden bugüne TAİD

TAİD’in kuruluş çalışmaları 1999 yılında başladı. 6 Mayıs 2001 tarihinde ilk genel kurulunu yaptı. TAİD, ana amacıyla uyumluluk arz eden bütün kurumlarla ortak çalışmalar yapma, işbirliği ve görev alanları dahilinde ortak inisiyatif geliştirme misyonunu üstlendi. İlk dönem Yönetim Kurulu Başkanlığını C. Tanar Çakmakçı’nın yaptığı Derneğin 26 Şubat 2003 tarihinde yapılan genel kurulunda H. Bahadır Özbayır bu görevi devraldı. Dernek bünyesinde hem ağır ticari araç ithalatçıları / üreticileri hem de Avrupa standartlarında ve kalitesinde çalışan üstyapı ithalatçıları / üreticileri yer aldı. Bu entegrasyon ağır ticari araç sektörünün tamamını (Kamyon, çekici, otobüs, treyler ve üstyapılar) kapsayan geniş bir bakış açısı sağladı. Ve Dernek Ticari Taşıt İthalatcıları adı ile organize olmasına karşın üyelerinin bir kısmı ülkemizin önde gelen üretici firmalarından oluştu. Ayrıca başlangıçta Türkiye’de üretim faliyetinde bulunmayan bazı firmalar da geçen 10 yıllık süre içinde Türkiye’de üretime başladılar.
Her biri Avrupa’nın önde gelen markalarının temsilcileri olan üye kuruluşlarımız beraberinde en son teknolojik gelişmeleri, geniş bir bilgi birikimini ve kararlı bir Avrupa Birliği perspektifini de Türkiye’ye taşıdı.
TAİD, Türkiye’de karayolu yük ve yolcu taşımacılığı alanında trafik, güvenlik, eğitim, teknolojik gelişim, araç üretim ve hizmet standartlarının yükseltilmesi ve Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesi ana amacı doğrultusunda faaliyet gösterdi.

TAİD üyeler arasında ve belirli platformlarda sektörle düzenli olarak bilgi paylaşılmasına önem verdi. Dernek “Ticari Taşıtlarda Temel Bilgiler” kitapçığını hazırlayarak sektörün ilgili eğitim kuruluşlarının istifadesine sundu. Bu çalışmanın devamı olarak daha sonra “Ticari Taşıt Sürücü ve İşletmecileri için Temel Bilgiler” kitabı yayınlanarak tüm sektör mensuplarına,  ilgili devlet kuruluşlarına ve üniversitelere bedelsiz olarak dağıtıldı. En son olarak 2008 yılında, Türkiye’de alanında ilk ve tek yayın olan “Ticari Taşıt Sürücü ve İşletmecileri için Üstyapıda Temel Bilgiler” isimli kitabı yayınlayarak aynı şekilde dağıtıldı.

Ayrıca TAİD olarak www.taid.org.tr <http://www.taid.org.tr/> adresli internet sitesinde kamuoyunun bilgilendirilmesi hizmeti sürdürüldü. Her ay sitede yayınlanan 3,5 ton ve üzeri ithal ticari araç satış istatistikleri, bu konudaki tek resmi ve güvenilir kaynağı oluşturmaktadır. Bundan böyle bu tabloda TAİD üyelerinin yerli üretim adetleri de yer alacak.

TAİD’in amaçları 

Ülkemizde yerleşik ağır ticari araç (Azami yüklü ağırlığı 3,5 ton ve üzeri ticari taşıt araçları ve bunların tamamlayıcısı treyler ve diğer üstyapılar) imalatçı, ithalatçı ve distribütörlerini temsilen kullanıcı sektörlerin Avrupa Birliği normları doğrultusunda gelişimini sağlamak, tüketici ve toplum yararına taşımacılık sektörü ile ilgili diğer kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak, sektör mensuplarının hak ve yararlarını gözetmek” olup, çalışma konuları aşağıda gösterilmiştir.

1. Ülkemizdeki ağır ticari araç imalatçı, ithalatçı ve distribütörlerini temsilen, sektöre ilişkin konular, sorunlar ve ülke çapında düzenlemeler yönünden görüşler belirtir, resmi makamlar ile özel kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunur, üyelerinin hak ve yararlarını korur, sektöre ilişkin yasalar hakkında görüş belirtir ve ülke yararına oluşumlar için destek verir,

2. Otomotiv sektörünün, ana ve yan kuruluşları ve bunlarla ilgili kurumlar, kuruluşlar ve dernekler ile koordineli çalışmalar yürütür,

3. Avrupa Birliği kapsamında, üretici ve tüketicilerin teknolojik alanda işbirliği ve gelişmesini sağlamak üzere organizasyon, planlama, standartlaşma, prodüktivite  ve kalite konularında çalışmalar yapar, tam rekabet koşullarının oluşturulmasına ilişkin girişimlerde bulunur,

4. Taşıma sektörü ile bağlı sektörlerin gelişimine ve Avrupa Birliği standartlarına uygunluğunu sağlamaya katkıda bulunur, alt yapı oluşumu için çalışmalar yapar, karayolları ile trafik güvenliği ve çevre koruma unsurlarının düzenlenmesi, iyileştirilmesi ve denetlenmesine ilişkin girişimlerde bulunur,

5. Üyelerinin, kullanıcı sektörün ve kullanıcıların eğitim ve öğretim konularında kendilerini geliştirmeleri, bilgi ve deneyim düzeyini yükseltmeleri için etkinliklerde bulunur, eğitim kurumları, mesleki kuruluşlar, endüstriyel ve ticari kurumlar ile işbirliği yapar,  gelir artırıcı  projeler için tesisler, eğitim ve araştırma üniteleri kurar, işletir ya da kurulmasını özendirir,

6. Üyeleri arasında ya da üyeleri ile tüketiciler arasında meydana gelebilecek anlaşmazlıkların tahkim yolu ile çözümlenmesinde aracılık eder,

7. Amaç ve çalışma konularını gerçekleştirmek için gereken kaynakları sağlamak üzere iktisadi girişimlerde bulunur, 

8. Yasaların izin verdiği diğer konularda çalışmalarda bulunur.

TAİD Üyeleri ve Faliyet Alanları

DOĞUŞ OTOMOTİV SERVİS VE TİCARET A.Ş. Scania (Ticari araç ithalatı), Krone (Treyler ithalatı ve üretimi) , Meiller (Üstyapı ithalatı ve üretimi )

ENKA PAZARLAMA İHRACAT İTHALAT A.Ş. Schmitz/Cargobull (Treyler ithalatı )

IVECO ARAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Ticari araç ithalatı)

KOLUMAN MOTORLU ARAÇLAR A.Ş. Kögel Fahrzeugwerke AG (Treyler ve üstyapı ithalatı ve üretimi)

LOHR-İSTANBUL TAŞIT ARAÇLARI SAN. TİC. LTD. ŞTİ. (Treyler üretimi ve ithalatı)

MAN KAMYON VE OTOBÜS TİC. A.Ş. (Ticari araç ithalatı  ve üretimi)

MERCEDES-BENZ TÜRK A.Ş. (Ticari araç ithalatı ve üretimi)

OTOKAR OTOBÜS KAROSERİ SANAYİ A.Ş.  Otokar ve Fruehauf (Treyler ithalatı ve üretimi)

RENAULT TRUCKS TÜRKİYE TİCARET A.Ş. (Ticari araç ithalatı ve üretimi )

TIRSAN TREYLER SANAYİ, TİCARET VE NAKLİYAT A.Ş.

DAF (Ticari araç ithalatı), Tırsan (Treyler üretimi)

VOLVO OTOMOTİV TÜRK LTD. ŞTİ. (Ticari araç ithalatı)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir