Aralık 9, 2010

TAYSAD Başkanı Celal Kaya: Tabanla tavan arasında sıkışmayacağız

Automotivist 3. Uluslararası İstanbul Otomotiv Kongresi’nde otomotiv endüstrisinin önde gelen isimleri bir araya gelerek sektörün geleceğini tartıştı. Düzenlenen panelde Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya, Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar ve Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Şükrü Ilısal, otomotiv endüstrisinin 2011’den beklentilerini dile getirdiler.

 Panelde otomotiv yan sanayi adına söz alan TAYSAD Başkanı Celal Kaya, küresel ekonomik krizden dolayı sıkıntılar yaşadıklarını hatırlatarak, buna rağmen büyümek istediklerini söyledi. İç pazarda ana sanayicilerin bazı projelerdeki yerli tedarik oranının yüzde 35’lere gerilediğine vurgu yapan Celal Kaya, bu seviyenin yukarıya taşınması gerektiğinin altını çizerek; bunu sağlayacak kapasiteye, kalite ve ürün çeşitliliğine sahip olduklarını belirtti. Bu nedenle “Ar-Ge ile Küresele” sloganıyla yola çıktıklarını aktaran Kaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sarkozy’nin Fransa’da bir yatırımın Türkiye’ye gelmemesi için yaptıklarını düşünün. Bizim de bunu yapmamız lazım. Biz Türkiye’de büyümek istiyoruz. Biz yan sanayiciler olarak tabanla tavan arasında sıkışan firmalar olmayacağız. Artık tavanı delip dışarı çıktık.”

Yeni projeler, yeni kararlar

“Yeni projelerle ilgili satın alma kararlarının Torino’da, Köln’de, Detroit’de veya Paris’te verilmesinden dolayı yeni proje almakta çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. 2011 yılında bunun değişmesini ümit ediyoruz. 2011 yılında TAYSAD olarak, bir milyon 200 bin adetlik araç üretim hedefinin yakalanacağına inanıyoruz. Ayrıca ar-ge ile ilgili teşviklerin artmasını, SSK maliyetlerinin iyileştirilmesini de bekliyoruz.”

Sektör ‘Otomotiv Strateji Belgesi’ni bekliyor

Panelin diğer konuşmacılarından OSD Başkanı Kudret Önen de otomotiv sektörü adına en umut dolu günleri yaşadıklarının altını çizerek, “Otomotiv sanayi strateji belgesi çıktığında her şey belli olacak. Strateji belgesinden sonra hepimiz yine bir araya gelip marka yaratabilir miyiz, sektörle ilgili neler yapabiliriz oturup konuşacağız” dedi.

Panelde ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, otomobil sahipliliğinin ucuzlatılması gerektiğinin üzerinde durarak, vergilere ve dünyada en pahalı akaryakıt kullanımına dikkat çekti. OYDER Başkanı Şükrü Ilısal ise, pazar büyüdükçe risk ve karlarının azaldığının altını çizerek, otomotiv sektörü kadar diğer sektörlerin de kayıt altına girmesi halinde Türkiye’nin 2020 yılından önce dünyanın en büyük 10. ekonomisi olabileceğini ileri sürdü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir