Ekim 28, 2014

Tırsan, Almanya'da öncü firmalar arasında yer aldı

Tırsan, 21-22 Ekim 2014 tarihlerinde Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleşen Türk-Alman İnovasyon Zirvesi’ne, inovasyon konusundaki öncü üretici firmalardan biri olarak katıldı. Tırsan adına Kässbohrer İş Geliştirme İcra Kurulu Üyesi İffet Türken bir konuşma yaptı. Türk-Alman Bilim Yılı çerçevesinde gerçekleşen etkinliğe Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da iştirak etti.


Toplantının ilk gününde, Şişecam, Arçelik ve AundeGroup’un da katıldığı oturumda konuşma yapan İffet Türken, Tırsan tarafından geliştirilerek Trailer Innovation 2015 ödüllerinde yer bulan 3 yeni teknoloji hakkında bilgi vererek Tırsan’ın inovasyonu kurum kimliğinin bir parçası olarak benimsediğinin altını çizdi.

 


Tırsan'ın geliştirdiği yeni teknolojiler


Dijital Treyler Kontrolü


Tırsan mühendisleri tarafından geliştirilen Dijital Treyler Kontrolü (DTC) sürücü ve operatörlerin güvenliğini artırmak için tasarlanmıştır. Sürücü ve operatörlerin park freni, mekanik ayak, katlanır tampon ve perdeli araçlar için çatı kaldırma sistemi gibi treylerde kullanmak zorunda olduğu farklı ekipmanlar, Dijital Treyler Kontrolü sayesinde güvenli bir mesafeden merkezi olarak sistematik bir biçimde kontrol edilebiliyor. DTC sistemiyle sürücüler treyler üzerindeki yüklerin yanı sıra king pim ile dingiller arasındaki yük dağılımlarını da kontrol edebiliyor.


Fren ile Dümenleme


Ağır ve özel yüklerin taşınmasında kullanılan üçten fazla dingile sahip treylerler, 79 no’lu ECE (Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu) Mevzuatı ve aracın kayıtlı olduğu ülkenin mevzuatlarında tanımlanan dönüş yarıçapı gereksinimlerini karşılamak üzere serseri dingil kullanımına ihtiyaç duyarlar. KnorrBremse’nin desteğiyle Tırsan Ar-Ge merkezi bünyesinde geliştirilen yeni Fren ile Dümenleme Sistemi (SBB) teknolojisi ise serseri dingil ihtiyacını ortadan kaldırarak verimlilik ve güvenliği artırıyor.


Fren ile Dümenleme teknolojisi kendinden dümenleme operasyonunu ortadan kaldırırken, serseri dingillere gereksinim olmaksızın dönüş yarıçapı gerekliliklerini karşılayabilmektedir. Bunun yanı sıra, Fren ile Dümenleme teknolojisi mevcut fren sistemi mimarisi üzerine kurulduğundan, toplam sahiplik maliyeti de, başlangıç yatırımı, lastik aşınımı ve bakım masrafları bakımından azalıyor. Bunun yanında yeni sistem, geri manevralarda da dümenleme yapılabilmesine izin veriyor. Ayrıca, yine geri manevralarda serseri dingil için gerekli olan kilit sistemine de ihtiyaç kalmıyor.


Enerji Sönümleyen Tampon


Tırsan Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen Enerji Sönümleyen Tampon (RUPD-AB), treyleri takip eden araçtaki sürücü ve yolcuların güvenliklerini artırıyor. ECE mevzuatına uygun olarak tasarlanıp test edilen mevcut tamponlar treyleri takip eden aracın treylerin altına girmesini engellemekte, ancak bir kaza durumunda ortaya çıkan ve doğrudan takip eden araçtaki sürücü ve yolculara iletilen kuvvet bu tamponlar tarafından emilememekte. Tırsan’ın yeni Enerji Sönümleyen Tampon teknolojisi ise, uluslararası mevzuatların kapsama alanının da ötesine geçerek, çarpışma neticesinde ortaya çıkan kuvveti sönümleyebiliyor. Sonuç olarak, kaza yapan araçtaki sürücü ve yolculara ulaşan kuvvet, ölüm ve ağır yaralanmaları engellemek üzere azaltılıyor.


 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir