Ekim 28, 2009

Tırsan bunu da yaptı! Boğazın iki yakasını birleştiren projede özel low-bed ile yerini aldı

Adapazarı Fabrikası içinde özel yüklerin taşınmasında kullanılan özel römorkları üretmeye yönelik bir üretim bandı oluşturan ve Avrupa'da low-bed'de liderliği hedefleyen Tırsan, bu hedefe ulaşma konusundaki yeterliliğini ve kararlılığını Devlet Su İşleri (DSI)  ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte yürüttüğü Melen Suyu Projesi için geliştirdiği yeni ve çok özel bir araçla ortaya koydu. Böylece Tırsan, özel yarı römork anlamına gelen low-bed üretim programı içinde daha da özel bir çalışmaya imza atmış oldu.
 
Tırsan, bu proje kapsamında; Melen Suyu'nun Kocaeli'nden İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasına taşınmasında görev alan alt yüklenici firmalardan biri olan ve çelik boruların tünel içine taşınması ve tünel içinde birleştirilmesini gerçekleştiren Bordo Denizcilik için özel  bir yarı römork üretti.
 
Tırsan'ın ürettiği bu yarı römork yükü içine girerek taşıyor ve taşıdığı yükün, hiçbir iş makinası ve yarı römorkun yapmadığı biçimde,  hassas bir şekilde monte edilmesini sağlıyor. Bu işlemleri bitirdikten sonra da yükün içinden çıkarak, yeni bir yük almak için yeniden harekete geçiyor.

Yükünün içine giren römork

Boruların taşınması için önceden kazılmış ve betonlanmış daire kesitli bir tünel, taşıma yolu olarak kullanılıyor. Çelik borular ile bu daire kesit arasında çok az bir boşluk kalıyor. Bu sınırlama, özel yarı römorkun 21'den 28 tona kadar değişen boru yükünü oval bir yolda taşıması anlamına geliyor. Taşınan borunun kendinden önce taşınan boru ile birleştirilmesi için yarı römork bu borunun içine giriyor. Hidrolik sistemlerle milimetrik olarak yerleştiriliyor ve kaynağa hazır hale getiriliyor.

Bu özel çalışmayı gerçekleştiren ve projede imzası bulunan Ali Başkan ve Ayhan Kolcuoğlu konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

” Yeni araç; tünel içinde arıza yapmayacak, yapsa dahi basit müdahalelerle düzeltilebilecek bir mekanizma içeriyor. Römork, dairesel bir yolda ilerleyerek taşınan boruların birbirine montajını sağlıyor ve sonrasında yine yeni bir boruyu tünele taşımak üzere yüklemeye hazır oluyor.

Fren sistemi için çekiciden hava ve elektrik alan yarı römorkun üstünde kesme, birleştirme ve kaynak işlemlerini yerine getirecek donanımlar bulunuyor. Bunlar: Elektrik ve oksijen kaynakları borunun yüklenmesini, sabitlenmesini daha sonra da diğer boru ile hizalanarak hatasız bir şekilde birleşmesini sağlayacak hidrolik kaldırma, yükleme ve taşıma sistemleri ve de bunları çalıştıracak elektrik enerjisini üretecek bir jeneratör.
 
Basit bir görünüme sahip yarı römorkun işlevsel mantığının kusursuzluğu, basitlikle birleşmiş forksiyonellik Tırsan'ın mühendislik çözüm bulma ve bu çözümü üretme yeteneğini ortaya koyuyor. Tırsan, projedeki karmaşık sorunlara tek bir araçla, etkin bir çözüm bulurken; römorku meydana getiren ana parçaları da pazarda bulunan cari ürünler arasından seçmiş.
 
Tırsan'ın Adapazarı Fabrikası'nda ürettiği  low-bed ürün gamı içinde; müşterilerinin her türlü taşımacılık ihtiyaçlarını karşılayacak yaklaşık 50 farklı tip low-bed bulunuyor. Low-bed’ler standart olarak uzaktan kumanda ile yönlendirilebilen hidrolik dümenlenebilir, sabit ve serseri olmak üzere 3 farklı dingil tipi ile müşterilerin ihtiyaçlarına uygun tasarlanıyor. Ayrıca 3 farklı hidrolik rampa seçeneği  ile yükün cinsine, aracın tipine göre 13 metreden 35 metreye kadar uzunluk elde ediliyor. Ayrıca geniş yükler için araçlar sağa ve sola genişleyebilir tipte olabiliyor.

Tırsan'ın fabrika açılış ve araç  bilgileriyle ilgili  Taşıyanlar Dergisi arşivine ulaşmak için lütfen tıklayınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir