Nisan 21, 2014

Tırsan Damper yenilendi

2011 yılı Nisan ayında yeni bir ürün olarak damperini piyasaya sunan Tırsan, aradan geçen 3 yıl sonunda yaptığı iyileştirme ve geliştirmelerle damperini yeniledi. 22 metreküp hacimli ve sefer başına 750 kg ek yük kapasitesi sunan yeni damper, Tırsan’ın Adapazarı fabrikasındaki ar-ge merkezinde pek çok simülatif ve reel testler neticesinde geliştirildi. 

17 Nisan 2014 tarihinde Adapazarı fabrikasında tanıtılan yeni damperin özelliklerini Tırsan Pazarlama Yöneticisi Ayşenur Nuhoğlu tanıttı.

Nuhoğlu tarafından yapılan açıklamalara göre Tırsan’ın yeni nesil dampen konsepti hafiflik, dayanıklılık, uzmanlık ve teknoloji kullanım kolaylığı temellerine dayanıyor.  Bu temeller saha araştırmaları ve müşteri görüşmeleri sonucunda oluşturulmuş. Yol denetimleri göz önünde tutularak tek seferde daha fazla kazanç elde edilmesi hedeflenen ürün için zorlu çalışma şartları göz önünde bulundurulmuş ve araç ömrünün uzun olması sağlanmış.  Farklı kullanım koşulları ve taşınan yüke göre farklı ürün seçeneklerinin Tırsan kalitesi ile sunulması hedeflenmiş ve üründe akıllı teknolojiler kullanılmış.

Asimetrik tasarım, yeni kasa, yeni şasi

Yeni nesil Tırsan Damper’in dizaynı da yeni nesil olarak adlandırılıyor. Ürünün kavramsal tasarımı  bilgisayar destekli mühendislik ve simülasyon çalışmalarıyl oluşturulmuş ve bu tasarım için müşteri ve saha çalışmaları yapılmış.

5900 kg ile yılda 2000 ton daha fazla yük taşıma kapasitesi sunan damper 11 ton king pin basar değeriyle  yol tutuş, kalkış ve rampada sürüş kolaylığı da vaadediyor.  Manevra kabiliyetini kolaşlaştırmak için damperin 500 mm daha kısa kasa boyu bulunuyor .Araç ağırlık merkezindeki iyileştirme ile de dengeli  yük dağılımı sağlanarak sürüş güvenliği ön planda bulunuyor. Aracın yeni kapak tasarımı da kepçe darbelerine karşı daha iyi perfornans sağlıyor. Aracın yenilenen asimetrik küvet tasarımı daha hızlı yük boşaltımı sağlarken yeni muavin şasi tasarımı ise üstyapı küvet bölümüyle şasi arasında uyumu sağlıyor.

Ayşenur Nuhoğlu ürünün kavramsal tasarımı oluştuktan ve prototip üretiminden önce bilgisayar destekli analiz ve testlerin tamamlandığını söylüyor.  Bu testler ise ; Yanal frenleme ve eğimli viraj, aşırı tonaj, burulma stres ve makaslama stresten oluşuyor. Prototip araçların üretilmesinin akabindeyse fiziki doğrulama testleri gerçekleştirilerek Tırsan için Hidromas firmasının geliştirdiği hidrolik sistem test edildi ve iki adet prototip araç kullanım alanlarında ekstrem yük şartlarına göre test edildi.

Kaan Kirişçioğlu

kaan@mayadergi.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir