Nisan 4, 2016

Tırsan durmuyor: İkinci ar-ge merkezi yolda

Tırsan, düzenlediği basın toplantısı ile yılın ilk çeyreğini değerlendirdi ve yeni projelerini aktardı. Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu’nun gerçekleştirdiği toplantıda ihracat rakamlarından yeni oluşturulacak ar-ge tesisine kadar bilgiler verildi.

Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, sürekli yeni şeyler söylediklerini, yeni atılım ve işler başardıklarını belirterek yılın ilk çeyreğine vurgu yaptı. İhracatta önemli atılımlar gerçekleştirdiklerini belirten ve 1835 adet yarı römork ihraç ettiklerini ifade eden Nuhoğlu şunluın söyledi:

 “Yeni projelerimizle gündemdeyiz. 5 yıl garanti verdik, rakiplerimiz şaşkın. Ürünlerinize ve kendinize güveniyorsanız bunu yaparsınız. Sonuçlarını da aldık. 900 küsür firmayla sizi bu kampanya etkiler mi diye birebir görüşüldü. %91’i Tırsan’a bu yakışırdı ve teşekkür ederiz, bizi hiç kuşkuda bırakmadınız dediler. Biz de rakiplerimizi 5 yıl garantiye davet ediyoruz ve Halep oradaysa arşın burada diyoruz. Uluslar arası alanda lider olamazsanız, sürdürebilecek yapınızı kuramazsanız değişen şartlar altında ayakta kalmanız ve ülkenize hizmet sunmanız zordur.

 İlk çeyrekte 4500 yurtdışı hedefimizden 1835’ini yani üretimimizin %52’sini ihraç ettik. Treyler ihracatının %34’ünü biz yapıyoruz. Polonya’da %95 Almanya’da %75 Fransa’da %45 artış sağladık. İspanya ve Portekiz’de inanılmaz sayılara ulaştık.

 Uluslararası taşımacıların yoğun olduğu pazarda hakkıyla bir yere geldik Tanker taşımacılığının %80’ini Türkiye’de biz yapıyoruz. Avrupa’da trafiğe kayıtlı verilerde %48 artış sağladık. Bunu çok çalışmakla yapıyoruz. Sürekli seyahat ediyorum ve tüm ekip yurtdışına odaklandık.

 İhracatta esas hedef Avrupa

 Tırsan 20 bin araç üretip 10 binini ihraç edecek diyoruz. Esas hedef Avrupa’dır. Kadrolarımızı yeniden buraya yönelik yapılandırdık.  Rusya bizim için kötü geçti ama Rusya pazarında ithalatçı olarak en fazla pazar payını artıran şirketiz. Rakiplerden çok sayıda aracı trafiğe tescil ettirdik. Büyüme planlarımız var. Belli tiplerde bu hatta üretim yapıyoruz. Ayrıca ilk çeyrekte de 100 adet damper teslim ettik. Polonya bayimizle birlikte o pazarda tenteliden ziyade tank silo low-bed artışları oldu. Özellikle kilit müşterilerden iyi isimlerle çalışıyoruz ve iyi tedarikçisi durumundayız. Geçen sene 26.7 milyon tl üretim teknolojilerine yatırım yaptık. Bu önemli bir rakamdı.

Son 6 ayda 8 adet yeni ürün uluslararası pazarlar, müşteriler için tasarlandı. Örneğin rulo taşıyıcımız  güven duyduğumuz bir ürün, hafif treylerimizin yeni versiyonu da çıkacak ve 1900 kg daha fazla yük taşıyacak. Gıda tankeri daha önce vardı fakat yeniden masaya yatırıldı. Ürünlerimizi direkt müşterilerle birlikte ihtiyaç analiz ve taleplerini anlayarak yapma düşüncemiz var. Bu şekilde de ürün geliştiriyoruz. İsteklerini dinleyip ürün yapıyoruz. Avrupa’ya da bunu yapıyoruz. Çünkü Avrupa’da da karlılık minimum seviyelerde ve firmalar daha avantajlı taşıma şekillerini arıyorlar. Bu da bize ürün geliştirme için fırsat veriyor. Ürün yöneticilerimiz Türkiye ve Avrupa’da da var. Bunlar da bize katma değer sağlıyor.

İkinci ar-ge merkezi yatırımı

2009 yılında gerçekleştirdiğimiz ar-ge projemiz sonuç verdi. 100’e mühendisimiz ar-ge merkezimizde çalışıyor. 2015 yılında patent konusunda Türkiye’de ilk 10’un içerisindeydik. Yeni bir ar-ge için de TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi’nde düğmeye bastık. 61 milyonluk yatırım teşvik belgesi için başvurduk.

Türkiye ar-ge konusunda dönüşüm başlattı ve devletin stratejisi doğruydu.  Bu konuyu motive etmesi, takdir etmesi ve değerlendirmesi Türkiye için bir şanstı. İyi değerlendirmemiz lazım. Yan ve ana sanayide ar-ge konumlandırmayı hızlandırmamız lazım. Patent sayılarını artırmamız lazım. Sürekli bilgiyi arama peşinde olduk, ar-ge yasasının getirdiği avantajlarla sanayi üniversite işbirlikleri öp plana cıktı.

Almanya’da Aachen üniversitesi, Kleve Üniversitesi ve bazı enstitülerle çalışıyoruz. Atina Teknik Üniversitesi de çalıştıklarımız arasında. İşbirliklerini her yerde artırıyoruz. Knorr Bremse, Wabco, BPW, SAF gibi firmalarla çalışıyoruz. Bilgiyi tansfer edip işleyip sektörün avantajına sunulmasını sağlıyoruz.

İngiltere’de araçlarımızı Mira’ya gönderdik ve 1 milyon km ömür testi yaptık.Şu anda araçlar yurtdışında bazı ülkelerde test ediliyor. Ama Türkiye Bursa’da da burada bu konuda yatırımlar var. TÜBİTAK’la da birlikte proje geliştiriyoruz. Bu geliştirilen projeler hem müşteri isteklerini karşılamak hem de avantajlı ürünler ortaya koymamızı sağlıyor. “

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir