Kasım 28, 2012

Toplu Ulaşım Haftası etkinlikleri başladı

İETT’nin Büyükşehir Belediyesi önderliğinde düzenlediği ve bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen Toplu Ulaşım Haftası etkinlikleri başladı.  Ulaşım sektöründe otorite kurum ve kuruluşların temsilcilerini bir araya getirip, deneyim ve fikirlerin paylaşılacağı Transist 2012; sempozyum, fuar, workshop ve çeşitli etkinliklerle 28 -30 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşiyor.   


Etkinlik kapsamındaki  ‘ulaşım sempozyumu’ 28-30 Kasım tarihlerinde, 2 gün sürecek.  1 ana ve  2 paralel oturumdan oluşan sempozyumun  ana teması “4E”, yani Ekonomi, Ekoloji, Enerji ve Etkinlik olarak belirlendi.  Etkin ulaşım sistemlerinde BRT uygulamaları, toplu ulaşımda enerji ve çevre politikaları, toplu ulaşımın sosyo-ekonomik boyutları, otomotiv sektöründe inovatif uygulamalar, toplu ulaşımda etkin yönetim ve işletim modelleri gibi konular 4E başlığı altında sempozyum ele alınarak sürdürülebilir bir ulaşımın sağlanması adına masaya yatırılıyor.

Organizasyon dahilinde ayrıca İETT’nin köklü tarihinin gözler önüne serileceği bir de defile düzenlenecek. Defilede kuruluşundan bugüne kadar İETT çalışanlarının (vatman, şoför, biletçi) giydikleri üniformalardan örnekler, profesyonel mankenler tarafından sergilenecek. Ayrıca arşiv çalışmaları sonucu oluşturulan ve İstanbul`un toplu ulaşım tarihine dair izler taşıyan tarihi fotoğraflar “Geçmişten Günümüze İETT Fotoğraf Sergisi” adı altında ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Ferhat Göçer Konseri ve çeşitli yarışmalar da düzenlenecek.


Bu çalışmalar paralelinde bir de fuar düzenlendi. Fuarda; Mercedes, MAN, Otokar, Isuzu, BMC, Karsan,Otokar gibi önde gelen otobüs üreticileri yer alarak yeni araçlarını sergiliyorlar. Ayrıca, ZF, Allison gibi sistem üreticileri ve diğer tedarikçiler de fuarda yer alarak yeniliklerini sektörle buluşturuyorlar.



 

MAN'ın doğalgazlı ve dizel otobüslerine ilgi büyük

 

Doğalgazlı ve dizel otobüslerle kamu sektöründeki pazar payını büyütmeye devam eden MAN’ın fuar standında; Lion‘s City CNG körüklü ve solo otobüsler görücüye çıkıyor.


 

Ankara Büyükşehir Belediyesi,  bünyesindeki 1090 doğalgazlı otobüse; alçak tabanlı, engelli asansörlü, klimalı ve kameralı 250 adet MAN Lion’s City CNG doğalgazlı körüklü otobüs eklemek üzere MAN ile araç alım sözleşmesi imzalamıştı. Araçların teslimatı 2013 yılı mayıs ayına kadar tamamlanmış olacak.


İstanbul Otobüs İşletmeleri Ticaret A.Ş’nin yaptığı hat ihalelerini kazanan halk otobüsçülerinin de tercihi doğalgazlı MAN oldu. Teslimatları devam eden anlaşma ile halk otobüsçüleri İstanbullular için, 18’i doğalgazlı Lion‘s City CNG ve 2’si dizel solo olmak üzere toplam 20 adet toplu ulaşım otobüsü aldı.
 
Trabzon Belediyesi de genişleyen filosunu MAN ile güçlendirdi.  Trabzon Belediyesi, 2012 yatırımı kapsamında 2 adet alçak tabanlı ve körüklü yeni nesil dizel MAN belediye otobüsünü filosuna dahil etti. Öncelikli olarak şehir merkezi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi arasında öğrenci ulaşımını sağlamak maksadıyla kullanılan bu otobüslerle birlikte, Trabzon Belediyesi’ndeki yeni nesil MAN belediye otobüsü sayısı 24 adede yükseldi.
 
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kentiçi toplu taşımada kullanılmak üzere, filosuna 50 adet MAN Lion‘s City CNG doğalgazlı otobüs ekliyor. Gazianteplilerin daha hızlı ve konforlu hizmet alabilmelerini sağlamak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yatırım kapsamında alınan doğalgazlı otobüslerde, engelli rampası, klima ve kamera sistemi bulunuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılı mart ayına kadar doğalgazlı araçlarının tamamını teslim alacak.

BMC Procity ve Procity-Turkuaz/Erguvan sergiliyor
 
Yılda 1.800 adet otobüs üreten ve 7,5m. – 9m. – 10m. – 12m. – 18m. uzunluğunda  solo ve körüklü,  tek ve çift katlı yapılarda, dizel, CNG doğalgazlı, hibrid otobüs ürün gamına sahip olan BMC,  Transist Fuarı’nda 2 otobüsünü sergiliyor. Bunlar: Procity ve Procity Turkuaz/Erguvan.

 


BMC Procity otobüsler, gerek yurtiçinde gerekse AB üyesi ülke pazarlarında hizmet veriyor. Procity; 285 Bg motoru, tam alçak tabanlı yapısı, manüel engelli rampası, yeni nesil otomatik şanzımanı, otomatik yangın söndürme sistemi, güçlü kliması, 5 noktaya yerleştirilmiş güvenlik kamera sistemi, uydu takip sistemi, otomatik gresleme sistemi, duraklarda kaldırım hizasına kadar yana yatma özellikleriyle öne çıkıyor.


Procity otobüsler bugüne kadar yurtiçinde İzmir, Bursa, Mersin, Antalya, yurtdışında ise Londra, Birmingham, Bükreş, Sofya ve Prag gibi büyükşehirlerde hizmet veriyor. Ayrıca Procity’nin körüklü versiyonu Milano’da ve Balıkesir’de kullanılıyor. 

 

Kiralanan hatlara Procity'ler İstanbul Halk Otobüsçüleri ve Otobüs A.Ş.’nin düzenlemiş olduğu hat kiralama ihalesini kazanan şahıs ve şirketlere satışı gerçekleştirilen Procity-Turkuaz/Erguvan otobüsler de tam alçak tabanlı. Araçlarda; 285 Bg motor, manüel engelli rampası, 6 ileri otomatik şanzıman, otomatik yangın söndürme sistemi, güçlü klima, kapı güvenlik ve kayıt kameraları, duraklarda kaldırım hizasına kadar yana yatma özellikleri bulunuyor. 
 

279 adet Procity de daha önce İETT ’ye satışı gerçekleştirilmişti; teslim edilecek olan bu otobüslerin satış sonrası hizmetleri ise sözleşme gereği BMC tarafından karşılanacak.

 
 
 
Otokar'ın Kent LF, Doruk LE, Electra ile M-2010 minibüsü sergileniyor


Toplu taşımacılıkta 5,5 metrelik minibüslerden 12 metrelik otobüslere kadar geniş bir ürün yelpazesi sunan Otokar, fuarda toplu ulaşımda entegrasyonu ön plana çıkararak yeni nesil ve modern M-2010, Doruk LE, Kent LF araçlarını sergiledi. Fuar kapsamında Otokar’ın elektrikli otobüsü Doruk Electra Türkiye’de ilk kez İstanbul yollarında yolcu taşıdı. Transist ziyaretçileri için oteller ve fuar alanı arasında ring seferleri yapan Doruk Electra ile ilk kez yerli bir elektrikli otobüs İstanbul’da toplu taşımada kullanıldı.

 

12 metrelik KENT LF, basamaksız alçak giriş tabanı, engelli yolcuların erişimine kolaylık sağlıyor. Araç öünndeki bağımsız aks uygulaması ile süspansiyon uygulamalarını, yol tutuşu güçlü. ABS, ASR, disk frenler ve kapılarda sıkışmayı önleyici sistem ile maksimum güvenlik vaad ediyor. 

DORUK LE, alçak tabanıyla kolay yolcu iniş-biniş avantajı sunuyor.  Düşük dönüş yarıçapı ve 9 metrelik boyu, arka kapısında kullanılan rampa sistemi ile  DORUK LE, özellikle yapılaşma nedeni ile büyük otobüslerin kullanılamadığı veya ekonomik olmadığı alanlarda çağdaş ve modern toplu taşıma çözümleri sunuyor. 

M-2010 minibüs; 4 silindirli 3.000 cc motoruyla, 146 Bg ve 350 Nm. tork  üretiyor. M-2010’un motoru, zararlı NOx gazlarını ayrıştırarak Euro 4 emisyon seviyesinde egzoz gazı salınımı sağlıyor, bu yönüyle çevre korunmasına da katkı sağlıyor. Dört tekerde havalı süspansiyonuyla yolculara konforlu bir yolculuk vaad ediyor. Örme şasiye sahip aracın modüler yapısı sayesinde farklı kullanım alanları için farklı araç iç yerleşimleri sunuluyor. Tüm akslarda havalı süspansiyon sistemi, hava takviyeli hidrolik disk frenleri, yolcu ve sürücü emniyet kemerleri, imdat freni ile konforlu ve emniyetli sürüş imkanı sunan M-2010, ABS’li fren sistemi ile de güvenlik amaçlanıyor.
 
500 solo otobüs teslim edecek

İstanbul’un yanı sıra toplu taşımacılıkta yeni yapılanmalara giden Samsun ve Bursa toplu taşımacılık hizmeti veren Otokar araçları, geçtiğimiz iki ay içerisinde IETT tarafından açılan iki ihaleyi kazanmıştı, firma bu kapsamda  İETT’ye 500 solo otobüs teslim edecek.
 
Novociti ve Citibus
Isuzu otomatik ve düz vitesli Citibus ve Novociti ile Haziran ayında tanıtımı yapılan D-Max'ı sergiliyor. Alçak tabanlı Citibus'lar büyük otobüs kullanmanın mümkün olmadığı alanlarda daha çok tercih ediliyor. Engelli rampası da bulunan Citibus'lar Euro 5 emisyon standartlarına uygun ve 204 Bg motor gücünde.
 
7,5 metrelik Novociti de Euro 5 normunda. 155 Bg'lik commonrail turbo dizel intercoolor Isuzu motorlu araç, 55 kişilik yolcu kapasitesine sahip.


 


 
Mercedes-Benz Türk Conecto Solo, Conecto Körüklü şehiriçi otobüs modelleri ile katıldı.

Tamamen alçak tabanlı bir otobüs olma özelliğine sahip körüklü Conecto körüklü, yolcu yoğunluğu yaşanan şehir merkezlerinde konforlu ve ekonomik kullanım için ideal ölçülere (18 m uzunluk, 2,55 m en ve 3,08 m dış yükseklik) sahip ve 22,82 m’lik dönme çapı ile kullanıcısına yüksek bir manevra kabiliyeti sunuyor. Ön kapıda 320 mm, orta ve arka kapılardada 340 mm olan giriş yüksekliği (araç yüksekliği) yana eğilme fonksiyonu sayesinde 60 mm daha azalıyor ve yaşlı, çocuk, hareket kabiliyeti kısıtlı yolculara, tekerlekli sandalye veya çocuk arabası kullanıcılarına otobüse rahat binme ve inme olanağı sunuyor. Körüklü Conecto’nun yolcu kapasitesi 41 oturan, 108 ayakta olmak üzere 149 kişi. Opsiyonel olarak yolcu bölümünden ayrı bir klima ve havalandırma sistemi  mevcut.



Körüklü Conecto’nun sessiz, Euro-5 normuna uygun 11,97 litre hacimli motoru 2000 devir/dakikada 260 kW (349 hp) güç üretiyor. Motorun aracın arka tarafına dikey olarak yerleştirilmiş olması, hem motorun ve hem de motora bağlı aktarma organlarının bakımında  kolaylık sağlıyor. Körüklü Conecto kullanıcısına hem ZF hem de Voith marka altı vitesli otomatik şanzıman seçenekleri sunuyor. Geniş kapsamlı aktif güvenlik paketi ile donatılan körüklü Conecto, tüm tekerleklerde disk frene sahip. Aracın standart donanımında bulunan ABS (Anti Blokaj Sistemi), ASR  (Anti Patinaj Sistemi) ve EBS (Elektronik Fren Sistemi) seyir güvenliğini sağlıyor. Otomatik şanzımana entegre çalışan retarder, aracın fren sistemi ile birlikte sarsıntısız yavaşlamasını sağlıyor ve fren mesafesini kısaltıyor.



Mercedes-Benz Türk’ün Hoşdere Fabrikasında üretilen  şehiriçi otobüsü Conecto Solo da  katoforez daldırma boya tesisinde gördüğü işlem sayesinde korozyona karşı en iyi şekilde korunuyor. Tam alçak tabanlı bir otobüs olan Conecto Solo, şehir merkezlerinde kullanım için ideal ölçülere (12 m uzunluk, 2,55 m en ve 3,08 m dış yükseklik) sahip  ve 21,54 m’lik dönme çapı ile kullanıcısına yüksek bir manevra kabiliyeti sunuyor. Yine ön kapıda 320 mm, orta ve arka kapıda 340 mm olan basamak yüksekliği (araç yüksekliği) yana eğilme fonksiyonu sayesinde 60 mm daha azalıyor ve yaşlı, hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların otobüse  rahat binip binmesini kolaulaştırıyor.Conecto Solo’nun yolcu kapasitesi 26 oturarak, 76 ayakta olmak üzere 102 kişi.
Conecto Solo’nun Euro-5 normlarına uygun 7,2l hacimli motoru 2200 devir/dakikada 210 kW (282 bg) güç üretiyor. Motorun aracın arka tarafına dikey olarak yerleştirilmiş olması, hem motorun ve hem de motora bağlı agregaların bakımında büyük kolaylık sağlıyor.
Geniş kapsamlı aktif güvenlik paketi ile donatılan Conecto Solo, dört tekerlekte disk frene sahip. Aracın standart donanımında bulunan ABS (Anti Blokaj Sistemi), ASR (Anti Patinaj Sistemi) ve EBS (Elektronik Fren Sistemi) seyir güvenliğini sağlıyor. Otomatik şanzımana entegre retarder, aracın fren sistemi ile birlikte sarsıntısız yavaşlamasını sağlıyor ve fren mesafesini kısaltıyor.



 

Karsan'ın Avancity L CNG ve Vivacity M dizel modelleri



Karsan Bursa fabrikalarında ürettiği, BredaMenarinibus markalı Avancity L CNG 12m ve Vivacity M Dizel 9.4m otobüslerini sergiliyor.

 

 

Dizel, CNG ve elektrikli motor seçeneklerine sahip, 6 metreden 18 metreye tüm toplu taşıma araçları “tam alçak taban” yapısına sahip olarak tasarlanan otobüsler tekerlekli sandalye giriş sistemi ve özel güvenlikli alan sayesinde hareket engelli vatandaşlar kolaylıkla seyahat edebiliyorlar.

 

Türk Motor Platformu Kuruluş Bildirgesi”ne imza attı

Bu arada, organizasyon kapsamında motor üretiminin ülkemizde yapılmasını hedefleyen “Türk Motor Platformu Kuruluş Bildirgesi”ne Karsan’ın da arasında bulunduğu 6 sanayici firma, İETT ve Yıldız Teknik Üniversitesi imza attı. Yan sanayiyi güçlendirmek, tasarım, Ar-Ge, planlama alanlarında kazanım sağlamak, istihdamı ve ürünlerin katma değerini artırmak adına hazırlanan bildirgeye Karsan adına Vançın Kitapçı imza attı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir