Mart 1, 2012

TREDER açıkladı: 2011'in Türk treyler ihracatı 100 milyon dolar

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), 2011 üretim ve satış rakamlarını açıkladığı bir toplantı gerçekleştirdi. 29 Şubat 2012 tarihinde İstanbul’da yapılan toplantıya TREDER’in Yönetim Kurulu ile bazı üyeleri katıldı. Toplantıda dernek üyelerinin kalite artırımı ve sektörde kaliteli rekabet için devlet nezdinde yapılan görüşmelerden, sektördeki Pazar rakamlarına kadar bilgiler basın mensupları ile paylaşıldı. Toplantıda TREDER’in Bakanlık ve Kamu Kurumlarıyla Temasları, ASBİS Projesi, CLCCR Yönetim Kurulu’nun Türkiye Toplantısı, Dünya’da ve Avrupa’da Ticari Araç Satışları, İstatistikler, Türkiye Treyler Pazarı, TREDER Üyelerinin İstihdam ve Ciro Miktarı ve TREDER yeni üyelik başvuruları ile ilgili açıklamalarda bulunuldu.


 


Toplantıya; TREDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Serin Treyler’den Recep Serin, Başkan Yardımcısı ve Tırsan Treyler’den Fehir Bulutlar, Başkan Yardımcısı ve Otokar’dan Murat Tokatlı ile Koluman’dan Kaan Saltık, Yalçın Dorse’den Yalçın Şentürk, Seyit Usta’dan Seyit Arslan, Özgül Treyler’den Durmuş Özgül, Okt Trailer’den Gökhan Maraş- Hakan Maraş, Öztreyler’den Ahmet Öztürk ve Takdir Dorse’den Kazım Övünmez katılım gösterdi.


TREDER Yönetim Kurulu Saymanı Kaan Saltık’ın gerçekleştirdiği sunumda 2011 yılına ait Pazar verileri açıklandı. Saltık’ın sunduğu TREDER verilerine göre;


TREDER üyeleri 2011 yılında 14 bin 380 adetlik satış ile yılı kapattı. Bu satışların %85.5’i yurtiçine, %14.5’i de ihracat olarak gerçekleşti. TREDER üyeleri, 2011’de bir önceki yıla göre yüzde 38 büyüdü. En çok satışı yapılan ürünlerin başında yüzde 45’lik pazar payı ve 6 bin 370 adetlik satışla tenteli araçlar yer aldı. 2’nci sırada yüzde 16’lık pay ve 2 bin 340 adetlik satışla damper, 3’ncü sırada ise yüzde 9’luk pazar payı ve bin 242 adetlik satışla tanker izledi. Frigorifik satışları ise yüzde 8 pay ve bin 154 adetle 4’ncü sırada, platform satışları ise yüzde 7’lik pazar payı bin 18 adetlik satışla 5’nci sırada yer aldı. Yani sonuçlara göre pazarda en çok tercih edilen ilk üç ürün tenteli, damper ve tanker oldu ve bu üç ürün toplam pazarın yüzde 70’ini oluşturdu.


2011’de ihracat arttı


TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Recep Serin, yaptığı yıl değerlendirmesinde 2011 yılının verimli geçtiğini ve ihracatta son derece başarılı olunduğunu belirtti. Serin” “2008 yılında 187,7 milyon dolar olarak gerçekleşen sektörün ihracatı 2009’da yüzde 63 küçülerek 69,8 milyon dolara düştü. 2010’da ise bu rakam 38 milyon dolara kadar geriledi. 2011’de ise ihracat 100 milyon dolara yükseldi. Krizle birlikte alternatif pazarlara yönelerek ihracatı artırmaya çalışsak da Avrupa pazarı bizim için en önemli pazar görünümünü sürdürüyor. 2008 yılındaki ihracat rakamlarını önümüzdeki 3 yıl içinde yakalayacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.



%10’luk küçülme olabilir


Türkiye treyler sektöründe yüzde 10’luk bir düşüş beklediklerini kaydeden TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Recep Serin, 2012 sonrasında ise hem ihracatın hem de yurt içi satışların artacağını vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu:


“Ekonomi yönetimimizin gerekli tüm tedbirleri alması memnuniyet vericidir fakat yine de 2012 yılındaki satışların 2011 satış adetlerine ulaşamayacağını değerlendiriyoruz. Tüm bu rakam ve verilerden daha önemlisi, treyler sektörüne gereken desteğin verilmesi ve önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Sektörümüzde standart dışı, merdiven altı üretimlerin engellenmesi, ADR ve ATP konvansiyonlarının uygulanabilmesi için tüm altyapının eksiksiz oluşturulması en önemli konular arasındadır. TREDER, kurulduğundan bu yana bu konularda gerekli önlemlerin alınması ve uygulamaların başlatılması için öncü olmuştur. Sektörümüzün sorunları ne kadar hızlı çözülürse, hem 2012 hem de sonrası için sektörün adeta bir patlama yapması o kadar hızlı olacaktır.




 

Yabancı yatırımlar artacak

Türkiye’de şasiden komple bitmiş ürüne kadar her tip treyler üretilebiliyor. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, Rusya’dan Orta Doğu’ya ve Türki Cumhuriyetler’den Afrika’ya kadar 40’a yakın ülkeye treyler ihraç ediyoruz. Bu veriler, treyler sektörünün, ülkemiz için ne kadar önemli ve gelişmeye açık olduğunun göstergesidir. 2012 yılında, ihracat adetlerinin 2011’e göre daha iyi olmasını bekliyoruz. Sektörümüzün uluslararası pazarlarda rekabet düzeyi olarak oldukça güçlüdür, esnek üretim yapabiliyor ve bazı ürünleri daha ucuza imal edebiliyoruz. Bu nedenledir ki krizden önce, bazı Avrupalı treyler üreticileri, Türkiye’de yatırım yapmaya başlamışlardı. Orta vadede yine Avrupalı ve belki de Kuzey Amerikalı bazı üreticilerin, Türkiye’de yatırım yapabileceklerini düşünüyoruz”






 

A. Kaan KİRİŞÇİOĞLU

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir