Mayıs 29, 2012

Turkcell M2M teknolojisiyle lojistik sektörüne daha fazla yönelecek

Turkcell’in çeşitli iş kollarına yönelik teknoloji geliştirme faaliyetleri devam ediyor. 2011 yılında ülke ekonomisine verimliliği artırarak 317 milyon TL kazandırdığı yetkililerce açıklanan Turkcell, geliştirdiği 2M2 çözümleri ile iş ortaklarına 5 ana başlık altında hizmetler sunuyor.

Konu ile ilgili farklı sektörlerden basın temsilcileri ile yapılan toplantıda sunum gerçekleştiren Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş  5 ana başlığı Akıllı Enerji, Akıllı Endüstri, Akıllı Araç, Akıllı Bina ve Akıllı Sağlık olarak yorumladı. Buna göre M2M teknolojisi SIM kartlar aracılığıyla trafik sistemleri, lojistik, ulaşım, elektrik, su, doğalgaz sayaçları, güvenlik bağlantılı binalar, iklimlendirme sistemleri, ATM gibi pek çok alanda cihazların uzaktan izlenmesini ve yönetilmesini sağlıyor.

Akıllı Araç

Bu teknolojiye göre araçlara takılan iletişim modülleri üzerindeki Turkcell M2M SIM kartlar sayesinde, sadece aracın bulunduğu nokta değil aracın beynindeki tüm bilgiler merkezi sunuculara aktarılıyor. Bu şekilde aracın hızı, servis bakım zamanı ve herhangi bir sorunun olup olmadığı uzaktan gözlemlenebiliyor. Özellikle lojistik sektörü için kilit önem taşıyan Akıllı Araç çözümünün, Turkcell kurumsal müşterilerinin akaryakıt maliyetlerini ortalama %15 azalttığını belirten Selen Kocabaş bu çözüm ile sağlanan tasarrufun 2011 yılında 288 milyonu bulduğunu belirtti.  Uygulamalar hakkında örnekler de veren Kocabaş,  Kocaeli Belediyesi’nin çöp toplama araçları üzerinde sistemin uygulandığını ve bölge halkının memnun kaldığını, Kayseri’de ise öğrenci servisi hizmetleri veren Kılıç Nakliyat’ın bu sistem ile öğrenci velilerine araçların hangi lokasyonlarda oldukları bilgisini gönderdiklerini belirtti.  Bunun dışında LODER, OYDER, ODD ve OSD gibi derneklerle de çalıştıklarını ifade eden Kocabaş, lojistik takip ve teknoloji sistemleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Biz araç, yük ve şöför takipleri yapabiliyoruz. Ayrıca şu anda başka kurum ile birlikte sektörün gidişatını daha da olumlu etkileyecek ve doğru yükle doğru kamyonu  bütünleştirerek  sisteme dahil edecek  bir çalışma içerisindeyiz .  

Lojistik sektöründe çeşitli iş ortaklarımız var. İçerisinde RFID yapan, takip sistemi olan çözümcüler bizim eko sistemimiz içerisinde.  Müşteriyle oturup birlikte konuşuyoruz, ara yazılımlar ara takipler gerekiyorsa iş ortaklarımızla birlikte bu çözümleri sağlıyoruz. Bu yıl baktığımızda görece daha fazla odaklandığımız sektörlerin başında lojistik geliyor ve  GSMH’dan  %22 payı var.  Avrupa Birliği ortalamasında  ise %13-14 civarlarında. Yakıt  konusu ise zaten cari açığı çok etkiliyor. Bizler bu çözümlerle  “sektöre nasıl katkı sağlarız”ın cevabını vermeye çalışıyoruz.”

E-ticaretin önemi

Özellikle e-ticaret siteleri ciddi revaçta. Tamamen bambaşka bir odak alanı. Bu  anlamda Türkiye’yi dünyaya kıyasladığınızda e-ticaret yapmıyoruz ama büyük bir kullanılmamış potansiyel var. Bu alışveriş sitelerinin en büyük tamamlayıcısı ise lojistik sektörüdür. Örneğin bazı kargo şirketleri bazı e ticaret sitelerinin içerisine kendilerini konumlandırdılar. Çünkü ticaret sitelerinin amaçlarından birisi de hızlı olmak. 24 saat içerisinde teslim ediyoruz dediği noktada öyle bir lojistik firması ile çalışması lazım ki o lojistik firması teknolojiyi iyi kullanması gerekiyor . Bu gözle baktığımızda da bu potansiyeli biz görüyoruz. Ayrıca yakında günlük temel alışveriş ihtiyaçları da sanal ortamlardan yapılacağı için bu sistemler ve lojistiğin önemi daha yakından hissedilebilecek”

M2M Platform

Turkcell makineler arası iletişim teknolojileri platformu olan M2M ile 2011 yılında ülke ekonomisine kazandırdığı 317,6 milyon TL’yi 2012 yılında 2 katına çıkarmayı hedefliyor.

Turkcell M2M platform ile detaylı ve kolay hat takibi, hızlı aktivasyon, etkin müşteri şikayet değerlendirme, özel ürün, servis ve tarife yönetimi hedefleniyor.

Bu platform ile sağlanacak faydalar: M2M SIM kart sipariş, takip ve stok yönetimi, M2M hat için şebeke ve trafik raporları, müşteri hattı ve SIM statüsü takibi, alarm fonksiyonları ve servis kalitesi takibi, SIM kart – cihaz eşleştirme takip / kontrolü gibi alanları kapsıyor.

Turkcell SüperBulut

Turkcell’in bir diğer yeni çalışması olan Turkcell SüperBulut, bulut hizmeti denilen  kullanıcının işlemci, depolama, bağlantı ve yazılımlar gibi tüm bilgi işlem kaynaklarına uzaktan erişebilmesini sağlayan yeni sistemi olarak kullanıcılarla buluşuyor. Bu hizmet ile herhangi bir cihaz ile herhangi bir yerdeki BT (Bilgi Teknolojileri) servislerine ulaşılabiliyor ve kullanıldığı kadar ödeme kolaylığı yaşanıyor. Buna göre Turkcell’in sunduğu ihtiyaca özel bulut bilişim hizmet paketleri, kurumsal firma ve işletmelerin operasyonel maliyetlerini azaltıyor. İşletmelerin verilerine her an her yerden ulaşabilmesini sağlayan paketler 3 ana kategoride sunuluyor:

Altyapı hizmetleri: Veri depolama, veri yedekleme, uzaktan sunucu yedekleme, uzaktan güvenlik yönetimi sanal sunucu, web alanı barındırma.

Platform hizmetleri: İşletim sistemi, veri tabanı, uygulama geliştirme platformları, web sitesi tasarım platformları.

Uygulama Hizmetleri: Kurumsal e-posta, birleşik iletişim (sanal santral), müşteri ilişkileri yönetimi, kurumsal kaynak planlama, iş spesifik uygulamalar. 

İşletmelere ne sağlıyor?

Turkcell SuperBulut, özellikle küçük ve orta boy işletmelerin donanım ve yazılım satın alma, lisans güncelleme, sistem işletiminin yanında bu teknolojileri kullanacak kalifiye personel istihdam etme, sistemlerin sürekliliği ve güvenliğini sağlayarak internette erişim masraflarını %40’tan başlayan oranlarda azaltabilmelerini sağlıyor.

Verilen örnekte 25 kişilik bir işletmenin tüm bu hizmetleri Turkcell SüperBulut ile aldığında altyapıda %73, yazılımda %82 ve genel toplamda ortalama %80 tasarruf ettiği belirtiliyor.

Bulut hizmetleri www.turkcellsuperbulut.com üzerinden işletmeler tarafından alınabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir