Temmuz 7, 2011

Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı açıklandı

“Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı”, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla , Pera Palas Oteli'nde yapılan bir basın toplantısı ile  açıklandı. Toplantıya ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya ve OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, OYDER Yönetim Kurulu Başkanı H. Şükrü Ilısal ile kamu ve özel sektör temsilcileri de katıldı.

Eylem planına göre; elektrikli ve hibrit araçlar ile emisyonu düşük çevreci araçların kullanımını teşvik eden bir vergilendirme sistemi için çalışma yapılacak. Ayrıca elektirikli araçlarda kullanılan batarya ve alternatif yakıt kullanan araçların ana parçalarının üretimine destek verilecek.

Toplantıda konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektörünün ihracatçı olma özelliğini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “2008 yılında 5 milyar dolar, 2009 yılında 3,5 milyar dolar fazla veren otomotiv sektörü, 2010 yılında 373 milyon dolar dış ticaret fazlası veren bir sektöre dönüşüyor. Bu bir risk, bir tehdit değil mi? Bu tehdidi görmezden gelemeyiz” dedi. Ergün, otomotiv denince akla gelen ilk şehirlerden biri olan Detroit'in, artık bu özelliğini kaybettiğini, bu yüzden, “Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya havzası neden yeni bir Detroit olmasın?” diye sorduklarını söyledi.

Türk otomotiv sektörünün ithalatçı pozisyonuna düşen bir sektör olmaması, mutlak ihracatçı pozisyonunu koruması gerektiğini vurgulayan Ergün, trendin yeniden yukarıya doğru dönmesi gerektiğini, bunun 2 yolu olduğunu belirterek, “İhracatı artırmak ve ithalatı azaltmak… Türkiye'de üretilen otomobillerin ürün gamını genişletmemiz gerekiyor, tüketicinin taleplerini daha çok dikkate alan yeni modeller, yeni tasarımlar ortaya koymak gerekiyor. Başka markaların da Türkiye'de üretimini teşvik etmemiz gerekiyor. Türkiye'de varolan modellerin iç pazardaki payını artırma çalışmalarına ihtiyaç duyuluyor” dedi.

2002 yılında 3,5 milyar dolar olan otomotiv sektörü ihracatının 2008 yılında 19 milyar dolar seviyesine çıktığını ve en fazla ihracat yapan sektör olduğuna işaret eden Ergün, “Sektör, küresel krize rağmen yıllık 2 milyon adet üretim ve 50 milyar dolar ihracat hedefini korumayı sürdürmüştür. Ancak her şeye rağmen bu ülkenin bir vatandaşı olarak, 50 yıllık tecrübemiz olan bu sektörün çok daha iyi bir noktada olması gerekirdi. Üretim, montaj ve dünyaya entegrasyon konularında sergilediğimiz başarıyı kendi tasarım, model ve markalarımızı oluşturma gibi alanlara da taşımamız icap ederdi” şeklinde konuştu.

ODD Başkanı Mustafa Bayraktar konuşmasında, Strateji Belgesi'nde yer alan Hedef 3 (Otomotiv Sektöründe İç ve Dış Pazarı Geliştirmek) ve Hedef 4 (Hukuki ve İdari Düzenlemeleri İyileştirmek) kapsamındaki eylemlerin pazar potansiyelini sınırlayan mevzuatta açılım yapılmasını beklediklerini ifada ederek, “ Bu bağlamda otomotiv pazarında satış ve yıllık vergilerden oluşan tüm vergi sisteminin yeniden gözden geçirilmesi sektörümüz için önem taşımaktadır. Sistem içindeki dengesizliklerin giderilmesi, sistemin küresel mevzuatla uyumlu hale geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

OSD Başkanı Kudret Önen konuşmasında, Belge'nin hazırlığının ve uygulamasının sanayimizin geleceği açısından önemine değinerek, bu sayede sektörün tümü ile bir bütünlük içinde sektör stratejisine kavuşacağını söyledi. Önen ayrıca, strateji çalışmalarının, genel ekonomik politikalar çerçevesinden vergi ve teşvik politikaları ile tam uyum içinde ilgili kamu kurumları tarafından desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

OYDER Başkanı H. Şükrü Ilısal ise konuşmasında, uygun bir mevzuat ortamı ile sektöründe hızlı bir gelişme sağlanacağına dikkat çekerek, özellikle vergi sistemindeki aksaklıklar kapsamında araç tanımlarının sadeleştirilerek daha şeffaf hale getirilmesi, vergi hadlerinin Pazar potansiyelini sınırlamayacak makul seviyelere indirilmesi ve mevsimsel fiyat indirimlerini sınırlayan ÖTV mevzuatının yeniden gözden geçirilmesini beklediklerini ifade etti.

Toplantıda konuşma yapan TAYSAD Başkanı Celal Kaya, “Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi Ve Eylem Planı”nı ilk günden itibaren desteklediklerini belirterek, uzun yıllardır sektör stratejisi eksikliğinin bu planın uygulanması ile giderileceğine inandıklarını ifade etti.

Güçlü bir tedarik zincirinin varlığının, otomotiv sanayiinin küresel rekabet gücüne ulaşması ve bunu sürdürmesinin önemine değinen Kaya, rekabet gücü açısından yeni Ar-Ge mevzuatı ile birlikte otomotiv sanayinin, ileri teknoloji gerektiren ürünlerin Türkiye'de tasarlanabilmesi için daha geniş teşvik imkanına kavuştuğunu belirtti. “Yakın gelecekte; Türk otomotiv sanayi firmalarının Ar-Ge bölümlerini daha da büyütmesi, ileri teknoloji olanaklarını kullanarak tasarım süreçlerinin doğrudan içinde yer alması ve bunun sonucunda dünya pazarlarına rekabet düzeyi yüksek ürünler sunması mümkün olacaktır. Otomotiv yan sanayimiz de bu bağlamda önemli bir atılım içinde bulunmaktadır” diyen TAYSAD Başkanı Kaya, Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi'nin genel amacının, otomotiv sanayinin sürdürülebilir küresel rekabet gücünün artırılması ve üretiminin ileri teknoloji kullanımının ağırlıklı olduğu katma değeri yüksek bir yapıya dönüşümünün sağlanması olduğunu söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir