Haziran 4, 2012

Uçmayan, uçuran sektör

Son yıllarda yurtiçinde ve uluslararası alanda havaalanı işletmeciliği yapan Türk firmalarının adlarından ve etkin hizmetlerinden sıkça bahsediliyor.

TAV ve diğer işletmeciler, çeşitli havaalanlarında yer hizmetlerinin gerçekleştirilmesinde başarılı bir performans ortaya koyuyorlar ve bu havaalanlarından her gün binlerce yolcu ile bir o kadar da hava kargo ile alıcısına ulaşan gönderi geçiyor.
 
Uçaklara, yolculara, kargolara verilen hizmetler; bakım-onarım, temizlik ve lojistikten, güvenliğe, yani bir havaalanının hizmet verebilmesi için düzenli olarak yerde gerçekleştirilmesi gereken her şey, özel ekipman üreticileri ile üstyapı üreticilerinin araçlarıyla yapılıyor.
Bu alan; akaryakıt tankerinden, merdivene, kar küremeden pist temizliği ekipmanlarına, itfaiye aracından çeşitli servis ekipmanlarına kadar çok geniş bir ürün çeşitliliği oluşturuyor ve kamu hizmeti ekipmanları üretimi ile daha yüksek standartlarda ürün ihtiyaçlarına cevap verilebilmesini sağlayabilecek bir iş kolu niteliğinde.

Yine son dönemde bu alanda bazı Türk firmalarının sessiz sedasız, destekli-desteksiz başarılarına, küresel boyutta üretim yapan Amerikalı ve Avrupalı firmalarla rekabet ettiğine ve uluslararası kayıtlarda yerlerini aldıklarına tanık olmaktayız.
Türkiye’nin artan hava trafiği, çevre ülkelerde Türk firmalarının havaalanı işletmeciliği yapıyor ve yer hizmetlerini veriyor olması, bu firmalar için rekabet gücü oluşturuyor. 

Havaalanı ekipman ve üstyapıları konusunda sektörler arası işbirliği yollarının aranması, havayolu firmaları ile üstyapı ve ekipman üreticilerinin güçbirliği yapması, hem Türkiye’nin endüstriyel gelişimi, hem istihdam artışı gibi konularda önemli fırsatlar yaratabilecek, hidrolikten metale çok geniş bir kesimi harekete geçirebilecek bir gelişmedir.
 
Bu ekipmanlarla ilgili genel bilgilerin, satın alma şartnamelerinin üstyapı ve havaalanı ekipmanı üreticilerince daha iyi bilinmesi, bu alanda imkanların seferber edilmesi, yeni ve önemli bir alan oluşturacaktır. 

Tüm dünya havaalanlarında Türkiye’de üretilmiş gelişmiş teknolojili  ekipman ve üstyapılı araçlarla hizmet verildiğini neden görmeyelim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir