Ocak 21, 2010

UND 2009 yılını değerlendirdi ve 2010 hedeflerini açıkladı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), 16 Ocak 2010’da  Mersin'de “Stratejik Hedefler Çalıştayı’10” adlı bir toplantı düzenleyerek; 2009 yılının değerlendirdi, yapılan çalışmalar ile bu çalışmalar sonunda ulaşılan hedefleri ortaya koydu ve 2010’da yapılacakları açıkladı.

Toplantıya;  UND Başkanı Tamer Dinçşahin ile birlikte 2. Başkan İzzet Salah, Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Keleş, Mustafa Açıkgöz, Ali Çiçekli, Özcan Nurten, Recep Gökçil, Erdal İlhan ile  UND'nin etkin üyelerinden Ertuğrul Tarhan, Ahmet Taner, Ergün Bilen, Edip Bakımcı, Nevaf Kılıç, Muhteşem Narlı, Emin Yakın, Sabri Öcan gibi isimler katıldı.

UND üyelerine ve katılımcılara Mersinli nakliyecilerden olan ve UND Yönetim Kurulu Üyesi Bedirhan Orak, Mustafa Açıkgöz ile UND  Mersin Bölge Temsilcisi Şemsettin Kurtay ev sahipliği yaptı. Çalıştayın katılımcıları arasında UND uluslararası nakliye ve Kamu yönetimi konularında uzman olan UND eski İcra Kurulu Başkanı Cahit Soysal ve Nejat Yardımcı ile AB Uzmanı Can Baydaroğlu yer aldı.

Dinçşahin: “Birçok sorun çözüme kavuştu”

Çalıştayın açılışında konuşan UND Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin: “Sektörümüzün karşılaştığı sorunları çözmeye odaklanan UND, koşulları daha iyi hale getirmek için sektör adına hedefler belirliyor. Bu çalışmalar, sektörümüzün her adımında kendini gösteriyor. Artık birçok sorun çözüme kavuştu. Bundan sonra da aynı hızda çözülecektir” dedi.

Konuşmasında UND’nin 9. kez düzenlediği stratejik hedefler çalıştayının Mersin’de olmasının özel bir nedeni olduğunu da açıklayan Dinçşahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “UND’nun stratejik hedefler çalıştayı sektörün kendini yenilediği, bizlerin bir yıllık iş planı yaptığımız bir toplantımızdır. Mersin, Lojistik Köy projesiyle bir adım öne geçtiği. Onun için bu çalıştayı Mersin’de yapma ihtiyacı duyduk.

2008 yılı sonunda başlayan ve 2009 yılında devam eden ekonomik krizin yansımalarıyla birlikte gelen düşüşü, 2010’da yaşamak istemiyoruz. Belli bir ivmede düzelme olacaktır diye düşünüyoruz. Buna bağlı olarak sektörümüzü de hazırlamalıyız. Eksikliklerimizi tespit edip, sorunlarımızı burada tartışarak planlarımızı ona göre yapmalıyız.”

Hedef tüm sorunları çözmek

Çalıştayda; 2010 yılına ilişkin olarak; vize ve kota sorunlarının azaltılması, Avrupa, Ortadoğu, Rusya ve Asya taşımaları, yeni RoRo hatlarının oluşumu, alternatif güzergahlar ve pazarlar yaratılması, finansman ve maliyet gibi temel konularla birlikte özel konuları da kapsayan 242 sorun tespit edildi.
UND İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya, çalıştayda amaçlarının sektörün temel sorunlarını çözmek olduğunu belirterek; “Hedefimiz, sektörün yaşadığı sorunları çözmektir. Geçen yıl belirlemiş olduğumuz 144 hedefin yüzde 60’ını gerçekleştirdik. Belli bir bölümü halen devam etmektedir. Bunlardan biri Taşımacılık İş Kanunu’nun yürürlüğe girmesi yönündeki çalışmamız. Rusya ve Yunanistan ise çözüme kavuştu. Ancak, ihracattaki %26 azalma geçiş belgesine de yansıdı. 2009 yılında yaşanan sel felaketi ise lojistik köy projemizin önemini bir kez daha gösterdi. Bu konuda UND’nin çalışmaları devam etmekte ve lojistik köy projesinin hayata geçmesi için yoğun biçimde çalışıyoruz” dedi.

Geniş katılımlı, şeffaf, örnek etkinlik

UND’nin Genişletilmiş Yönetim Kurulu üyeleri, İcra Kurulu üyeleri, bölge temsilcileri, sektörel basın ve lojistik meslek yüksek okulu öğrencilerinin katıldığı toplantıda; ilin seçimi, sunum ve öneri alma yöntemi, Mersin’de taşımacılık ve lojistik ile ilgili kurumlarla gerçekleştirilen temaslar, sektörel  bakış, sorunların tespiti, yapılan işlemler hakkında bilgilendirme, yeni sorun ve hedeflerin tespitine yönelik olarak uygulanan yöntemlerdeki saydamlık, anlaşılırlık, katılımcılık dikkat çekti.
 
Katılımcılar 15 Ocak Cuma günü Mersin’de buluştular. 16 Ocak Cumartesi  günü düzenlenen ve tam gün süren oturum öncesi ve sonrasında görüş alışverişi yaptılar ve mesleki konularda bilgi paylaşımında bulundular.

Ayrıca toplantının düzenlenmesine katkıda bulunan BP’nin yetkililerinden Kerim Beydağı, nakliyecilere  BP Plus Europa yakıt kartı, Taşıtmatik akaryakıt alma ve ödeme sistemi ve filo yönetim hizmetleri ile bilgi verdi.

Çalıştayın fonksiyonu

UND her yıl düzenlediği çalıştayla; yıllık programlarını açıklıyor, uluslararası taşımacılık sektöründe var olan sorunların tespitini yapıyor, çözüm yolları öneriyor ve taşımacılıkta ortaya çıkan trendleri değerlendiriyor.
Bir önceki dönemin konu başlıkları ve bu başlıklara ilişkin olarak yapılan çalışmalar ve alınan sonuçlar açıklanıyor.
UND çalıştayları derneğin ve dernek yöneticilerinin diyalog halinde olduğu kamu ve özel kurumlar ile kişiler tarafından ilgi ile izleniyor. Üyelerle birlikte ilgili kurumlar, yapılan çalışmalar hakkında doğrudan bilgi sahibi oluyorlar. UND organizasyonu bu çalışmaların verimliliğine katkıda bulunuyor. Yönetim Kurulu, Çalışma Grubu başkanları, İcra Kurulu ve bölge temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşen çalıştaylar, dernek üyelerine açık olarak düzenleniyor. Ayrıca UND oturumlara Bakanlıklar ile birlikte çeştili kamu ve özel kurumların teslicileri ile basını  davet ediyor.
UND'nin Çetin Nuhoğlu’nun başkanlığı ile birlikte başlattığı ve 2000 yılından beri sürdürülen bu toplantıların 9.’su Mersin’de gerçekleştirildi.

 

Mersin kusursuz bir lojistik kent olmak istiyor

UND’nin uzun süredir gündeminde yer alan lojistik köy projesinde Mersin önemli aşamaları tamamlamış bulunuyor. Mersin Lojistik Platformu Koordinatörü Fevzi Filik ve UND Kurulu üyesi Mersinli taşımacı Mustafa Açıkgöz'ün de bulunduğu bir toplantıda lojistik köy ile ilgili olarak sektörel basına yönelik bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumda verilen bilgilerde; planlanan lojistik köyün deniz, demir ve karayolu ile havaalanı bağlantıları, kent ve çevre ile olan bütünlüğü hakkında bilgi verildi. Lojistik altyapının Mersin'i Roterdam, Hong Kong, Singapur, Şangay, Antwerp, Hamburg, Marsilya, Zaragoza ve Dubai gibi küresel ticaretin ve kıtalararası eşya trafiğinin ana arterleri arasında yer almasını sağlamaya yönelik olduğunu, bunun için yasal alt yapının ve organizasyonun sağlandığını, Mersin Belediyesi ve Valiliği ile Hükümetin projeyi desteklediği ifade edildi. Proje için yaklaşık 2 yılık bir planlama ve projelendirme çalışması yapılacağını, daha sonra hızlı bir şekilde lojistik köyün ihtisas organize sanayi bölgesi olarak kurulacağı bildirildi.

Mersin’in bölgesel hedefleri

– Ülkemizin doğusu ve batısı, kuzeyi ile güneyi arasında lojistik merkez oluşturulması,
– Doğu Akdeniz bölgesinin iç ve dış ticaretine destek,
– Bölge sanayicisine, tarımsal üreticisine ve tüccarına destek,
– Anadolu’ya giden ve Anadolu’dan gelen ürünlere lojistik merkez yaratılması,
– Intermodal taşımacılığın desteklenmesi.

Mersin’in yerel hedefleri

– Yerel ticaret ve üretim merkezleri ile lojistik tesislerin bağlantısının sağlanması,
– Kentsel lojistiğin düzenlenmesi,
– Lojistiğin çevreye yapacağı olumsuz etkilerin azaltılması,
– Lojistiğin bölge ekonomisine katkısının artması,
– Mersin Limanı’na hub özelliği kazandırılması,
– Lojistik kavramının yerleştirilmesi, eğitimin verilmesi:
– Mersin Limanın daha verimli ve etkin kullanımın sağlanması için,
– Ulusal ve Uluslararası alanda rekabet edebilirliğin sağlanması için (Firmaların rekabet gücünü arttırır, firma maliyetlerin azalmasını sağlar)
– Kentsel lojistiğin ürün maliyetleri üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak, kentsel rekabetçiliği arttırmak için,
– Lojistik zincirin eniyilenmesi için (İş süreçlerini düzenler, iyileştirir),
– Sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlaya bilmek için,
– Değer zincirini oluşturan taraflar arasında eşgüdümü sağmak için,
– Çağdaş kentsel bir yaşam tarzı sürdürmek için,
– Çevresel etkileri (enerji tüketimi, görsel kirlilik, hava kirliliği, gürültü kirliliği vb.) kontrol altına almak için,
– Kentsel trafik sorunlarını azaltmak için,
– Bölge İstihdamına katkı sağlamak için.

 

Mersin Limanı

Toplantı programı çerçevesinde; 2007 yılında özelleştirilen ve işletmesi 35 yıllığına Akfen Holding ve Singapurlu ortağı PSA’ya devredilen Mersin Uluslararası Limanı MİP (Mersin International Port) sahasına bir basın ziyareti düzenlendi.

Ziyaret sırasında Pazarlama Müdürü Yaşar İnal, konuklara Mersin Limanı’nda özellleştirme sonrası yapılan yatırımlar ve sağlanan iyileştirmeleri anlattı.

Mersin Limanı, özelleştirme sürecinde ortaya çıkan belirsizlik nedeniyle bir süre işlevlerini tam olarak yerine getirememişti. Bu süreçte liman ile birlikte kent ekonomisi de olumsuz etkilenmişti.
Limanın özelleştirmesi 2008’de tamamlandı. Liman; gerek deniz ticaretinde gerek liman işletmeciliğinde ve gemicilikte ortaya çıkan teknik gelişmelere göre güncellendi. Elleçleme kapasitesi ve hızı artırıldı,  konteynır stoklama sahası genişletildi ve iyileştirildi, su derinliği artırıldı, liman giriş çıkışın hızlı yapılabileceği bir hale getirildi.

Mersin Limanı’nın gelişmesi ve kentin lojistik bir merkez olma amacına ulaşması,  Mersin’in yanı sıra Çukurova, İç Anadolu, Güney ve Doğu Anadolu ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın üretim ve ticaretinin gelişmesine de katkı yapacak.

UND’nin Avrupa ülkelerine ilişkin 2010 hedefleri

1. Avrupa ülkelerine yönelik 2 alternatif Ro-Ro çalışmasının tamamlanması.
2. Bulgaristan ile ikili ve transit taşımalarda liberalizasyonun sağlanması.
3. Romanya transit geçiş belge sayısının 48.000 adetten 60.000 adete çıkarılması ve bu kota artışının %100’ünün ücretsiz belgeler ile sağlanması.
4. Macaristan ücretsiz ikili/transit geçiş belgesi kotasının 28.500 adete yükseltilmesi.
5. Macaristan RO-LA kullanımı karşılığında temin edilen ödül belgelerin 2 tek yöne bir ödül belge şeklinde temin edilmesinin sağlanması.
6. Fransa KUK toplantısında belge sayısını 35.000 adete çoklu belge sayısını 800 adete yükseltmek.
7. İtalya ikili geçiş belgesi kotasında %20, transit belge kotasında %30 oranında artış sağlanması.
8. İtalya tarafından İtalya Limandan Limana Transit Belge Kullanımı Karşılığında 1/1 Ödül Transit Belge Teminin Sağlanması.
9. İspanya İkili/Transit Geçiş Belgesi Kotasında % 30 Oranında Artış Sağlanması.
10. Sırbistan Transit Geçiş Belgelerinin Libere Edilmesini Sağlamak.
11. Yunanistan İkili Geçiş Belgesi Sayısının 20.000 Adetten 35.000 Adete Yükseltilmesi.
12. Yunanistan Transit Geçiş Belgelerinin Libere Edilmesi.
13. 500 Adet Yunanistan 3. Ülke Geçiş Belgesi Talebinin KUKK Toplantısında Temin Edilmesi.
14. İsveç Geçiş Belgelerinin 2010 Yılı Sonuna Dek Libere Edilmesini Sağlamak.
15. Norveç Belge Kotasının 2010 Yılı Sonuna Dek Libere Edilmesini Sağlamak.
16. Slovakya Transit Geçiş Belgesi Kotasında %20 Oranında Artış Sağlamak.
17. Finlandiya Belge Kotasının 2010 Yılı Sonuna Dek  %40 Oranında Artırmak.
18. Slovenya Geçiş Belgesi Kotasında %20 Oranında Artış Sağlamak.
19. Almanya Geçiş Belgesi Kotasında %10 Oranında Artış ve Çok Girişli Geçiş Belgelerinin Plaka Kısıtlaması Olmaksızın 500 Adete Çıkarılmasının Sağlamak.
20. Avusturya Geçiş Belgesi Kotasında % 20 Oranında Artış Sağlamak.
21. Türkiye Cumhuriyeti Menşeli Ürünlere Makedonya Cumhuriyeti Tarafından Uygulanan %1 İthalat Gümrük Vergilerinin Kaldırılması.
22. Kosova'da Türk Araçlarından Tahsil Edilen 267 Euro Tutarındaki Sigortanın Kaldırılmasını Sağlamak.

BDT Ülkelerine ve Türki Cumhuriyetlere ilişkin hedefler

1. Rus Taşımacıların Ülkelerimiz Arasındaki İkili Pazardan %25 Pay Almalarının Sağlanması.
2. Ukrayna İkili Ve Transit Taşımalarının Libere Edilmesi.
3. Ukrayna Boş Giriş/Üçüncü Ülke Geçiş Belgelerinin Ayrılması.
4. Türk Cumhuriyetlerine Yönelik (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan Ve Türkmenistan) Taşımaların %20 İyileştirilmesi.
5. 2010 Yılında Gürcistan’a Yönelik Taşımaların Libere Edilmesi.
6. Çin İle Türkiye Arasında Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşması İmzalayarak, İki Ülke Arasında 25.000 Taşımanın Gerçekleşmesinin Sağlanması.

Ortadoğu ülkelerine ilişkin hedefler

1. Ortadoğu Ülkelerine Yapılan Taşımaları Kolaylaştırmak Amacıyla, Üyelerimizin Orange Card Sigorta Uygulamasından 2011 Yılında Faydalanmalarının Sağlanması.
2. Pakistan İle Türkiye Arasında İmzalanan ve 2007 Yılında Onaylanan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşmasının 2010 Yılında Yürürlüğe Girmesinin Sağlanması.
3. Suriye Taşımalarında Triptik Karnesi Kullanımının Karşılıklı Olarak Kaldırılarak, Araç Başına 15 TL’lik Tasarruf Edilmesinin Sağlanması.
4. Suriye Taşımalarında Akaryakıt Miktar Kısıtlamasının 400 Litreden 550 Litreye Çıkartılması.
5. İran Akaryakıt Fiyat Farkının %30 Oranında İndirilmesi.

Körfez ülkelerine ilişkin hedefler

1.Arap Birliği Ülkeleri ile Karayolu Taşımacılığı Alanında İşbirliklerine Gidilerek Mevcut Sorunların %20 Oranında Azaltılması.

Kuzey Afrika ülkelerine ilişkin hedefler

1.Kuzey Afrika (Fas, Cezayir, Tunus, Libya ve Mısır) Ülkelerine Yönelik Taşımaların %20 İyileştirilmesi.

Mevzuata ilişkin hedefler

1. Yola Elverişlilik Muayenesinin Ülkemizde Fenni Muayene Yerine Geçmesi,
2. Ülkemiz Nakliyecilerinin UBAK İzin Belgeleri İle Yaşamış Oldukları En Az 2 Sorunun UBAK Sekretaryası Nezdinde Girişim Yapılarak Neticelendirilmesi,
3. 2009 Yılı UBAK İzin Belgesi Dağıtım Esaslarında Yer Alan “ Taşımacılar Tarafından UBAK Belgesi İle Taşıma Yaptığı Ülke Ve Güzergâh Ülkeleri İçin Ayrıca Geçiş Belgesi Alınmış İse, Alınan Her Belge İçin 1 Ceza Hükmü Uygulanır” Hükmünün 4 Çeşit Taşıma İçin Muaf Tutulması,
4. UBAK İzin Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi 9. Maddesi’nin (B) Bendinde Yer Alan “İzin Belgelerinin Tahsisine Değerlendirmeye Giren L2 Ve M3 Yetki Belgeli Firmalara Birer Adet Tüm Ülkelerde Geçerli Belge Tahsisi İle Başlanacağı” İbaresinin Kaldırılması,
5. 10 Haziran 2010 Tarihinde Ülkemizle Birlikte AB Üyesi Olmayan Bütün AETR Taraf Ülkelerinde Zorunlu Hale Gelecek Olan Dijital Takograf Uygulamasında Ülkemizde 3 Ayrı Konuda Sektörün Lider Kuruluşu Olmak,
6. Öncelikli Olarak Azerbaycan, İran Ve Bulgaristan Plakalı Yabancı Araçların Ülkemiz Limanlarımızdan Yük Almalarının Sağlanması,
7. Türkiye’yi İlgilendiren En Az 3 Uluslararası Ulaşım Koridoru Projesi Hakkında İlgili Kurumlarımızın Bilgilendirilmesi (AR-GE)
8. Tarihi İpek Yolu'nda Türk Nakliyecileri Tarafından Gerçekleştirilen Mal Akışının Karayoluna Bağlı Olarak %10 Arttırılması
9. KEİ Geçiş Belgesi’nin Yaratılması ve Uygulamaya Konulması
10. KEİ Bölgesi İçerisindeki Uluslararası Karayolu Taşımalarını Kolaylaştırmak Amacıyla Ülkelere İlişkin İngilizce ve Rusça Karayolu Taşımacılığı Kılavuzu Hazırlamak
11. ADR Konulu Sorulara 7/24 Web Tabanlı Cevap Verebilmesi.
12. Dört Yeni ADR Eğitimlerine Katılmak.
13. ADR Tanker Eğitimlerine Başlamak ve Yıl Sonu İtibariyle 60 Sürücüye ADR Tanker Eğitimi Vermek
14. 2010 Yılında Derneğimizin IRU Tehlikeli Komisyon Başkan Yardımcılığı Görevini Getirilmesini Sağlamak.
15. Derneğimiz Dönem Başkanlığında Tehlikeli Madde Taşımacılığına İlişkin UBAK’a Bir Adet Raporun Sunulması.
16. Haziran 2010’a kadar Ortak Transit Sistemine Entegrasyonun Tamamlanması
17. E-Belge Sistemi Üzerinden Gerçekleştirilen NCTS-TIR İşlem Sayısının %50 Arttırılması
18. Gümrük İşlemlerini Hızlandırmak ve Şehiriçi Trafiğinden Kaynaklanan Gecikme ve Yakıt Maliyetlerini %100 Azaltmak
19. Amacıyla, İhracat Gümrük İşlemlerinin Cep Gümrüklerde Yapılması Sağlanacak
20. Türk İhraç Eşyası Taşıyan Araçların Sınır Kapılarında 550 Litrelik ÖTV ve KDV’siz Akaryakıt Alım Sınırının 1100 Litreye Çıkartılması
21. Aktarmalı Taşımalarda Zaman Kaybını %100 Önlemek Amacıyla, Transit Beyannamesine İlişkin Elektronik Sistemde Gerekli Değişikliklerin Yapılmasının Sağlanması
22. Denetleme ve Konaklama Noktalarına Uğrama ve Transit Güzergah Zorunluluğunun Kaldırılması
23. Gümrük Yönetmeliğinin 83/4 Maddesinin Kaldırılması Sonucu Karşılaşılan Sorunların Giderilmesi Amacıyla 3 Hususta İyileştirilmelerin Yapılması
24. Ticaret Odalarınca Satılan TIR Karnelerinde Satış Fiyatları Aralığının Minimize Edilmesi
25. Sürücü Belgelerinin AB İle %100 Uyumunun Sağlanması

Hizmet Ofisi hedefleri

1. 2010 yılında üyelerimizin sigorta maliyetlerinde kendilerine avantajlar sunan yeni işbirlikleri yapmak ve uygun poliçeleri üye kullanımına sunmak.
2. 2010 sonuna kadar sürücülerin firmalara verdiği zararları bir sigorta ile karşılamak konusunda çalışma yapmak.
3. 2010 yılında üyelerimizin Avrupa’da yoğun olarak kullandığı Ro-Ro hatlarına ilişkin bir işbirliği yaparak üyelerimize bilet alımlarında indirim ve en az %20 daha uygun şartlar sağlamak.
4. Üye memnuniyetinin arttırılması ve UND hizmetlerinin üyelere daha iyi anlatılabilmesi amacıyla 2010 yılının sonuna dek 120 üyenin ziyaret edilmesi.
5. Borusan Telekom ile yapılan işbirliğinden  faydalanan üye sayısında 2010 yılı sonuna kadar en az %70 artış sağlamak.
6. Üyelerimiz adına yurtdışı KDV iadesi temin edebilmek amacı ile 2010 yılı sonuna kadar toplam 19.500.000 Euro tutarındaki fatura ve fişi işleme almak.
7. 2010 yılı içerisinde Yurtdışı KDV İade hizmetinden yararlanacak olan üyelerimize toplam 2.850.000 ödeme yapılması.
8. 2010 yılında KDV iadesi alınamayan ülkeler ile ilgili gerekli girişimlerin yapılarak en az 2 ülkeden daha KDV iadesini mümkün kılmak.
9. 2010 yılında Sigorta hizmetlerinden faydalanan üye sayısını artırarak üyelerimize 12.000 adet poliçe kesilmesini sağlamak ve bu yolla sigorta maliyetlerinde tasarruf elde etmek.
10. 2010 yılının sonuna dek İstanbul Vize Ofisinden toplam 13.150 adet vize teminine aracılık etmek.
11. 2010 yılının sonuna dek Ankara Vize Ofisinden toplam 1.500 adet vize teminine aracılık etmek.

Mali işler ve Finans birimi hedefleri

1. Bankacılık sektörü ile ilişkilerin geliştirilmesi ile bankalar ile işbirliği yapılması ve sektöre özel avantajların sunulmasının sağlanması.
2. Banka-Kredi Çalışma Grubunun Yeniden Teşkil Edilmesi ve üçer aylık periyotlarla toplanması ve 2010 yılı içerisinde ve 2 farklı konuda proje geliştirilmesi.
3. Mali/Finansal konularda üyelerimizi bilgilendirecek uygulamalar ve etkinlikler gerçekleştirilmesi.
4. Eximbank Kredisi Koşullarında İyileştirilmeler Sağlanarak Kredi Kullanımının %20 Artırılması.
5. KDV ve ÖTV’den istisna motorin alımları için 45 gün vadeli ödeme imkanlarının sağlanması.
6. Kredi Garanti Fonu ile İşbirliğinin Geliştirilmesi ve Kefalet Kullanan Üye Sayısında %20 Artış Sağlanması.
7. Aidat Tahsil Oranında %20 Artış Sağlanması.

Eğitim merkezi hedefleri

1. Bölgelerle birlikte 150 kişiye ÜDY Eğitimi vermek.
2. 245 Sürücüye (Bölgelerle Birlikte) SRC eğitimi vermek
3. 423 sürücüye ADR eğitimi vermek
4. 240 Kişinin Katılımı ile 12 Adet Genel Katılıma Açık Eğitim Gerçekleştirmek.
5. 12 Adet Şirket Bünyesi Eğitimi Gerçekleştirmek
6. 123 sürücüyü Psikoteknik Test Hizmeti aldırmak
7. 9 Adet Ulusal ADR Eğitimi düzenleyerek 135 kişinin katılımını sağlamak.
8. 4 Adet İlkyardım Eğitimi Gerçekleştirmek.
9.2 Adet Yabancı Dil Eğitimi Gerçekleştirmek
10. 120 Üye Ziyareti gerçekleştirerek eğitim ve sektörel gelişmeler ile beklentilerini tespit etmek.
11. 60 katılımcıyla 4 Adet Taşımalık ve Lojistik Sektörüne Giriş Eğitim (Bölgelerle birlikte) Programı gerçekleştirilecek.
12. 30 Sürücünün katılımıyla 2 adet SRC 1-2 Eğitimi gerçekleştirilecek.
13. Bölgelerde düzenleyeceğimiz ADR Eğitimlerine 50 kişinin katılımını sağlamak

Arge ve kalite birimi hedefleri

1. UND Kotasız Avrupa Eylem Planı ile ilgili yurtdışında en az 4 etkinlik düzenlenmesi
2. AB fonlarından yararlanarak en az 2 projeyi hayata geçirmek
3. Türkiye’nin öncelikli 2 konvansiyona taraf olmasının sağlanması
4. Ulaştırma ve lojistik alanında faaliyet gösterecek Türkiye merkezli  uluslararası  araştırma ve eğitim birliğinin (EMIT Birliği) Nisan 2010’a kadar faaliyete geçmesi
5. Yetki belgesi sahibi 1500 firmanın en az % 100’ünün (Araç sayısı, eğitim durumu vs.) profilinin çıkarılması
6. Lojistik bölümü olan üniversitelerin en az %50’si ile  somut işbirliği kurulması
7. Türkiye’deki tüm lojistik bölümlerinde (40 kurum) uygulanabilecek ortak müfredatın oluşturulması
8. UND Web portalin ziyaret trafiğinin %50 arttırılması
9. Tarihi İpek Yolu'nun Yeniden Canlandırılması projesi kapsamında IRU etkinliklerine %100 katılımın sağlanması
10. Üye Memnuniyet anketine katılım oranını % 25’e çıkararak sonuçlarını üst yönetime raporlamak ve iyileşme planlarından en az ikisini gerçekleştirmek
11. Kurumsal Gelişimde Kalite Yolculuğu Seminerler Dizisi kapsamında her ay 1 seminerin gerçekleştirilmesi
12. 2010 yılında tüzüğe göre üye olabilecek yetki belgelerini ilk kez alanların en az %50’sinin üye olarak kazanılması
13. Kurum içi değerlendirme anketlerinin elektronik ortama taşınması
14. Toplumsal Memnuniyet anketlerinin Kamu-Sürücü-Öğrenci kategorilerinde yeniden düzenlenmesini sağlamak (SHÇ Öneri)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir