Şubat 7, 2012

UND 2012 hedeflerini açıkladı

Uluslararası karayolu eşya taşımacıları sektörünün çatı kuruluşu Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), UND Başkanı Engin Özmen ve tüm yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu bir basın toplantısında 2011 yılına ilişkin ekonomik ve sektörel verileri değerlendirirken; sektörün 2012 yılı beklentilerini ve derneğin 2012 yılı projelerini basın mensuplarıyla paylaştı. Toplantıda ayrıca, Türkiye geneline yayılmış 400 dernek üyesiyle birlikte 18-20 Ocak 2012 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen “2023 Vizyonu Arama Konferansı”nın sonuçları açıklandı.



Dernek tarafından 2011 yılında gerçekleştirilen en önemli proje UNDnet oldu. AB topraklarına girişte ve dönüşte sunulan beyanların, internet ortamında önceden belirlenerek nakliyecinin işini kolaylaştırmasına dayanan UNDnet Sistemi, 2011 yılında Bulgaristan, İtalya, Fransa ve Romanya’da başarıyla uygulandı. UND tarafından 3 milyon TL’lik ek yatırımla modernizasyonu yapılan Gürbulak Sınır Kapısı ise, derneğin 2011 yılında gerçekleştirdiği bir diğer projeydi. Bu projelerin yanısıra süregelen sorunların çözümü için kamu ile iyi işbirlikleri kuran dernek, 2011 yılında gerçekleştirilen toplantılarda pek çok sorunun çözümüne yönelik önemli adımlar attı.


İhracat ve ithalat taşımalarında %8 artış


2008 yılı sonunda başlayan küresel krizin şiddetini azaltarak devam etmesinin yanı sıra, 2011 yılında süregelen doğal afetlere ve ekonomik çöküntülere rağmen ülkemiz ekonomisindeki olumlu gidişat uluslararası karayolu eşya taşımacıları sektörüne yansıdı ve 23 sınır kapısından gerçekleştirilen taşıma rakamlarına göre, ihracatta 1.5 milyon, ithalatta ise 500 bin sefer taşıma yapan sektör %8’lik bir artış gösterdi. 2012 rakamsal verilerine bakıldığında sektörde yatırımların hız kazandığı görülüyor.


2012 yılının rakamsal verilerini göz önüne alarak bir vizyon belirlemek amacıyla; 18-20 Ocak tarihlerinde 410 üyenin katılımıyla Antalya’da gerçekleştirilen arama konferansında üyeler 6 paralel gruba bölünerek derneğin çalışma faaliyetleri ve gelecek hedefleri ile ilgili yaptıkları çalışmalar gerçekleştirdiler. Yapılan çalışmaların sonucunda ise derneğin 2023 yılı vizyonu ve hedefleri belirlendi.


2012 projeleri


Bu yıl pek çok projeyi hayata geçirmeye hazırlanan Uluslararası Nakliyeciler Derneği, sektörün tüm firmalarının detaylı bilgilerinin yer aldığı “Türkiye Uluslararası Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Sektörünün Analizi” projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yine bu yıl yapılması hedeflenen diğer projeler arasında; Dünya Bankası tarafından oluşturulan “Küresel Lojistik Performans Endeksi”nde 39. sırada yer alan ülkemizin ilk 10 arasına çıkmasını sağlayacak Eylem Planını belirleyecek raporun hazırlanması, Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan tarafından kurulan “Avrasya Ekonomik Topluluğu”na ülkemizin dahil olması için gerekli girişimlerde bulunulması ve bir sosyal sorumluluk bilinciyle ele alınan “Afet Lojistiği Eylem Planı”nın hayata geçirilmesi gibi çalışmalar yer alıyor.



Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), ulaştırma ve lojistik sektörünün 2011 yılını değerlendirirken, sektörün 2012 öngörülerini ve hedeflerini de açıkladı. Yapılan açıklamaya göre; 23 sınır kapısından gerçekleştirilen taşıma rakamlarına göre, ihracatta 1.5 milyon, ithalatta ise 500 bin sefer taşıma yapan sektör %8’lik bir artış gösterdi. Ülkemiz üzerinden gerçekleştirilen transit taşımalarda 85.000 sefer yapılarak %4’lük bir artış kaydedilirken, bu taşımaların %60’ının yabancı ülke araçları tarafından gerçekleştirildi. Bu sonuç, Türkiye’nin uluslararası bir transit güzergahı olarak tercih edilirliğinin giderek artmakta olduğu gösterdi. 100’ün üzerinde firma yetki belgesi alarak ulaştırma ve lojistik sektörüne girerek %6’lık bir artış gerçekleştirdi. Bu yeni firmaların sahip olduğu 2000’e yakın yeni çekici %3’lük bir artış ortaya koyarken, yatırımların hız kazandığını ve olumlu beklentilerin olduğunu gösterdi.


UND, aynı yükseliş trendinin sürmesi halinde uluslararası eşya taşımacılığı sektörünün 2012 yılını filoda %3, firma sayısında %8 ve uluslararası taşıma performansında da %10’luk bir artış ile bitireceğini öngörüyor. Pazar oyuncularının ve rekabetin yoğunlaşmasının da ciro artışını sınırlayıp son derece cüzi ciro artışlarının yaşanması bekleniyor.


UND Başkanı R. Engin Özmen de konuyla ilgili yaptığı açıklamada ulaştırma ve lojistik sektörünün 2011 yılını büyüme ile kapattığını, fakat 2012 yılında sektörün seyrini etkileyebilecek bazı riskler olduğunu belirtti. “Ekonomik sıkıntılarla boğuşan Avrupa bölgesine alternatif olan Ortadoğu’daki siyasi karışıklıklar, sektörün artan maliyetleri, bazı ülkelerin uyguladıkları kısıtlamaları arttırmaları ve güzergah alternatifleri sunmaması gibi sorunlar 2012 yılında sektörün seyrini etkileyebilecek riskler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu risklerin etkilerinin azaltılması için sektöre sağlanacak ek destek, kolaylık ve teşvikler sektörün önünü açacaktır” dedi.


UND, bir basın toplantısıyla, uluslar arası karayolu eşya taşımacılığı sektöründeki hedeflerini belirledi. UND Başkanı Engin Özmen ve tüm yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda dernek tarafından 2011 yılında gerçekleştirilen en önemli projenin UNDnet Sistemi olduğu ve AB topraklarına gidiş dönüşte sunulan beyanların, internet ortamında önceden belirlenerek nakliyecinin işini kolaylaştırmasına dayanan bu sistemin Bulgaristan, İtalya, Fransa ve Romanya’da başarıyla uygulandığı belirtildi. UND tarafından 3 milyon TL’lik ek yatırımla modernizasyonu yapılan Gürbulak Sınır Kapısı ise, derneğin 2011 yılında gerçekleştirdiği bir diğer projeydi. Bu projelerin yanısıra süregelen sorunların çözümü için kamu ile iyi işbirlikleri kuran dernek, 2011 yılında gerçekleştirilen toplantılarda pek çok sorunun çözümüne yönelik önemli adımlar attı.


UND’nin 2012’de hayata geçirmeyi planladığı projeler arasında; sektörün tüm firmalarının detaylı bilgilerinin yer aldığı “Türkiye Uluslararası Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Sektörünün Analizi” projesi, Dünya Bankası tarafından oluşturulan “Küresel Lojistik Performans Endeksi”nde 39. sırada yer alan ülkemizin ilk 10 arasına çıkmasını sağlayacak Eylem Planını belirleyecek raporun hazırlanması, “Avrasya Ekonomik Topluluğu”na ülkemizin dahil olması için gerekli girişimlerde bulunulması ve “Afet Lojistiği Eylem Planı”nın hayata geçirilmesi yer alıyor.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir