Eylül 18, 2008

UND'nin iftarında gündem sektörün sorunları ve Kotasız Avrupa

Castrol similatör aracı uluslar arası nakliyecilere tanıtıldı

UND tarafından Castrol’ün organizatörlüğünde 17 Eylül 2008’de düzenlenen iftar yemeğinde lojistik ve taşımacılık sektörünün  temsilcileri biraraya gelerek sohber etme imkanı buldular. Yemek sırasında UND Başkanı Tamer Dinçşahin ve Castrol Madeni Yağlar Ağır Vasıta Pazarlama Müdürü Aslı Yetkin Karagül birer konuşma gerçekleştirdiler. Tamer Dinçşahin, taşımacılık ve lojistik sektörlerinin bugünkü durumu, sorunları ve kotalara karşı uygulanan 2008 Eylem Planı çerçevesinde yapılanlar hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Dinçşahin, bugünlerde gündemde olan Bulgaristan ve Rusya kota sorunlarının, yüksek akaryakıt fiyatlarının etkileri üzerinde durdu. Castrol Madeni Yağlar Ağır Vasıta Pazarlama Müdürü Aslı Yetkin Karagül’de ekonomik yakıt tüketiminin yararları üzerinde durarak yeni ekonomik ve güvenli Castrol ağır vasıta sürüş simülatörü hakkında bilgi verdi. Yeni araç hakkında bilgi alan nakliyeciler, toplantı binasının dışında yer alan Castrol TIR’ında sürüş simülatörünü deneme imkanı da buldu.

Lojistik ve taşımacılık sektörü zor durumda

UND BaşkanıTamer Dinçşahin yemek srasında yaptığı konuşmada, bu yıl dünyada yaşanan ekonomik krizin Türkiye’ye de olumsuz yansımaları olduğunu, bu durumun Türk taşımacılık ve lojistik sektörünü kötü etkilediğini söyledi. Dinçşahin konuyla ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti:”ABD’de morgage krizinin gündeme gelmesi, son dönemlerde küresel pazarlarda yaşanan sıkıntılar, genel durgunluk, hızla ve önceki yıllarda dahi tahmin edilemeyecek seviyelerde yükselen petrol ve akaryakıt fiyatları gibi son derece olumsuz etkenler, düşük kur, yüksek faiz, son çeyrekte oluşan 1.9’luk  büyüme hızı taşımacılık ve lojistik sektörlerini  olumsuz etkiliyor.

Protesto ve eylem yılı

Herkesin övgüyle bahsetiği, güçlü karayolu taşımacılığı filomuz; hukuka aykırı, haksız şekilde uygulanan tarife dışı ve rekabeti bozan kısıtlamalarla, taşıma sorunlarıyla, kotalarla mücedele veriyor; 2008 yılı nakliyecilerin dünya çapındaki çok sayıda protestolara ve eylemlere sahne oldu.

Gündemdeki problemlerimizi oluşturan konulardan birini, Bulgaristan tarafından yürürlüğe konulan yeni kısıtlamalar oluşturdu.  Bulgaristan 1 Ocak 2007’de AB üyesi olur olmaz, daha önce ücretsiz yapılan transit taşımalardan ücret alınmaya başlandı. Bulgaristan, birden bire Türk nakliyecisini kota kısıtlaması ile karşı karşıya bıraktı. AB ülkeleri kendi ceplerinden çıkması gereken AB fonları yerine, Bulgaristan’ı Türkiye’ye rakip bir lojistik  üs seçierek finanse etmeye başladılar. Türk nakliyecileri üzerinden Türk ihracatı aleyhine yapılan hamleler bununla da kalmadı geçtiğimiz Temmuz atında 271 dolarlık transit geçiş ugulamalarına başladılar. Hemen akabinde alternatif çıkış noktası olan pendik-çeşme-trieste roro hattını işleten şirketler Bulgaristanla eş zamanlı olarak geçiş ücretine zam yaptı ve nakliyecilerin kafalarını karıştırdılar. Bulgaristan’ın bu uygulaması Türk nakliyecisini yılda 100 milyon dolar zarara sokarken, Türk ekonomisine de yılda  1 buçuk milyar dolar ek yük getirdi.

Rusya’nın sınır kapılarında Türk nakliyecilerine uyguladığı amborganın yanısıra geçiş belge sorunuyla da gündemde olan bir ülke. Rusya üzerinden transit taşımalar için yıllık belge ihtiyacı 18 bin adet civarında iken, 500 adetlik kotalarla taşımacılar hizmet veriyor.

Kotalar Türkiye’deki yabancı yatırımcıların da sorunu

Her taşımacılık kotası yalnızca Türk tırlarına değil, Türkiye’deki yerli ve yabancı sanayi ürünlerine uygulanan bir kısıtlamadır. Dolayısıyla taşıma kotaları sorunu Türkiye’deki ihracatçının, üreticinin, yerli ve yabancı sermayenin, üretim ve istihdam sağlayanın, işçi ve  işverenin ortak bir sorunudur. Bu sürecin henüz başındayız. Hükümetimizden ve kamu kesimimizden güçlü bir şekilde destek almaya başladık, bu desteğin artarak sürmesi için de her türlü gayreti gösteriyoruz. Eylem planı da Türkiye’den gelen destekle dalga dalga yayılıyor. Eş zamanlı olarak da DTM aracılığı ve desteğiyle Cenevre’de Dünya Ticaret Örgütü nezdinde de kotalara karşı mücadelemizi başlattık. Haklı mücadelemizi devam ettireceğiz”

Az yakmanın püf noktaları

Castrol Madeni Yağlar Ağır Vasıta Pazarlama Müdürü Aslı Yetkin Karagül gerçekleştirdiği konuşmada yakıt tüketimini; doğru lastik tasarımı, madeni yağ formülasyonu gibi birçok faktörün etkilediğini; fakat bunların arasında yüzde 30 ile en büyük etkiyi sürücünün oluşturduğunu söyledi.Yetkin Karagül, Castrol olarak taşımacılık sektörüne sundukları maksimum yakıt ekonomisinin formülünü ise özetle; “Doğru ürün, konusunca uzman kişiler tarafından verilen teorik ve pratik ekonomik ve emniyetli sürüş eğitimleri ve bu sürücünün performansını da takip edebileceğimiz araç takip sistemi” olarak ifade etti.

Pratik eğitim

Yetkin Karagül, ağır vasıta sürüş simülatörün avantajlarından bahsederken şunlara değindi: “Sürüş ekonomisinin çok önemli olduğu günümüzde teorik eğitime pratik eğitimi eklemek istedik. Ancak bir kişinin kamyon üzerindeki eğitimi minimum 1 buçuk saat sürüyor. Bu da 100 kişilik bir filoda 1500 saate tekabül ediyor; bu eğitim sürecini koordine etmek ise çok zor. Ayrıca biz sürüş koşullarını da verdiğimiz eğitimde çeşitlendirebiliyoruz. Ara kullanım performanslarını çeşitli koşullardaki sürüşleriyle kıyaslayabiliyoruz. Bu yüzden kişinin işe alım sürecinden eğitimine, performans değerlendirmesine kadar her süreci kullanabilecek bir teknolojk yenilik ile sizlerle birlikteyiz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir