Haziran 29, 2015

UND'nin ortak pazar mücadelesi davalarla sürecek

Uluslar arası Nakliyeciler Derneği (UND) gelenekselleştirdiği iftar buluşmasını 26,06,2015 tarihinde Renaissance Polat İstanbul Hotel’de gerçekleştirdi. Davete çok sayıda UND üyesi, nakliyeci ve sektör tedarikçisi katılırken gecede Uluslar arası Karayolu Taşımacıları Birliği(IRU) kapsamında verilen Onur Nişanı Ödülleri de sahiplerini buldu.

UND İftar Buluşması FOTO GALERİSİ için tıklayınız:
http://www.tasiyanlar.com/galeri/30-1-uluslararasi-nakliyeciler-dernegi-und-iftar-bulusm.html

İftar buluşması UND-TRT işbirliği ile hazırlanan ve Türk nakliyecisinin sıkıntılarını konu alan ‘Aç Kapıyı bezirgan Başı’ isimli belgeselin 2. Bölümünün izlenilmesi ile başladı. Ardından söz alan UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu UND’nin 41. Yılında kattettiği yolu örneklerle anlattı, süregelen sorunlar, Avrupa ülkelerine geçiş problemleri ve açılan davalar ile ilgili halihazırda edilen mücadelelerden bahsetti. Nuhoğlu konuşmasında şu açıklamalarda bulundu:


“1963 yılında çıkılan uzun bir yolculuk ve 1987 yılında tam AB’ye üyeliğe başvurduğumuz bir süreci anlatıyorum. Biz Türkiye’nin geleceğinin Avrupa’ya entegre olmasına inanan, orada büyüyen ticari pastadan daha fazla pay almak için bu yolda mücadele eden bir nesiliz. 2005 yılında başvurduğumuz, görüşmelerine başladığımız ve o günkü başbakanımızın bize verdiği hedefle AB’ye katılma  konusundaki mücadelemiz  aynen “Aç Kapıyı Bezirgan başı” belgeselinde olduğu gibi bir kez daha tekrarlanan duruma düştü.  Net mesaj şu: Ortak pazar dedik, öyle başladık. Ticaret dedik, entegrasyon dedik, Türkiye’nin ihracatının %45’i Avrupa Birliği’dir dedik, mallar serbestçe dolaşacak dedik.

Yasaklar

Ama malları serbestçe dolaştıran TIR’lar Avrupa’ya giremez veya Avrupa’ya bunları taşıyacak olan şoför kardeşlerimiz giremez. Bugün işte bunun filmini seyrettik. İçimizde olan ve hala şoförlük yapan kardeşim büyük mücadele vererek Almanya’ya vizesiz giriş hakkını aldı. Kendi ifadesiyle söylediği gibi “kapıyı açtılar bahçeyi kapattılar”. Bahçe’ye giremiyoruz ki kapıdan içeri girelim!
Almanya’ya uçakla şoförüm gidebilse orada TIR’ını kullanabiliyor. Ama bu TIR’ı Almanya’ya kadar nasıl götüreceğiz ? İşte büyük oyun burada!  Ama bu mücadele devam ediyor.

UND İftar Buluşması FOTO GALERİSİ için tıklayınız:

http://www.tasiyanlar.com/galeri/30-1-uluslararasi-nakliyeciler-dernegi-und-iftar-bulusm.html

Davalar açılıyor

Avrupa Birliği’nin bu konudaki haksız uygulamalarından dolayı 7 tane davanın 4 tanesi açıldı. Bunlar Macaristan, Avusturya, İtalya, Slovenya, Bulgaristan ve Romanya. Belki zaman alacak, belki biraz daha yorulacağız ama sonuçta Türk TIRları buradan yola çıktığı zaman ve Türk ihraç malını aldığı zaman 36 saat sonra Münih’e varacak. Bütün mücadelemiz bununla alakalıdır. Uluslar arası nakliyenin temel emektaşları aslında bir hizmet sağlayıcıdır. Bunun hizmet sağlayıcı olarak da tanımlanmasını özellikle sağlayacağız. Bu mücadele sürüyor.

Bu coğrafyanın bize verdiği ve güçlü Türk sanayisinin mallarının Avrupa’ya taşınması, Ortadoğu’ya taşınması ve Orta Asya’ya taşınmasında bu sektöre 41 yıldır ne sorumluluk düştüyse, 41 yıldır ne görev üstlendiysek, bu dernek bu görevi tüm katılımcılarıyla, sizlerle ve yönetim kuruluyla bu mücadeleyi sonuna kadar verdi ve vermeye de devam edecektir.

Bridgestone sponsorluğunda gerçekleştirilen IRU Sürücü Ödülleri’ni UND
Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu,  IRU Ortadoğu ve Bölgesi Daimi
Temsilcisi Haydar Özkan ve Brisa Servis Projeleri Yöneticisi Tuğrul
Karadeniz verdiler.
Brisa  Servis Projeleri Yöneticisi Tuğrul Karadeniz bu ödülü
vermeleri için kendilerini layık gördüklerinden dolayı  Çetin
Nuhoğlu’na  teşekkür ederek bundan sonra tüm IRU sürücü ödüllerini
Bridgestone olarak sunmayı arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

En başarılı sürücü ödülüne hak kazanan Nihat İmirzi
de ödülü 40 yıldır yolunu bekleyen ailesine hediye etti.


Sevindiren konular

Açıkça şunun altı çizilmelidir ki lojistik konusu son dönemlerde hepinizin çok arzu ettiği şekilde Türkiye’de ve dünyada algılandı. Tarihinde ilk defa bir ülke 5 yıllık kalkınma planı içerisinde taşımacılıktan lojistiğe dönüş diye tanımladı, hükümetin 5 yıllık planın içerisinde lojistiği altını çize çize yazdı ve kendisine hedef koydu. Kendisine 132 tane de alt hedef tanımladı. Ve de ilk defa bu dönemde Uluslararası Nakliyeciler Derneği’ni kurulacak olan lojistik platformun üyesi yaptı. Bir meslek örgütü olarak UND, artık Türkiye’nin lojistik konusunda en yüksek karar alıcı organı olan lojistik platformun üyesidir. Gümrük Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’nın oluşturduğu tüm eylem planlarında aktif karar alıcılarla beraber sahadaki bilgilerini onlara sunan ve bu konudaki gelişim planlamacılardan biri olmuştur. Bu bizi gerçekten çok sevindiriyor.

Bir şey daha oldu: Ulaştırma, Ekonomi, Kalkınma, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, AB Bakanlığı bu projemize, Avrupa’daki taşıma kotalarının ve vizelerin kaldırılması konusunda tam destek veriyor. Ve de bu konuda destek sadece laf ile değil; hem katılım, hem strateji, hem maddi destek olarak da yanımızdalar. Bunlar bizi çok sevindiriyor. Bu konuda hizmet sağlayıcı olarak sektöre tanımlanmış olması, sektörün gelecekte de Türkiye’ye döviz getirecek en önemli sektörlerden biri olarak adlandırılması bizi sevindiriyor.

İhracatın itici gücü ulaştırma

Bugün 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini konuşurken aynı şekilde 2023 yılında 150 milyar dolarlık hizmet ihracatını konuşur hale geldik. Bunu bir hedef olarak koyduk. Bugün ulaştırma-taşımacılık, 2014 rakamlarıyla Türkiye’ye 13 milyar dolar döviz getiriyor. Toplam ihracatımızın içindeki payı turizmden sonra en fazla hizmet  sektörü içerisinde taşımacılıktır. Aynı anlayış 2023 yılında Türkiye’nin taşımacılıktan elde edeceği dövizin 60 milyar dolar olarak planlanması ve bu 60 milyar dolar için eylem planları, strateji haritası ve gelecek tasarımı konusunda somut bir vizyon öne çıkması  bizi sevindiriyor, bizi umutlandırıyor. Çünkü biliyoruz ki lojistik sadece tek başına bir sektör değildir, lojistik mal taşımacılığı ülkenin rekabetçiliğinin temelidir. Hele Türkiye kalkınma modelini ihracata dayalı olarak belirlemişse ki 2014’te gördüğünüz gibi Türkiye’nin 2.9 büyümesi 1.77’si ihracattan kaynaklanıyorsa demek ki ihracat bu ülkenin vazgeçilmezidir. İhracatını temel taşı ve itici gücü hepinizin bildiği gibi ulaştırmadır. Ve Türkiye’nin batıya yaptığı taşımalarda parasal değeri olarak %40’ını taşıyan kara taşımacıları olarak bizler, bu sektörle beraber ülkenin geleceğinde ciddi sorumluluk taşımak zorunda olduğumuzun bilinciyle bunun altını çok kalın şekilde çiziyoruz”

UND her yıl olduğu gibi üye firmalarından Temmuz-Ağustos 2014 döneminde
iletilen IRU Onur Nişanı başvurularını ve  aday gösterilen sürücüleri
IRU tarafından öngörülen 5 kriter doğrultusunda değerlendirip IRU’ya
iletti. Ödül başvuruları 2014 yılı sonunda değerlendirilip firmalar
tarafından aday gösterilmiş olan 66 sürücü IRU 2015 Onur Nişanı Ödülü’nü
almaya hak kazandı.  Bu sürücüler arasından yine UND-IRU işbirliğiyle 1
sürücünün yılın sürücüsü ödülü almasına karar verildi.

IRU ödülleri UND ile daha da anlamlı

Gecede UND’nin de üyesi olduğu ve 5 kıtada pek çok ülkeden 170 meslek örgütünü çatısı altına toplayan, dünya çapında uluslar arası karayolu taşımacılığı sektörünün çıkarlarını savunan Uluslararası Karayolu Taşımacıları Birliği IRU kapsamında ödüller de verildi. Bu ödüller, her yıl IRU üyesi olan meslek örgütlerinin üye firmaları tarafından aday gösterilen ve uluslar arası eşya taşımacı alanında faaliyat gösteren profesyonel sürücüler arasından uygun görülenlere veriliyor.
Gecede söz alan ve IRU Onur Nişanı Ödülü olarak adlandırılan bu etkinlik hakkında konuşan IRU Ortadoğu ve Bölgesi Daimi Temsilcisi Haydar Özkan şunları söyledi: 

“IRU olarak ve aslında çok önemli bir mesleğin temsilcileri olarak bu salonu doldurduğumuzu düşünüyorum. Biz aslında yaşam kalitesini, kalkınmayı, istihdamı, ekonomik büyümeyi kamyonlarımızla sınırların ötesine taşıyoruz. Sürücülerimiz sadece içimizdeki değerli toplumun bireyleri değil, aynı zamanda taşımış oldukları ticaret mallarıyla ülkeler arasındaki işbirliğinin kalkınmanın, gelişmişliğin ve en nihayetinde de barışın temsilcileri olarak yollarda görevlerini yapıyorlar. Dolayısıyla IRU, dünyanın 100’den fazla ülkesinde üyesi bulunan bir uluslar arası meslek örgütü olarak hem sektörün kendisini daha iyi ifade edebilmesi, hem de başarının taltif edilmek suretiyle yaygınlaştırılmasını teminen, uluslar arası yollarda mesai harcayan sürücülere “Onur Ödülü” vermek kararını aldı.

UND ise IRU’nun vermiş olduğu bu özel sürücü ödüllerini bir üst çıtaya daha yükselterek Türkiye’de son derece etkin bir şekilde sizlere tanıttı. Ben bugün burada IRU Genel Sekreteri Umberto Depretto’nun Sayın Başkan’a ve değerli UND üyelerine en derin saygı ve sevgilerini iletmekle sözlerime başlamak istiyorum. Ödüllerini alacak olan sürücülere de canı gönülden tebriklerimi iletmek istiyorum”

IRU Onur Nişanları

UND her yıl olduğu gibi üye firmalarından Temmuz-Ağustos 2014 döneminde iletilen IRU Onur Nişanı başvurularını ve  aday gösterilen sürücüleri IRU tarafından öngörülen 5 kriter doğrultusunda değerlendirip IRU’ya iletti. Ödül başvuruları 2014 yılı sonunda değerlendirilip firmalar tarafından aday gösterilmiş olan 66 sürücü IRU 2015 Onur Nişanı Ödülü’nü almaya hak kazandı.  Bu sürücüler arasından yine UND-IRU işbirliğiyle 1 sürücünün yılın sürücüsü ödülü almasına karar verildi. Bu ödülün 20 yıldır dünya çapında mesleklerini başarıyla ve her zorluğu yenerek icra eden profesyonel sürücülere verilmesini sağlayan karayolu taşımacılığı sektörünün küresel temsilcisi, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı birliği İRU’ya Haydar Özkan nezdinde teşekkürler sunuldu.


Kaan Kirişçioğlu


kaan@mayadergi.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir