Ocak 24, 2014

UND hedefleri belirledi, 2014 eylem yılı

Uluslar arası NakliyecilerDerneği (UND) İstanbul Ulaştırma ve Denizcilik Haberleşme Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nde bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 2013 yılı değerlendirilmesi ve 2014 öngörülerinin aktarıldığı toplantıda UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, geçen yıl gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantıda UND 2. BaşkanŞerafettin Aras ve Başkan Yardımcıları Cavit Değirmenci, Ali Çiçekli, Murat Baykara ve Hakan Keleş yerlerini aldılar.

2013 yılı çalışmalarının ardından 2014’ün eylem yılı olacağını aktaran UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, belirledikleri hedefler arasında lojistik master planı, intermodal taşımacılık ve sınır ile gümrüklerde bekleme sürelerinin azaltılması gibi olmazsa olmazların bulunduğunu aktardı. Son yıllarda lojistiğe verilen önemi 5 yıllık kalkınma planları arasında il kez lojistiğin de yer almasıyla cvurgulayan Nuhoğlu, 2013 yılının krize rağmen ümit verici olmasının yanında batıya yapılan taşımalarda 2012 ile aynı oranda kalındığının altını çizdi.  Nuhoğlu şu açıklamalarda bulundu:

“2012 ve 2013 yıllarında 503’er bin adet taşıma batı ülkelerine yapıldı. Toplamda ise 88 farklı ülkeye 1 milyon 542 bin adet ihracat taşımasını 2013’te gerçekleştirdik. İthal taşıma sefer sayısı ise 601 bin olarak görülüyor. Türk plakalı araçların tüm kapılardan gerçekleştirdiği ihraç taşıma sayısında yüzde 6 artış yaşanırken batıya açılan kapılarda ihraç taşıma sayımızda yüzde 3 azalma var. En fazla taşımayı ise Irak’a 626 bin olarak gerçekleştirdik. Azerbaycan Nahcivan’ın ikinci sıraya yükseldi. Almanya’yı 500 seferle geride bıraktı. Gürcistan taşımalarında ise önemli bir düşüş yaşadık. Bizi en fazla mutlu den ülke İtalya oldu. İtalya’ya 2012’de 40 bin sefer gerçekleştirmiştik. Geçtiğimiz yıl bu 44 bin sefere çıktı. Suriye’deki toparlanma da oldukça sevindirici. 50 bin sefer yapıldı. Bu ülkeye kriz öncesi 100 bin sefer yapıyorduk.
Transit geçiş sorun olamaz
3 Aralık 2013 tarihinde 159 ülke Bali’de önemli bir konuda paraf attı. Bu da Dünya Ticaret Örgütü’nün temel yasası olan “taşımacılık engellenemez”dir. DTÖ üyesi hiçbir ülken kendi ülkesi üzerinden geçerek başka ülkeye yapılan taşımayı engelleyemez. Bu konuda Temmuz 2014 tarihinde imzalar atılacak.  Türk plakalı araçların payının artmasını isterken bir korumacılık ve ayrımcılık beklemiyoruz. Eşit şartlar altında bu rekabeti sürdürmeyi istiyoruz. Artık hiçbir KUK toplantılarında transit geçişi konuşmayacağız. Transit geçiş insan hakkı gibidir. UND olarak da tek tavrımız budur. Bu konuda toplantılar da olursa katılmayacağız. Biz bu konuyu ülkemiz adına onur meselesi yaptığımızı belirtmek isterim.

Sahipler birliği:  Patronati

UND, 2008 yılında başlattığı, 2009 yılında ise ilk kez yurtdışı platformlara taşıdığı “Kotasız Avrupa” girişimini 2014’te yeni bir düzleme taşıyor. Özellikle Avrupa ülkeleri ve Rusya’da uluslararası karayolu eşya taşımacılarımızın yaşamakta oldukları sorunlara kalıcı çözümler bulma amacıyla projeler geliştirilen ve resmi karar alıcı mercilerle sürekli temas halinde olup, 2013 yılı boyunca çok önemli mesafeler kat eden UND olarak bugün geldiğimiz noktada; taşıma kotaları ve profesyonel sürücü vizeleri gibi tarife dışı ve haksız kısıtlamalar başta sektörümüzle ilgili tüm bakanlıklarımız olmak üzere, kamu kesiminde üst düzey bir sahiplenmeye sahne olmakta; uluslararası alanda Türk nakliyecilerinin sorunları çeşitli vesilelerle gündeme gelerek, Dünya Bankası, AB Komisyonu gibi uluslar arası kurum ve kuruluşlar bu sorunların analiziyle ilgili kapsamlı araştırmaları başlatmış bulunuyor. Bugün içinde olduğumuz konjonktür ve küresel ekonomide ülkemizin yeri (Türkiye’nin bir yük merkezi olması) düşünüldüğünde, önümüzde ciddi fırsatlar ve aynı zamanda riskler söz konusu. Bu konuların bugünden itibaren azami ciddiyetle ele alınması ve çok acil olarak, kalıcı çözümlerin uygulamaya konması, sektörün geleceği için hayati önem taşıyor. UND olarak, bu amaçla, 2014 yılında İtalyan vatandaşlarının küresel düzeyde haklarının korunduğu Patronati modeli üzerinden yeni bir network oluşturuyoruz.

 Geçiş belgeleri, sürücü vizeleri gibi konularla birlikte Türk vatandaşlarının haklarını uluslararası hukuk çerçevesinde koruyacak bir yapılanmayı hayata geçireceğiz. Oluşacak bu sahipler birliğine YASED, TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, Bakanlıklar, Sanayi odaları gibi kuruluşlar da destek verecek.

UBAK 5 milyar Euro zarar verdi

Yıllarca UBAK belgesinin en büyük savunucusu olduk. Olmazsa olmaz olarak değerlendirdik. Çok büyük bir yanılgı içerisindeymişiz. UBAK, tamamen Türkiye aleyhine çalışan, 8 bin taşımamızı elimizden alan bir model haline gelmiş. Bu belge ile Avrupa-Asya arasında mal taşımam gerekirken, ben bunu Bulgaristan’ı, Romanya’yı, Macaristan’ı geçmek için kullanıyorum.  Biz UBAK belgelerinin bu şekilde asla kabul etmiyoruz . Problemler çözülmediği sürece de hiçbir Avrupa Ülkesi UBAK ile Türkiye’ye giremeyecek.  Şu anki UBAK belgesi sistemi yüzünden transit geçiş hakkımız gasp ediliyor ve 10 5 milyar Euro zarardayız”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir