Haziran 18, 2009

UND sektör basınıyla biraraya geldi

UND yöneticileri, 17 Haziran 2009'da sektör yayınlarının temsilcileriyle biraraya gelerek,  Stratejik Hedefler Çalıştayı'nın çalışmaları ve sonucunda belirledikleri hedeflere ilişkin bilgiler verdiler;  ayrıca basınla birlikte sektörü geliştirmek adına yapılabilecek işbirlikleri üzerinde durarak, basın temsilcileriyle bilgi alış verişinde bulundular.  İlki Kotasız Avrupa Eylem planı çerçevesinde yapılan ve ikincisi gerçekleştirilen “sektörel basınla sohbet” toplantılarının  geleneksel olarak devam etmesi planlanıyor.

UND Başkanı Tamer Dinçşahin toplantı sırasında yaptığı konuşmada; bu sene bir yıllık takvim içerisinde 150 maddelik bir stratejik hedefin olduğunu belirterek: “Geçen sene 98 hedefimiz vardı ve bunların %64'ü başarıya ulaştırıldı. Bu sene hedeflerimiz 150'ye çıktı. Taşıma yapılan ülke sayısında artışın olmamasına rağmen hedeflerin artışı, sorunların çoğalmış olmasının da bir göstergesi” dedi.

Dinçşahin, yurt içi taşımacılar ve kooperatifleri için de bir projelerinin olduğunu açıkladı. Yurt içi örgütlenmelerinin olmaması ve bu yüzden birlikte hareket etmemelerinden dolayı zarar görmelerini engellemek için UND'nin bu konuda görev üstlendiğini ve gelecek hafta, yurtiçi taşımacılık yapan firmalarla, derneklerle biraraya gelerek çalışma yapacaklarını, yurtiçi taşımacılık sorunlarını tesbit edip, çözüm yollarını konuşacaklarını söyledi.

Derneğin ileriye dönük hedeflerinin arasında ise tüm taşıma modlarının birarada gelişmesinin olduğunu anlatan Dinçşahin, demiryolu ve denizyolu modlarının gelişiminin karayolu taşımacılığını da geliştireceğini ifade etti. Dinçşahin bürokratik engeller, taşıma, akaryakıt gibi maliyetlerin yüksekliği, gümrük yapılarındaki eksikliklikler, altyapı eksiklikleri gibi nedenlerden dolayı Türk karayolu taşımacılık sektörünün olması gereken konumda bulunmadığının altını çizerek şunları söyledi: “Biz Karayolu Taşımacılık sektörü içerisinde Avrupa'da ilk 3'e rahatlıkla girebiliriz. Yapılanma açısından birinciyiz. Ama verimlilik açısından baktığınızda, birinci sırada değiliz. Dünya Bankası'nın araştırmasında Türkiye'nin lojistik kapasitesinin yeterliliği maddesinde lojistik maliyetler alanında, 153 ülke arasında 34. sırada yer aldık. İç taşıma maliyetleri, yapılanması ve verimliliğinde 122. olduk. Verimlilikte 52. sıradayız çünkü önümüzde, kotalar, belgeler gibi birçok sorun var.”

Toplantıya katılan Taşıyanlar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Vahit Mahmatlı da Türkiye'de 1980'den beri ciddi bir uluslararası nakliye faaliyeti olduğunu ve  taşıma modları arasında  rekabetin olduğunu; fakat gelinen noktada, değişen ekonomi ile birlikte taşımadaki değişimleri de bir bütün olarak yorumlamanın gerektiğini belirterek: “ Nakliye türleri arasında rekabet dün için vardı, bugün yok. Tüm taşıma modları birbirini tamamlıyor. Sektöre bütünsellik içerisinde bakmak, gelişmesine katkı sağlamak için de çalışmamız  gerekiyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir