Ekim 11, 2018

VDA, IAA ve pazar

Dünya ticari taşıt endüstrisi ve taşımacılar Almanya'da, IAA'nın 67.sinde bir kez daha buluştular. İlki 1897 yılında, Berlin'de bir otelde düzenlenen bu fuarın yıllar içindeki gelişimine, sergilenen ürünlerine, katılımcılarına dikkatle baktığımızda Alman ve dünya otomotiv tarihini görüyoruz.

Fuarın organizatörü; VDA / Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği'nin otomobil, ticari araç, sistem ve parça, üstyapı ve römork üreticilerinden oluşan 600'den fazla üyesi bulunuyor. Bu üyeler, 820 bin kişiye iş sağlıyorlar. Merkezi Berlin olan VDA'nın Brüksel ve Pekin'de büroları var. VDA, Alman otomotiv endüstrisinin çıkarları için hem ulusal hem de uluslararası düzeyde çalışıyor. Bu çalışmalar ulaştırma, çevre politikası, lojistik, teknik mevzuat, standardizasyon ve kalite güvencesi gibi motorlu araçlarla ilgili tüm alanları kapsıyor. 

Savaş sonrası Almanya'sında, 1947-1949'da otomobil üreticilerine parça ve sistem üreticilerinin katılımıyla güç kazanan ve 1951'de Frankfurt'a taşınan fuarda, Japon otomobilleri ilk defa 1965 yılında sergilendi. 1989'da fuarın kabına sığamadığı ortaya çıktı ve ticari araçlar için Hannover'de ayrı bir fuar yapılmasına karar verildi, çift yıllar ticari araç yılı olarak kabul edildi.
Geçen yıllarda Alman fuarları, Almanya'yı endüstriyel turizmin merkezi haline getirdi. Fuar dönemlerinde otel fiyatları fırlıyor. Kalacak oda bulmak bazen kilometrelerce uzaklığa razı olmak anlamına geliyor. Alman fuarları ve sektörel yayınları, sektörel gelişimin çok güzel bir örneği. Fuar katılımcı ve ziyaretçileri, tüm sektörleri harekete geçirecek miktarda harcama yapıyorlar. Buna karşılık ticari kontaklar kuruyor, ana eğilimleri görüyor, izliyor, anlıyor ve kendi konumlarını gözden geçiriyor, pazarda kalmak, etkili ve yönlendirici olmak için yapabileceklerini planlıyorlar.

Türkiye'nin 1994 ve sonrasında birkaç firmayla başlayan katılımı – bunların ilkleri Arfesan, Tirsan Kardan gibi firmalar- her fuar döneminde katlanarak artıyor. Bu gün bu sayı 100'ü aştı. Türkiye, Almanya'dan sonra en çok katılımcısı olan ülkelerin başında…

Türk firmaları fuara yeni ihracat bağlantıları kurmak, var olanları geliştirmek ve müşterilerine dünya kalitesinde ürünleri olduğunu göstermek için katılıyorlar. Otobüsten, kamyon ve çekiciye, üstyapı ve yarı römorktan sistem ve yedek parça üretimine uzanan sektörümüzün gücü, ürünlerin çeşitliliği ve kalitesi ile ortaya konuyor. 2018'de Türk standları yeni ürün yüzleri ile de dikkat çektiler.

Dikkat çeken bir diğer konu Türkiye'nin ticari araç başta olmak üzere tüm sektörleri geliştirecek endüstriyel fuar organizasyonları yapamıyor olması. İsmi, yeri, tarihi sürekli değişen ve devamlığı olmayan fuarlar, kimileri içeriksiz yayınlar ve şimdi de bilgisiz, ne olduğu, ne yaptığı belli olmayan sosyal medyacılarla yol almaya çalışılıyor. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir