Aralık 3, 2008

Vinç sektörü Konya'da

Vinç sektörü ilk zirve toplantısını Konya’da gerçekleştiriyor. Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ve İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) tarafından organize edilen 1.Vinç Sektör Zirvesi 19 Aralık 2008 tarihinde Konya Rixos Otel’de yapılacak.

Başbakanlık Dış Ticaret Müşteşarlığının desteklediği, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Mesut Gülcüler, Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ve İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy ve Orta Anadolu İhracatçıları Birlikleri(OAİB) Genel Sekreteri Mahmut Akıllı’nın konuşmacı olarak yer alacağı  zirveye çok sayıda vinç şirketinden üst düzey yetkililerin katılması bekleniyor.
 
Çözüm için ilk adım; 1 milyon YTL’lik bir bütçe

İMDER/İSDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy, Türkiye’de vinç sektörünün büyük bir pazar olduğuna dikkat çekerek; zirveyi düzenleme nedenlerini şöyle açıkladı:  ” Uzun zamandan bu yana dernek olarak Avrupa’da üyesi olduğumuz FEM in, İSDER’ den vinç sektör komitesi kurulması için yoğun bir talebi söz konusuydu. Ayrıca yine temsilcisi olduğum Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği’nin (İMDER) üyesi bulunduğu Avrupa İş Makinaları Komitesi (CECE – Committee For European Construction Equipments) ve Avrupa İş Makinaları Distribütörleri Konfederasyonu (ECED – European Confederation Of Equipment Distributors) tarafından da vinç sektör komitesinin kurulması yönünde tavsiyeleri vardı. Türkiye’de halihazırda bu alanda her geçen gün gelişen ve Dünya standartlarına doğru büyüyen bir pazar bulunuyor. Dolayısıyla çok geç olmadan yapının disipline edilmesi için sektör temsilcilerini bir araya getiriyoruz. Sektördeki sıkıntılara çözümün ilk adımı olarak ortak bir komite ile, hem teknik eleman hem de operatör eğitimi vermeye başladık ve bu iş için 1 milyon YTL’lik bir bütçe oluşturduk”
 
Kiralama yaygınlaşıyor

Aksoy açıklamasında Avrupa ve Amerika'daki vinç piyasasına da değindi. Avrupa ve Amerika'daki vinç piyasasının çok gelişmiş olduğunu söyleyen Aksoy; o bölgelerde yer alan binlerce vinç parkurundan firmaların vinç kiraladığını ve bu yöntemin verimlilik yönünden çok doğru olduğunu ifade etti. Aksoy, tüm dünyada tercihin bu yönde olduğunu ve Türkiye'de vinç ihtiyacı olan firmaların da artık  yeni yeni oluşturulmaya başlanan büyük makina parkurlarından vinçleri kiralama yöntemine başvurduklarını söyledi.
 
Vinç imalatında düşüş var

Vinç pazarına ilişkin bilgi de veren Faruk Aksoy, 2004 yılı öncesine kadar yılda sadece 50-60 adet vinç satılırken, geçen yıl bu rakamın 300 adet seviyesine ulaştığını ve  her biri 250-300 bin Euro’dan satılan kule vinç sektörünün yıllık cirosunun yaklaşık 70 milyon Euro’ya ulaştığını söyledi.

Bu gelişmelere rağmen,  2007 yılında vinç imalatı ortalama yüzde 4.5 oranında azaldı. İmalatta bu yılın ocak ayında yüzde 8, şubat ayında yüzde 3.7 ve mart ayında ise yüzde 3.9 oranında bir düşüş yaşandı. İmalattaki bu düşüşte, global kriz, inşaat sektöründe yaşanan durgunluk ve leasing’deki KDV oranın yüzde 1’den yüzde 18’e çıkmasının etkili olduğu belirtiliyor.
 
Şu anda Türkiye genelinde kule vinç satan firma sayısı 15. Diğer vinçlerle birlikte bu sektörde faaliyet gösteren firma sayısı yaklaşık 90’ı buluyor. Türkiye genelindeki kule vinç parkının yaklaşık 4 bin adet olduğunun tahmin ediliyor. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir