Mart 31, 2016

Voith’da yenilikler devam ediyor

Voith bu yıl içerisinde aşınmasız bir tahrik ve frenleme sistemi olan VIAB’ı tanıtacak.
Voith’in yenilikçi sulu retarder sistemi Aquatarder SWR de Euro 6 ile birlikte yerli üretim ticari vasıtalarda yerini alacak.


Voith Türkiye Genel Müdürü Mustafa Kasımlı

2016 yılı Türkiye’de araç üreticilerinin yeni ürünlerin üretimine geçtikleri ve yeni modellerini tanıttıkları  yıl olacak.  Bu değişimin ana nedeni Euro 6 normlarına geçiş. Bu geçişte, motorların  daha fazla yakıt tüketmeden, hatta yakıt tüketiminde azalma sağlayarak, daha az emisyon salgılamaları için  tüm donanımlarda iyileştirmeler yapılması gerekiyor. Bunun için motorlar ile birlikte şanzıman ve fren sistemlerinde de yenilik ve değişiklikler yapılıyor.

2015 önemli ve başarılı bir yıl

Kent içi otobüslerde şanzımanları, kamyonda ise retarderi ile ticari taşıt dünyasının görünmez kahramanlarından olan Voith yeni sistemleri ile Euro 6 taşıtlarda da yerini alıyor.
2015 yılını OEM’lere stabil olarak devam eden ürün tedariği  ile kapatan  Voith Türkiye’nin Genel Müdürü Mustafa Kasımlı, dergimize 2015 yılını değerlendirdi ve 2016 yılı beklentilerini anlattı: 

“Bizim için 2015 yılı sonu ve 2016 yılı başı Türkiye’de Euro 6’nın devreye girmesine yönelik hazırlık dönemi oldu. Ürünlerimizi kullanacak olan OEM’ler; otobüs ve kamyon üreticileri de Euro 6 modellerini hazırladılar. Dolayısıyla biz normal günlük satışların dışında Euro 6 için OEM’lerle birlikte çalışmaya özel önem verdik. Bu bakımdan 2015  bizim için önemli, farklı ve başarılı bir yıl oldu.

Otobüste durum
Günlük satışlara baktığımızda; otobüste 2015 yılında İstanbul’da kullanılmak üzere  Avrupa, hatta dünya ölçeğinde büyük sayılacak iki ihale gündeme geldi. Yüksek adetli bu ihaleler daha sonra iptal edildi. Bu nedenle toplam pazar, dolayısıyla satış rakamları beklediğimizin altında kaldı.

Üreticiler iyi çalıştı
Ana müşterilerimizin arasında; Türkiye’de üretim yapan ve burada ürettiği ürünleri dünya çapında satışa sunan MAN ve Mercedes-Benz gibi firmalar var.  Bu markaların fabrikaları yüksek bir kapasite ile dünya pazarları için çalıştılar. Bu satışlar, Türkiye’deki ürün satışımızı belli bir seviyede tutmaya yardımcı oldu. İthal edilen havaalanı otobüsleri ile de bizim şanzımanlarımız yurt içinde özel bir alanda kullanıma girdi. Yani bizim işimiz yurtdışı ile iç içe sürüyor.

Yenilenen DIWA Serisi
Müşterilerimize DIWA 5’in daha iyileştirilmiş ve daha modernize edilmiş versiyonu olan DIWA 6’yı sunuyoruz. DIWA şanzımanlar teknik değişikliklerle Euro 6 ve sonrasına hazır ve modern şanzımanlar haline geldi. Ben bu gelişmeyi tekniğin ilerleyişine ayak uydurmak şeklinde tarif ediyorum. Yenilikler hem dünyada hem Türkiye’de iyi karşılandı. Zira yapılan iyileştirmelerin aracın yakıt tüketimine veya sürüş konforuna çok olumlu etkileri oldu. Bu yenilikler aracın ömrü boyunca çok ciddi avantajlar sağlayabiliyor. Bu sebepten DIWA 6, Türkiye’de birçok otobüs üreticisi tarafından homologe edilmiş durumda. 2016 yılında Euro 6’ya geçmekle birlikte DIWA 6’nın satışlarında üretici portföyünü geliştirdik. 

2016 için bir öngörü yaparsak; İstanbul Belediyesi bin adedin üzerinde otobüs alımı yapacağını duyurdu. Dolayısıyla 2016’da 2015’e göre her halükarda çok daha fazla belediye otobüsü satılacak. Ana alıcı İstanbul Belediyesi olmakla beraber İzmir ve başka iller de alım yapacaklar. Biz de buradan ciddi bir pay almayı hedefliyoruz.

Kamyonda durum
Kamyon sektöründe ikincil fren olarak Voith hidrolik retarder kullanılıyor. Türkiye’de iki ağır kamyon üreticisinin tedarikçisiyiz ve bir tanesi sektörde lider. 2016’da Euro 6’ya geçmekle beraber pazar bu üreticinin liderliğini devam ettireceğini, satış rakamlarında bir düşüş olmayacağını öngörüyoruz. Yılın ilk ayları da bu öngörümüzü doğruluyor.
Ayrıca Almanya ve dünya ile eş zamanlı olarak yeni ürünlerimizin Türkiye pazarında tanıtımı ve sunumunu da gerçekleştiriyoruz. Bunlardan biri VIAB diğeri de Aquatarder SWR.

Ağır yük taşıyan araçların risklerini ortadan kaldıran sistem; VIAB
VIAB entegre araç tahrik ve frenleme sistemi; ağır yük taşıyan 8×4 ve 6×4 gibi kamyonlarda kullanılan bir ürün. Yani trafo veya büyük kazanlar gibi ağır yük taşımaları yapan araçlarda kullanılabiliyor. Bu ürün hidrolik bir ünite olarak debriyajın yerine geçiyor. Dolayısıyla kalkış esnasında debriyajı aşırı ısındırıp yakmak gibi bir durum artık mevzubahis değil. Ayrıca bu ürünü kullanırken araçları yokuşlarda durdurup kaldırmanın da bir riski kalmıyor.
VIAB entegre araç tahrik ve frenleme sisteminin bir diğer avantajı da bu sisteme sahip bir araç çok ağır bir yükle, örneğin bir inşaat alanında dik bir yokuşu inmek gerektiği zaman, sistemin hidrolik fren yani retarder etkisi yapması. Sistem, düz çalışırken debriyaj, terse doğru çalışırken de retarder tesiri yaptığı için aracın frenlerini koruyor. İcabında 100 tonlardan bahsediyoruz ve bu yüklerin de taşınması lazım. VIAB  ile böylesi yüklerin taşınması sırasında ortaya çıkan aracın tahrik sistemine yönelik büyük riskler tamamen ortadan kalkıyor.
Avrupa’da ağır taşıma amaçlı çekicilerde VIAB şu anda seri üretimde kullanılıyor. Bizim Türkiye’de VIAB sisteminin tanıtımını araç üreticilerinden çok, ağır nakliye hizmeti verenlere ve sürücülerine yapmamız gerekiyor.
Türkiye’de önümüzdeki yıllarda ağır nakliye ve proje taşımalarının artacağını öngörüyoruz. Ağır nakliyede güvenlik ve ekonomi için çözüm arayışları artacak. Niyetimiz VIAB entegre araç tahrik ve frenleme sistemimizi kullanan ve müşterimiz olan üretici ile birlikte pazara çıkarak tanıtımı yapmak.

Sulu retarder de Euro 6 ile pazarda
Ayrıca Euro 6 ile birlikte yeni bir teknoloji olan Aquatarder SWR adlı sulu retarderi de pazara sunacağız. 2015 yılında Euro 6 ile birlikte Avrupa’da kullanımı artmış olan Aquatarder SWR burada seri üretim araçlarda bulunacak. Sürücü için avantajlı ve ilerici bir ürün olmasından dolayı 2016’nın sonuna doğru bu ürünün satışlarda pozitif etki yaratmasını bekliyoruz.”

Daha hafif, daha çevreci
Dünyanın su ile frenleme yapan ilk ikincil (sekunder) retarderi Voith tarafından geliştirildi. Aynen bir Aquatarder gibi bu retarder de motorun soğutucu sıvısını kullanarak çalışıyor. Tekerlek frenlerinin oluşturduğu frenleme etkisinin yüzde 90’na kadarını tek başına yapabiliyor. 

Bakım gerektirmemesi en önemli özelliklerinden olan sulu retarder, bir önceki ürüne göre yüzde 50 daha az montaj yeri kaplıyor ve 35 kilogram daha hafif. Motorun soğutma sıvısını kullandığı için bakım gerektirmiyor. İlave yağ veya soğutucu sıvı değişikliği gerekmiyor. Hiç bir ilave ayarlama yapılmıyor. Ayrıca diğer ürünlere göre yüzde 80’e kadar daha az frenleme tozu emisyonu salgılanmasına neden oluyor ve bu şekilde çevre korumaya da katkısı oluyor.

Voith’un sulu retarderinin özellikleri ve avantajları şöyle sıralanıyor:
·  Yüksek düzey güvenlik,
·  Düşük kullanım masrafları,
·  Servise daha az gereksinim duyuyor,
·  Düşük yakıt kullanımı,
·  Düşük emisyon salgılıyor.
  
Sulu retarderin teknik özellikleri de şöyle:
·  Maksimum fren momenti  3.500 Nm,
·  Standart kullanım,
·  Çoklu işleve sahip 5 aşamalı + etki gücü,
·  Opsiyon: Ayak ile kullanım,
·  Kullanım: Motorun soğutma sıvısı ile oluyor ,
·  Kumanda: Basınçlı hava ile gerçekleştiriliyor,
·  Ürün ağırlığı: 42 kilogram,
·  Gerilim: 24 Volt.
Retarder kontrol modülü CAN-Bus sistemine dahil olabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir