Ekim 31, 2018

Yapacak çok iş var!


Hannover'de IAA, Avrupa ticari taşıt, yarı römork, üstyapı, anaparça ve sistem üreticilerini biraraya getirdi… Fuar katılımcı ve ziyaretçi sayısına bakıldığında Türk ticari araç sektörünün Avrupa çapındaki önemi bir kez daha görülüyor. Sektör, uzun yıllardır ihracat pazarlarında  başarılı olmak için yaptığı çalışmaların sonuçlarını almak ve yeni bağlantılar yapmak için gücünü ortaya koydu; gelişme ve büyümenin sürekli değişen ve gelişen standartlarına uyum sağladığını gösterdi.

2018'in ikinci yarısında iç pazarda ortaya çıkan daralma ve kur değişiklikleri de ihracatın her firma için yaşamsal olduğunu ortaya koydu. Otomobilden otobüse, kamyondan çekici, yarı römork, üstyapı üreticisine, sistem ve parça tedarikçilerine kadar tüm sektör önümüzdeki bir kaç yıl ihracatla yaşayacak. Bu ihracatın yapılabilmesi için üretim, üretim için de ithalat ve finansman gerekecek.

Otomotiv ve taşıma sektörü 21. yüzyılda dünyanın değişimine bir kez daha yön verirken, Türk firmaları dünyadaki trendleri yakından takip edip, en uygun ürünleri geliştirip bunlara pazar karşılığı buluyorlar. Küresel düzeyde ana eğilim olan dijitalleşme, e-mobilite gibi değişimlere uygun ürünler, hatta yazılımlar ve bu yazılımlarla uyumlu sistemler sunuyorlar. Bir yandan da ekonomik kriz, kasıt, tehdit ve zorluklarla baş etmeye çalışıyorlar. Üstelik ağlayıp sızlamadan, yan yollara, konkordato dehliz ve dolambaçlarına sapmadan yerlerini koruyorlar.

Çok dikkatli bir finans ve tedarik yönetimi ile çok dikkatli ihracat, pazarlama, kalite ve fiyat itibarı yönetimi yapılıyor. Çünkü bu çalışmalar bugün dünden çok daha önemli. Sektör firmalarının üretim ve ihracatları hangi ölçekte olursa olsun, meslek etiğini ve Türk milli  itibarını, Türk tüccarı itibarını koruması gerekiyor.

Bu zorlukları aşmada, yeni bir ekonomik dinamik oluşturmakta sektöre çok büyük iş düşüyor. Özellikle dış pazarlardaki fırsatları değerlendirmek şart. Ancak bu fırsatları kullanmak için temel mamül ve sistemlerin ithalatında sıkıntı oluşmaması gerekiyor. Borçları zamana yayma, geç ödeme veya hiç ödememe bahanesi ile ilan edilen konkordatoların tüm sektörlere ve ekonomiye zarar verme riskinin olduğu bu dönemde yeni üretim düzeninden hiç kopmamak gerekiyor.

Biz umutluyuz, çünkü Aydın'da OKT'de gördüğümüz ışık ve aydınlık iyimser ve umutlu olmamızı sağladı. Aydın'da dünya standartlarında ürünler yapılıyor. Yeni üretim düzenini ve bilgiye, markaya, müşteriye değer vermeyi bilen girişimcilerimiz var. Türk girişimcilere, sektöre ve Türk pazarına inanan, en kritik anda Türkiye'den daha fazla tedariğe ve daha çok satış yapmaya yönelik yatırım kararı veren Wabco gibi firmalar var. Umutlu olmalı… Krizi bunlarla kısa sürede aşacağımızı bilmeliyiz. Elbette sektöre zarar veren konkordatolar, sahtekarlıklar, aptal fırsatçılıkları ve meslek etiğine sığmayanları da göreceğiz. Bunların bazılarını sistem eleyecek. Zorluklar olsa da gelecek aydınlık… Yeterki doğru olalım!


M. Vahit MAHMATLI

vahit@mayadergi.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir