Şubat 1, 2010

BMC toplu taşımada liderliğini açıkladı

Kuruluşunun 45. yıl dönümünü kutlayan BMC, şehiriçi toplu taşımacılık pazarında 2009 yılını lider olarak kapattığını açıkladı. BMC Pazarlama Müdür Yardımcısı Tufan Altuğ, yaptığı yazılı açıklamada kentiçi otobüs pazarı, BMC'nin otobüs üretimi, ürünlerin pazardaki konumu, 2009 yılı satış adetleri ve 2010 yılına yönelik değerlendirmelerine yer verdi. Altuğ, şu bilgileri aktardı:

“7,5 m /9 m / 12 m solo / 12 m çift katlı / 18 m otobüsleri kapsayan toplam şehiriçi toplu taşımacılık pazarı 2008 yılında 2500 adet seviyelerinden 2009’da %28’lik daralmayla 1800 adet seviyelerine düştü. 7,5 m’lik otobüsler, 2008 yılında 1500 adet seviyelerinden 2009’da %60’lık daralmayla 600 adet seviyelerine düşerek en fazla daralma yaşayan şehiriçi toplu taşımacılık segmenti oldu.

9 m’lik otobüslerde 200 adet satışla %10 daralma, 18 m’lik körüklü otobüslerde de %75 daralma yaşandı. 12 m’lik otobüs segmentinde ise 2008’e göre 1000 adetlik satışla %97 artış kaydedildi ve tüm gruplar içinde bir önceki yıla göre satış hacmini en fazla artıran segment oldu.

BMC, 2009 yılını 7,5/9/12/18 m otobüsleri kapsayan toplam şehiriçi toplu taşımacılık pazarında %31’lik pazar payıyla lider olarak kapattı. En fazla artış kaydeden ve en yüksek hacme sahip olan 12 m’lik otobüs pazarında da %49 pazar payıyla lider oldu.

2010 yılı ve gelecek değerlendirmesi

Türkiye’de şehiriçi toplu taşımacılık modellerinin gelişirken, Avrupa normlarına uyumlu, çevreye ve yolcuya saygılı otobüslerin kullanımını giderek artırıyor. Büyükşehir belediyelerindeki yatay ve dikey entegrasyonlar şehir içindeki yolculuk alışkanlıklarının değişmesine yol açıyor. Trafik yoğunluğunun artması ve neredeyse bir kaos haline dönüşmesi entegre toplu taşımacılık sistemlerinin gelişmesine ve birbirleriyle uyumlu şekilde kullanımına yerel yönetimleri teşvik ediyor. Büyükşehir belediyelerindeki metro, hafif raylı sistem ve otobüs entegrasyonları trafik yoğunluğunun ve trafikte geçen sürenin azalması, insanlara daha fazla sosyal yaşam zamanı ve alanı sağlıyor. Tüm bu gelişmeleri öngören BMC, Türkiye şehiriçi toplu taşımacılık pazarında her zaman öncü olmayı bir görev olarak benimseyerek, %100 yerli sermayeli milli bir üretici olarak Türkiye şartlarına en uygun, çevre ve yolcu dostu, işletme maliyetleri düşük otobüsler üretmeyi başardı. Önümüzdeki 3 yıllık süreçte büyükşehir belediyelerinde diğer toplu taşıma sistemleri ile entegrasyona dayalı olarak, tam alçak tabanlı solo ve körüklü otobüslerin kullanımı artacak. Anadolu’da ise taşımacılık maliyetlerinin optimize edilmesi, taşımacılık konforunun artırılması ve yaşlanmış olan otobüs parkının yenilenmesi doğrultusunda minibüsten 7,5 ve 9 metrelik otobüs segmentlerine geçişler olacak. Dolayısıyla önümüzdeki 3 yıllık dönemde tüm bu gelişmeler ışığında Temmuz 2011 seçimlerini de dikkate aldığımızda ortalama %20 oranında bir artış öngörülebilir.

 BMC; modern şehircilik konseptine uygun olarak otobüslerini geliştirmeyi, ar-ge yatırımlarını arttırmayı ve inovasyona önem vererek şehiriçi toplu taşımacılıktaki pazar payını öncü rolü ile yükseltmeyi ve otobüs fabrikasının kapasitesini 5 yıllık dönemde 1800 adetlerden 4000 adetlere çıkarmayı hedefliyor.

İzmir’den çıkan milli bir marka olan BMC, tüm araçlarının tasarım, geliştirme, üretim, satış, pazarlama ve satış sonrası hizmetlerini kendisi gerçekleştiriyor, teslimat sonrasında da entegre lojisttik hizmet sunuyor. Yerli sanayinin yaratmış olduğu bu eko sistem içerisindeki tüm kuruluşlar, bu kuruluşlarda çalışanlar ve bu çalışanların aileleri bu katma değerden faydalanıyorlar. Ege Bölgesi'nde BMC'nin 140 yan sanayi firmasında 8500 kişi çalışıyor ve aileleri ile birlikte yaklaşık 35000 kişi böylece gelir kaynağı sağlıyor. Toplam üretiminin yüzde 20’sini ihraç eden BMC; İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Hırvatistan, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İran başta olmak üzere toplam 70’ i aşkın ülkeye otobüs, kamyon, hafif ticari araç ve otobüs şasisi ihracatı gerçekleştiriyor. Yurtdışında 11’i Avrupa’da olmak üzere 24 distribütor ile faaliyet gösteren BMC, yurtiçinde ise 57 adet yetkili satıcısı, 150 adet yetkili servisi ve 200 adet yedek parça satıcısı ile konusunda Türkiye’nin en yaygın satış ve satış sonrası hizmet ağına sahip otomotiv üreticilerinden biri. BMC, CBU (Complete Built Up) araç ihracatının yanı sıra SKD/ CKD (Semi/Complete Knocked Down) satışlar gerçekleştiriyor ve bu araçların montajları BMC lisansı altında yurtdışında yapılıyor.

Milli bir marka olarak yurtdışında kendi lisansıyla üretim yaptıran tek ticari araç üreticisi olan BMC, 1964 yılından günümüze; 45 yıllık tarihi boyunca 300.000 adede yakın araç üretimi ile Türkiye ekonomisine yaklaşık 10 milyar dolarlık ekonomik ürün katkısı yarattı BMC’nin sırrı AR-GE 2006 yılında net satış gelirleri içerisinde ar-ge' ye en fazla kaynak ayıran sanayi kuruluşu olan BMC, 2007’de 61,8 milyon TL, 2008’de de 57 milyon TL ar-ge harcaması gerçekleştirdi. BMC'de iş merkezleri bazında 540 mühendis ve tekniker tarafından arge çalışmaları yürütülüyor. Yürütülen bu çalışmalar dahilinde BMC, çevreci politikalarını destekleyen, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanımı yaygın, işletme maliyeti düşük araçların üretimini gerçekleştiriyor. BMC’nin doğalgazlı otobüsleri; düşük işletme giderleri ve düşük yakıt sarfiyatı ile belediye ve halk otobüsü işletmecilerine yönelik geliştirilen normal ve tam alçak tabanlı otobüslerden oluşuyor. Ülkemizdeki doğalgazlı araç kullanımına geçiş sürecinde tüm hazırlıklarını tamamlayan BMC, müşterilerinden gelen siparişlere hemen cevap veriyor. Bu doğrultuda araç ihtiyacını BMC’den karşılayan şehirler arasında Kayseri de var. Kayseri’ye minibüsten özel halk otobüsüne dönüş projesi kapsamında 190 adet 12 metrelik Belde CNG otobüs satıldı.”

Tufan Altuğ, ayrıca İETT ihalesi kapsamında 9 m/12 m’lik normal ve tam alçak tabanlı, 18 m körüklü normal ve tam alçak tabanlı dizel ve CNG’li (doğalgazlı) otobüs modellerinin hazır olduğunu da açıkladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir