Kasım 26, 2010

Boşa atma, boşa yakma ! TÜBİTAK destekli Kodem Yakıt Tasarruf Sistemi

Türkiye’de şu an çalışmakta olan araçların büyük bölümünde etkili olabilen  Kodem Yakıt Tasarruf Sistemi; bir elektronik kumanda kutusu içindeki yazılım marifeti ve 3 sensörden aldığı bilgi ile aracın motor gücüne ihtiyacı olmadığı zamanları tespit ederek, akışını kesmek sureti ile yakıtın gereksiz yere harcanmasını önlüyor ve bu işlemi, aracın sürüş güvenliğine zarar vermeden ve sürücüyü meşgul etmeden yapıyor.

Yakıt fiyatları taşıma ve ticari taşıt sektöründeki gelişmelerin en önemli belirleyicisi olmaya devam ederken, araç üreticileri, her yeni modelde daha tutumlu ve çevreci araçlarla pazara çıkıyorlar. Ağır bir rekabetin yaşandığı, filoların büyüdüğü, kurumsallaşmanın ve araç başına yapılan km’nin arttığı taşıma sektöründe ise sürücüler yakıt tüketimini artıran sürüş davranışlarından vazgeçmeleri için sürekli eğitiliyor. Planlı sürüş ile yakıt kayıp ve kaçaklarını önlemek, lastikleri doğru basınçta kullanmak ve gereksiz ağırlıklardan kaçınmak, yakıt tüketimini artırmamak için dikkat edilen rutin uygulamalar. Yakıtın boşa yanmasının önlenmesi, ulusal ekonomi için de büyük bir girdi anlamına geliyor. Diğer yandan daha az yakıt tüketimi, daha az çevre kirliliği demek. Ayrıca günlük kullanıma yönelik su, gıda, inşaat malzemesi gibi ürünlerin tüketici fiyatlarında, nakliyenin payının artması nedeniyle de yakıt tasarrufu çok önemli.

Firmanın kurucu ve yöneticisi  Ahmet Kuran, geliştirdikleri sistemi uzun süre çeşitli model ve marka araçlarda deneyip, mükemmelleştirdiklerini belirtiyor ve şu bilgileri veriyor:

“Şu anda gelinen aşamada uygulama yapacak hizmet noktalarının ve servislerin eğitim, uygulama ve bayilik yetkisi verilmesi aşamasında bulunuyoruz. Ayrıca kendmiz sistemi monte edip filolara satıyoruz. Yaygın bir bayi ağı oluşturma çalışmalarını sürdürüyoruz Sistemin satış ve tanıtım faaliyetlerini de eş zamanlı olarak yürütüyoruz”

 

Boşa yakıt tüketme

Filo yöneticileri filolarını yakıt tüketimi düşük araçlarla oluşturmaya çalışırken, pahalı bir yatırım olan taşıtların yakıt ve çalışma sistemlerine müdahale ederek, gereksiz yakıt tüketimini önleyip tasarruf yapmak da gündemde bulunan konular arasında. Bu çözümlere son olarak, Tübitak desteği alan Kodem ekibi tarafından geliştirilen yeni bir tasarruf yöntemi eklendi.
Kodem Yakıt Tasarruf Sistemi; aracın inişleri ve yavaşlamaları sırasında motorun harcadığı gereksiz yakıtın engellenmesi prensibi üstüne oluşturulmuş.
Sistemin üreticisi olan Kodem Araştırma-Geliştirme Danışmanlık Makina Sanayi Ltd. Şti.; ticari taşıt filolarına marka ayrımı gözetmeksizin servis hizmeti veren, araştırma-geliştirme ve eğitim çalışmaları yürüten bir firma. Bu firmanın kurucu ve yöneticisi  Ahmet Kuran, geliştirdikleri sistemi uzun süre çeşitli model ve marka araçlarda deneyip, mükemmelleştirdiklerini belirtiyor. fiu anda gelinen aşama ise satış sonrası hizmetler sunacak servislerin eğitimi ve bunlara uygulama yetkisi verilmesi. Sistemin satış ve tanıtım faaliyetleri de eş zamanlı olarak yürütülüyor.

Teknolojik çözüm

Ahmet Kuran ve Kodem ekibi projenin başlamasından, yaygın olarak uygulamaya koyulacak hale gelmesine kadar, 4 yıl çalıştıklarını ifade ederek, şunları söylediler: “Bizim yakıt tasarruf sistemimiz herhangi bir kimyasal katkı veya yakıtın kendisine yapılan bir fiziksel müdahale değildir.
Biz sadece gelişen teknoloji yardımıyla, rampa inişlerinde ve yavaşlamalar sırasında motorun kendi çevrimini tamamlamak için kullandığı, faydalı hareket enerjisine dönüşmeden atılan yakıtın kullanımının önüne geçiyoruz.  Sistemin elektronik kumanda kutusundaki yazılım ve 3 temassız dijital sensörden gelen bilgilerle, aracın motor gücüne ihtiyacı olmadığı zamanlarda, sürüş güvenliğine zarar vermeden, yakıt kesilerek, tasarruf sağlanıyor. Bu yolla aracın yakıt tüketimi azalırken, firmaların ekonomileri ile birlikte ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağız.”

Sistem nasıl çalışıyor?

Araç atalet halinde iken gaz pedalı serbest bırakıldığında araç motoru rölanti miktarında yakıt vermeye devam eder. Normalde rölanti yakıt miktarı az olarak düşünülebilir, ancak atalet halinde devir yüksek olduğundan araç ciddi oranda yakıt yakmaya devam eder.
Bu durum dikkate alınarak geliştirilen Kodem Yakıt Tasarrufu Sistemi’nin çalışması şöyle:
Hareket halindeki araç vitesteyken, debriyaja basılmaz ve gaz pedalı rölanti konumuna gelirse 3 saniye sonra Kodem Yakıt Tasarruf Sistemi devreye girerek tasarruf sağlamaya başlıyor. Bu şartlardan biri değişirse derhal devreden çıkarak normal sürüş pozisyonuna geliyor.
Sistemden azami verimin elde edilmesi için dikkat edilmesi gerekenler de şöyle sıralanıyor:
– Araç hareket halindeyken ayağınızı debriyaj pedalının üstünde tutmayınız.
-Yavaşlamak  istediğinizde gaz pedalını tamamen bırakınız, gaz pedalına çok az dahi basarsanız tasarruf sistemi devreye girmez.
– Aracınızı yokuş inişlerinde asla boşa almayınız. Bu hem araç için sakıncalıdır hem de aracı boşta gören yakıt tasarrufu sistemi devreye girmez.
– Işıklara yaklaşırken durmanız ya da yavaşlanız gerekiyorsa, bulunduğunuz viteste sadece gazdan ayağınızı çekerek yavaşlayın, durma noktasına geldiğinizde aracı boşa alın. Böylelikle yavaşlama isteği gördüğünüz noktadan durma noktasına kadar yakıt yakmadan gidersiniz.

Hareket halindeki araç vitesteyken, debriyaja basılmaz ve gaz pedalı rölanti konumuna gelirse 3 saniye sonra Kodem Yakıt Tasarruf Sistemi devreye girerek tasarruf sağlamaya başlıyor. Bu şartlardan biri değişirse derhal devreden çıkarak normal sürüş pozisyonuna geliyor.

 

Tasarruf miktarı

Tasarruf oranı aracın kullanım şartlarına ve yol güzergahına göre değişiyor.
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi A. Necati Özsezen’in yaptığı ve Tübitak tarafından kabul edilen testler ile kullanıcılardan alınan bilgilere göre;
– İzmit-İstanbul-İzmit güzergahında araçlardan %2 ila %5  arasında tasarruf sağlanıyor.
– İzmit-İzmir-İzmit güzergahında araçlar %5 ila %12 arasında tasarruf sağlıyor.
– İzmit –Adana-İzmit güzergahında araçlardan %12 ila %20 arasında tasarruf sağlanıyor.
İstatistiklerden anladığımız; araçların çok inişli ve çıkışlı yollarda daha fazla tasarruf ettiği. Çünkü bu yollarda aracın atalet kuvveti ile itildiği süre çok daha fazla.

Hangi araçlara uygulanabilir ?

• Mekanik kumanda sistemli dizel yakıt kullanan tüm ağır taşıtlar (kamyon, otobüs),
• Mekanik kumanda sistemli hafif ticari araçlar ve otomobiller,
• LPG  kullanan  otomobiller (otomatik şanzımanlı olmayan),
• Yakıt sistemi elektronik kontrollü olup atalette yakıtı kesmeyen araçlar.

Hangi araçlara uygulanamaz ?  

• Otomatik şanzımanlı araçlara uygulanamaz.
• Yakıt sistemi elektronik kumanda sistemli olan yeni nesil benzinli ve dizel araçların atalette yakıtı kesenlerinde uygulamaya gerek yoktur.
• Karbüratörlü araçlara uygulanamaz.
Yeni nesil elektronik kontrollü araçlarda bu kesme işlemini elektronik sistemler yapmakla birlikte daha önceki birçok elektronik kontrollü araçta bu kesme işlemi yapılmamaktadır.
Bir elektronik kontrollü araçta eğer debriyaj sensörü bulunmuyorsa bu araç atalette yakıt kesme işlemi yapmıyor demektir. Bu durumdaki araçlara da Kodem Yakıt Tasarruf Sistemi bağlanarak gereksiz yakılan yakıtın önüne geçilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir