Nisan 11, 2013

Büyüklük ve sektörel etki !

Uluslararası ve yurtiçi taşımalarda ve araç üstü ekipmanlarda yerli üretim Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılıyor. Üstyapı ve yarı römork sektörü uzun bir süredir performansıyla, gücünü ve devamlılığını ortaya koymuş durumda. Örnek oluşturan girişimleri ile gelişimin yönünü gösterirken, yönetim yapısını, ürün ve üretim teknolojilerini geliştiren firmalar, hem taşımacılık hem de ticari araç sektörü için güvence oluşturuyorlar.

Bu firmalar arasında Tırsan en önemli öncü ve örnek. Tırsan’ın yeni nesil perdeli Maxima yarı römorku da ürün özellikleri, ürün gelişim süreci, test aşamaları; özellikle de yarı römork üretiminde Avrupalı markaların bile yeni kullanmaya başladıkları, ağır ticaride özellikle otobüs üretiminde kullanılan test ve simülasyon sistemlerinin Türkiye’de kurulması ve çalıştırılmasının ilk örneği olması nedeniyle dikkat çekiyor. Bu ürünün yılın ilk ayı ile birlikte tanıtılmasını, sektörde yılın en önemli gelişmesinin ilk aylarda ortaya konması olarak nitelemek doğru olacaktır.

Sektörün ürettiği ürünlerin ürün türlerine göre dağılımına baktığımızdaysa, Türkiye’deki genel ekonomik trendleri ve sektörler arası iş bölümünün bu dağılıma yansıdığını görüyoruz. Bu da taşımacılığın ve ekonominin güvenebileceği bir durum.

İthal ürünlerin Türkiye pazarında rekabet şansı olmadığını, güçlü bir yan sanayi ve sektörün gelişimini sağlayan bir pazar büyüklüğü olduğunu gören Avrupalı markalar da üretici olarak Türk pazarında yer almak, varlıklarını güçlendirmek için çabalıyor veya uygun koşulların oluşmasını bekliyorlar. Bu denemeler özellikle yarı römork üretiminde dikkat çekiyor.

Dış pazarlarda ise yarı römorkların bağımsız araç sayılması ve araç üreticileri ile işbirliği gerektirmeden satılabilmesi, Türkiye’de üretimin ve ihracatın şansını daha da arttırıyor. Ancak ürün standartlarının netleşmediği, alıcıların talep ve ödemeleri ile ilgili anlaşma ve garantilerin tam oluşmadığı ülke ve pazarlara yönelik ihracatlarda önemli ödeme problemleri oluşabiliyor. Yurtiçi satışlarda da iflas erteleme başvuruları sonunda oluşan hukuki ve fiili durum, yarı römork ve üstyapı üreticileri için katlanılmaz ve onarılması güç sorunlar yaratıyor. Bu sorunlar zincirleme bir şekilde üreticilerin tedarikçilerine yansıyor.

Sonuç olarak sektörün ürünlerini ve üretimini geliştirmede gösterdiği hıza uygun olarak, ürün yönetimi ve pazar bulmanın yanı sıra finansman bulma, iş anlaşmaları oluşturma alanında da gelişim göstermesi gerekiyor. Bu büyüklükleri bir bütün olarak değerlendirmek, yönlendirmek ve yönetmek Türkiye’nin ve sektörün gelişmini sürdürmesi açısından en önemli unsurlardan biri olarak karşımızda duruyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir