Temmuz 2, 2012

Değer ve destek

Beklenen günler geliyor. Çok geniş bir ürün çeşitliliğine sahip üstyapı sektörünün tüm kesimlerinin önemi günden güne daha iyi anlaşılıyor. Sektörün ürettiği ürünlerin ekonomi, endüstri ve güvenlikle bağlantıları, başta araç üreticileri olmak üzere pek çok kesim tarafından daha sık ifade edilir oldu. Römork, yarı römork ve özel ekipmanlar ile ilgili standartlar da gelişiyor, tanımlamalar daha ayrıntılı hale geliyor.


Üstyapı sektörü ile finansal kesimler de daha fazla ilgilenmeye başladı. Kamu kesimi, özellikle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da sektörün büyüklüğü ve taşıdığı öneme uygun çalışmalar içinde. Bakanlık sektörle olan diyalogunu günden güne arttırıyor. Kamu kesiminin, ağırlıklı olarak belediyelerin, başta atık toplama ve taşıma olmak üzere bazı işleri uzman kuruluşlardan satın almaya başlaması da üstyapıcıları pazarın isteklerine daha duyarlı hale getirdi.


Bu duyarlılık üretim ve kullanımda daha rekabetçi, daha güvenli ve daha estetik ürünlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Hizmet satın almanın ve hizmeti tanımlamanın zor olduğu bazı alanlarda ise işinin uzmanı olan kurumlar görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye devam ediyor. Kentlerde itfaiye teşkilatları bunun en güzel örneğini oluşturuyor. Belediyeler büyüyen kentlerin ihtiyaçlarına cevap vermek, yükselen binalara uzanmak, genişleyen endüstri ve sanayi tesislerinde -her ne kadar kendi önlemlerini almakla yükümlü olsalar da- daha etkin olmak için itfaiye teşkilatlarını kuvvetlendiriyorlar. 


Türkiye’nin araç üstyapısı ve ekipmanı imal eden kurumları da artan ihtiyaçların karşılanmasını ve hizmet kalitesinin artmasını sağlayacak dünya kalitesinde araçlar, merdivenler, pompalar vb. üretiyorlar.


Üretimin sürmesi, bir çoğu ihracatçı da olan üreticilerin gelişmesi içinse, düzenli ve öngörülür bir talep oluşması gerekiyor. Alımlarda kamu, özellikle de bu alandaki en büyük alıcı ve dağıtıcı olan Devlet Malzeme Ofisi kritik öneme sahip. Alımlar, üretim süreci ve kapasitesindeki gelişime paralel hale gelmediğinde, talebin önce ötelenmesi ve biriktirilmesi, sonra da patlatılması durumunda, sektör büyük dalgalanmalar yaşayabiliyor.

Tüm bunların sektörün gelişimini sürdürmesini isteyen kesimlerin dikkate alması gereken olgular olduğu kanaatindeyiz. Ayrıca üreticiler fiyat odaklı yaklaşımlara da dikkat çekiyorlar. Genel şartnameler içinde; teknik özellikler, işletme maliyeti, dayanıklılık, etkinlik, kullanım kolaylıkları ve güvenliğe uygunluk kriterlerinin özenle değerlendirilmesini bekliyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir