Haziran 30, 2010

DHL Express yıllık değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi

DHL Express, 2009 yılında yaşanan global krizin Türk ihracatçılar üzerindeki yansımalarını değerlendirmek amacıyla bir toplantı düzenledi. 29 Haziran 2010 tarihinde, İstanbul'da yapılan toplantıda konuşmacı olarak DHL Express Türkiye Genel Müdürü Michel Akavi hazır bulundu. Global ekonomik krizin başta otomotiv, beyaz eşya, tekstil olmak üzere imalat sektörüne ciddi sıkıntılar yaşattığını belirten Akavi; 2009 ve 2010 yıllarının ilk yarısını karşılatırarak, kriz sonrası dönemi değerlendirdi. Akavi, Türkiye'nin 2009 yılını toplamda sadece %4,7 lik bir daralmayla kapatmasını, yılın son çeyreğindeki %6'lık büyümeye bağlayarak: “2010'a, 2009'un son çeyreğinden aldığımız ümitle girdik” dedi.

Otomotiv sektöründe beklenen büyüme gerçekleşmedi

Akavi sunumunda sektörlere göre ayrıştırılmış büyüme oranlarını da açıkladı. Buna göre kimyasal ve ağır sanayi sektörleri %17'lik bir büyüme gösterirken, otomotiv sektörü gönderilerinde %-7 seviyesinde seyrediyor. Türkiye'nin yedek parça imalatında iyi bir noktada olduğunu ve özellikle Arjantin'e çok sayıda gönderim yapıldığını kaydeden Akavi, buna rağmen sektörün kriz öncesi dönemi hala yakalayamadığını belirtti.

En büyük gönderi artışı yapı malzemelerinde

Akavi, kriz sonrası dönemde en fazla yükseliş gösteren sektörün %44'lük bir oranla inşaat sektörü olduğunu kaydetti. Ortadoğu pazarının bu yükselişte büyük rol oynadığını belirten Akavi, özellikle Afganistan'ın ekonomiye olan katkısına dikkat çekerek: “Afganistan'ı yeniden inşa eden Türkiye. 10 binanın 8'i bizim tarafımızdan yapılıyor. Türkiye bölgenin ana tedarikçisi durumunda” şeklinde konuştu.

Yılın ilk yarısında Türkiye’den Afganistan’a yapılan gönderilerde % 55’lik bir büyüme gerçekleştiğini belirten Akavi: “ Bu büyüme aslında ihracatçılarımızın ekonomik gelişmeler karşısında proaktif çözümler üretebildiğinin reel kanıtıdır” dedi.

“Büyümenin ağırlık merkezi değişti”

Küresel krizin en şiddetli şekilde yaşandığı 2009 yılından sonra dünya ekonomik düzeninde farklı ülkelerin ön plana çıktığını ifade ederek: “Dünyada büyümenin ağırlık merkezi artık Avrupa ve Amerika gibi eski sanayileşmiş ülkelerden çok Hindistan, Çin gibi hatta bir sonraki aşamada Brezilya, Rusya gibi gelişmekte olan ülkelere kayacağı öngörülüyor. Nitekim 2009’da Hindistan ve Çin ekonomilerini ortalama %7’lere varan seviyede büyüttüler. Bununla birlikte kendi iç piyasalarını canlandırmak için büyük teşvik paketleri açıkladılar” dedi. Akavi ayrıca, vize uygulamasının kalktığı ülkelerle yapılan ticaretten Türkiye'nin karlı çıkacağını belirtti.

Akavi, Türkiye'den yurt dışına yapılan gönderilen büyüme oranlarını ise şöyle açıkladı: “Sektörler arasındaki büyük gelişme %44’lük oranla yapı malzemeleri (construction) alanında yaşandı.

Yılın ilk 6 ayında Türkiye’den yapılan gönderilerin ülkeler bazındaki diğer oranları Amerika %19, Çin %16 Hollanda %8 ve Belçika %5.

2010 yılında bu inançlı ihracatçılarımızın gayretleri sayesinde tablonun giderek iyileşeceğini, yaklaşık % 3 civarında bir büyüme olacağını öngörüyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir