Ağustos 17, 2016

Dökerek değil, iterek boşalt!

Araç akslarının bastığı zemin yumuşak ve eğimliyse, damperin kalkması sırasında ağırlık merkezinin yükselmesi ve ağırlığın yükün boşaldığı tarafa kayması tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Taşınan malzemenin akışkan olması ve kasa duvarlarına yapışması da önemli sorunlardan. Duvarlara yapışan malzeme her seferde giderek artabiliyor ve temizlik gerekiyor. Ayrıca maden ocakları, metro tünelleri gibi yerlerde damperin kalkması için yeterli yüksekliğin olmaması da boşaltma işlemlerini zorlaştırıyor.

Bir Alman şirketi olarak yarı römork, özellikle de kamyon üstü damper ve tarım traktörü römorku üretimiyle tanınan Fliegl bu sorunları gidermek için yükü kasa zemininde kaydırarak boşaltan çözümler sunuyor. Bu çözümler; yürüyen düz merdiven tipi itme sistemleri ve zincirli sistemler.
Bu sistemlerle yük boşaltımı hızlı, sorunsuz ve kesintisiz olarak gerçekleştiriliyor. Araç yükünü istenen yere zemin sağlamlaştırma ve düzeltme gereği duyulmaksızın boşaltıyor. Taşınan malzemeye ve kullanım alanına göre seçilen farklı aks özelliklerine sahip 2 ve 3 dingilli kamyon ve yarı römorklara bu sistem uygulanabiliyor.
Bu sisteme sahip üstyapılarla birbirinden çok farklı ürün toplanıp naklediliyor; sunta, kar, farklı atıklar, biolojik gaz atıkları, çöp, yol kenarlarından temizlenen yabani otlar gibi. Bu avantajı sağlayansa kolay hasar görmeyen Fliegl kayar zemin tekniği. Bu teknik sayesinde aynı zamanda normal yüklemeye göre yüzde 80 oranında daha fazla yük preslenerek araca konabiliyor. Bu da diğer standart sistemlere göre nakliye ve boşaltmada çok daha yüksek verimlilikle çalışmak demek. Araçların boş ağırlığının düşük ve kendini taşıyan bir yapıya sahip olması da büyük avantaj sağlıyor. Bu sistemle damperlerde teleskobik silindir kullanılmaması, yağ ve güç ihtiyacının da olmaması demek, ayrıca hafiflikle birlikte tasarruf oranı daha da artıyor.

Sıradışı Özellikler
Fliegl’in kayar zemine sahip ASW ve ASS serileri, devrilme emniyetine sahip, ağırlık merkezleri çok düşük olan yarı römorklar. Normal damperlerin devrildikleri yerlerde ASW ve ASS yarı römorklar güvenli bir şekilde tekerleklerinin üzerinde çalışmaya devam ediyorlar ve yüklerini yükleme yüksekliğinde boşaltıyorlar.
Ayrıca benzer sistemlere göre Fliegl sisteminin başka avantajları da var:
Kayar zemin sistemi dayanıklılığı sayesinde ağır yükler için de kullanılabiliyor.
Düşük yük platformu sayesinde de ilave yükleme kapasitesine sahip olunuyor.
Sistem ayrıca hasar gören parçaları çok az olduğu için güvenilir bir sistem.
Güvenli şekilde paletli yük taşıması da kayar zeminli sistemlerle yapılabiliyor. Çeşitli cihazlar için kısa bir donatım süresi sözkonusu. Dökme yükler için özel ataşmanlar veya cihazlar kullanılabiliyor.

Kapasite ve seçenekler
Versiyon tipine ve faydalı yük kapasitesine göre kayar zemine sahip kasa ve yarı römorklar 19 ila 80 metreküp arasında yükleme hacimine sahipler.
Toplam ağırlıklar 20 ila 35 ton arasında. Ayrıca toplam ağırlığı 44 ton olan araç da bulunuyor.  İki ve üç dingilli olan araçların iz genişlikleri 2,05 veya 2,15 metre, yani araçlar geniş şasili, böylece araçlar zorlu ve eğimli zeminlerde daha güvenli yükleme ve boşaltma yapabiliyorlar.
Kullanım yerlerine ve müşteri taleplerine göre römorklar birçok donanıma sahip olabiliyor. Örneğin hidrolik ile çalışan arka duvar panelleri yukarı doğru açılabiliyor veya iki bölümlü olarak katlanabiliyorlar. Bunlara stabil kilitler takılabiliyor. Yükseltilmiş ön panel, geri manevra kamerası, yerden kullanılabilen sürgülü brandalar, liftli aks, destek ayakları ve benzerleri de opsiyon listesinde.

Dümenlenebilirlik ve güvenlik
Özel kullanımlar için lastik ve taban korumaları gerektiğinde, Fliegl  orijinal römorkları dümenlenir akslarla donatılıyor. İki dingilli ASW römorkta arka aks dümenlenir, üç dingilli ASW römorkta ise ya arka aks ya ilk aks dümenlenir oluyor. Üç dingilli yarı römorta dümenli olmayan aks hidrolik olarak kitlenebiliyor. Ayrıca bu römork bir kalkış desteği ile donatılabiliyor.
Fliegl römorklardaki bir diğer özellik  elektronik olarak kumanda edilen otomatik dümenleme “ForCon 2010”. Bu dümenleme sisteminde mekanik dümenleme çubuğu bulunmuyor. Elektronik olarak ufki ve dikine kumanda edilerek tüm aksların tekerlekleri için optimum bir açı devam ettiriliyor. Bu sayede optimum şerit takibi, çamurlu kaygan ve yanlardan stabilize olmayan yollarda da gerçekleştiriliyor.
Hiçbir sallantı olmadan yolda stabil bir dümenleme ile düz gidiş ve yüksek hızlarda rahat bir aks takibi sağlanıyor. Çok dar virajlarda bile çok düşük bir lastik hasarı oluyor. Yokuşlarda da sürüş güvenli. Lastik basıncının zemin yüzeyine daha iyi bir dağılımı sağlanıyor. Her türlü arazide sorunsuz ileri ve geri gidebilen araçlar, oluklar ve yükseltiler üzerinden de sorunsuz geçebiliyor.
Araçlarda ALB özelliğine sahip olan iki aşamalı bir basınçlı fren sistemi güvenliği sağlıyor. Eğer istenirse bu sistem bir hidrolik frenle kombine edilebiliyor. Bu sayede tüm güvenlik sağlanmış oluyor.
Araçlar yine eğer istenirse sürüşleri ve çalışma güvenlikleri için havalı veya hidrolik bir süspansiyon sistemi ile daha da optimize ediliyor. ASS yarı römorklar ise iki veya üç dingilli olarak fabrika çıkışı havalı süspansiyona sahip.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir