Mayıs 29, 2014

Dursa da dönse de maliyet


Üretim, ulaşım, coğrafya ve iklim birbirini tamamlayan ve geliştiren bir sac ayağı oluşturuyor. Üretim sonunda ortaya çıkan veya iklim ve coğrafyanın sağladığı avantajlarla elde edilen varlıklar, başka bölgelere başka yerlere taşındığı oranda değer kazanıyorlar. Ya da başka bölgelerden başka coğrafyalardan üretim için gerekli olanların kolayca taşınması bir bölgeyi zenginleştiriyor. Dünya tarihi bunun örnekleri ile dolu. Taşımacılığı ve taşıma türlerini verimli kullanmanın tarihi, zenginleşmenin tarihi ile atbaşı gidiyor.

Türkiye’de cari olarak en yaygın olan, en verimli ve kullanışlı olan karayolu taşımacılığı. Karayolu taşımacılığı, Türkiye’deki zenginleşmenin, refah artışı ile birlikte tüm ekonominin gelişmesinin anahtarını oluşturuyor.
Deniz ve su yolu  taşımacılığı ile demiryolu taşımacılığı, toplam taşımalar içinde oluşturduğu değer miktarı ve mevcut durumuyla, henüz dilek ve temenni aşamasında. Ancak bu taşıma türlerinin karayoluna desteği olmazsa olmaz bir koşul….
Türkiye’nin coğrafi koşulları, üretim, dağıtım, pazar ve nüfus yapısı da karayolu taşımacılığı ile daha fazla uygunluk arz ediyor.
Karayolu taşımacılığında son dönemde taşıma güvenliği ve taşıma araçlarının tekniği alanlarında Türkiye, Avrupa ve dünya standartlarını yakaladı. Bulunduğu noktada karşısında iki engel var. Taşıma maliyetlerini belirleyen yakıt, lastik, belge ücreti vb. giderler ile sınır ötesi taşımalarda gümrük kapılarında karşılaştığı engeller, kota, geçiş belgesi sorunları… Tüm bunlar önemli gider kalemleri oluşturuyor.

Araç yürüdüğü sürece oluşan giderlerin içinde yakıttan sonraki ilk sırayı lastik alıyor, ama yakıt fiyatlarının pahalılığı nedeniyle lastik giderleri zaman zaman gözden kaçıyor. Kış lastiği uygulaması ile birlikte lastik giderlerine saklama ve depolama, mevsimine göre değiştirme ve edinme maliyeti de eklendi. Ceza korkusu ile kış lastikleri alan kimi nakliyecilerin, özellikle bireysel nakliyecilerin mevsim değişmesine rağmen, ekonomik zorluklar nedeniyle kış lastiklerini değiştirmediği gözleniyor. Bu durum kış lastiklerinin yaz sıcağında daha fazla aşınması, daha az çekiş gücü ve daha az fren güvenliği anlamına geliyor. Bu yüzden yakıt tüketimini düşürmekle yetinmeyip, lastik aşınmalarını ve lastik  giderlerini kontrol altına almayı da aynı mantık içinde ele almak gerek. Lastik giderlerini düşürmek, önemli bir tasarruf kaynağı olarak nakliye gündeminde duruyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir