Mayıs 29, 2014

Yapacak çok iş, gidecek çok ülke var!

Günümüz dünyasında oluşan yaşam biçimi ve uygarlığın temelini; ulaşım, elektronik ve mekanik sistemlerin birleşimi ile bu öğelerden yararlanarak gelişen üstyapı sektörü oluşturuyor. Bu hayatın gereksinimlerinin büyük bölümünün karşılanabiliyor olmasını, üstyapı sektörünün ticari araçlarla birlikte gelişimine borçluyuz. Bu gelişim, uygarlığın  gelişimi içinde an bile sayılamayacak bir sürede, son otuz yılda, çok büyük bir hız kazandı. Üstyapı sektörü çok büyük oranda yerli sermaye ile mühendislik, iş yönetimi, satış ve müşteri ilişkileri ile birlikte ürünlerini de geliştirerek önemli bir başarıyı ortaya koydu.

Sektör, üretim ve ürün geliştirme yeteneği artarken, iç pazarın ihtiyaçlarını karşılamakla yetinmedi, bulabildiği yollardan dış pazarlara da açılmayı başardı. Girişimcilikte sınırları zorlayan bazı firmalar, yurt dışı pazarlara ulaştılar. Bu gelişmenin sürmesi, hem tek tek  firmaların hem de toplam olarak sektörün, daha sürdürülebilir bir gelişmeyi sağlaması gerekiyor.
Bunun da yolu; sektörü oluşturan firmaların rekabet öncesi işbirliğinden, kalite, tedarik, uluslararası piyasalarda temsil, hizmet ve ürün kalitesine yönelik algının yönetilmesi gibi konularda birlikte hareket etmelerinden geçiyor. Diğer taraftan üstyapı ve yarı römork üretimi ile birlikte sistem, ekipman, ataşman üretimi de her geçen gün sektörün ayrılmaz ve birlikte hareket edilmesi gereken bölümünü oluşturuyor.

Bu gelişme içinde öne çıkan firmalardan biri olan Hisarlar, oluşturduğu Turkar araç konsepti ile sektörde gereksiz ve yararsız bir rekabete girmeden, gelişme ve ilerme yolu arayışları ile özel bir örnek oluşturuyor.  
Bugün için Türkiye’de ve dış pazarlarda çok niş sayılabilecek bir pazara yönelik olan, ancak karayolundan demiryoluna, küçük yerleşim birimlerinden büyük konut sitelerinin ihtiyaçlarına, inşaat şantiyelerinden, yol bakım ve onarım hizmetlerine kadar çok geniş bir alanda kullanılabilen bir ürün ve eklentileri ile Türkiye üstyapı sektörünün gücünü ortaya koyuyor. Başta Avrupa olmak üzere dünya pazarlarına açılmaya çalışan firma, üretim kapasitesini geliştirme yeteneği, iş makinası ve raylı sistem araçlarına yönelik olarak dünyaca ünlü firmalara yaptığı özel üretimlerle de dikkat çekiyor.
Üstyapı ve römork sektörü Türkiye pazarının büyüklüğü, talep çeşitliliği, yerinde hizmet ve üretim gibi nedenlerle henüz küresel üstyapı çözümlerinin yeterince gelişmediği bu dönemde oluşan fırsatları değerlendirmeli. Bunun için özel örneklere dikkat etmek, gelişim ortamının korunması ve değerlendirilmesi büyük önem taşıyor.
Türkiye’nin 2000’li yıllardan önce önüne koyduğu bugün daha yüksek sesle ifade edilen 2023 hedefleri ile 500 milyar dolarlık ihracat hedefi; ancak bu ülkenin firmaları ve gücüyle, tüm sektörlerin ortak akılla hareket ederek gerçekleştireceği yüksek cirolarla yakalanabilir. Ülke ve sektörlerin yararına sonuçlar, ancak birlikte elde edilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir