Ocak 18, 2008

Hannover Messe Nisan'da

Sanayideki gelişmeleri profesyonellerle buluşturan Hannover Messe fuarı bu yıl 21 ile 25 Nisan 2008 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Fuarın öne çıkan özelliği bir çok farklı sanayi kolunu geniş bir spektrum içinde kapsaması ve yeni fikirlerin üretildiği ve yeni ilişkilerin kurulduğu dinamik bir ortam yaratması.
 
Hannover Messe 2008'in konu başlıkları sanayi otomasyonu, enerji teknolojileri, yan sanayi ve servisler, geleceğin yeni teknolojileri olarak belirlendi. Aynı zamanda fuar, özel olarak gençlere yönelik sunumu tectoyu ile okul mezunlarını ve üniversite öğrencilerini hedefliyor. Fuar programına Güç Santralı Teknolojisi fuarı eklendi. Bunun dışında”Mobil Robotlar ve Otonom Sistemler” konulu fuar da  ilk defa gerçekleştirilecek. Bu yıl Hannover Messe  sıralamasında on adet önemli uluslarası ticari fuar yer alacak. Bunlar;
 
INTERKAMA+ – Proses Otomasyonu (Salon 7-9, 11)
INTERKAMA+, komponentten otomasyon çözümlerine, mühendislik ve bakım servislerine kadar proses sanayisinin tüm otomasyonunu kapsıyor. 2008 yılının yeni konuları arasında Kablosuz HART, analitik enstrümantasyon ve tesis simülasyonu yer alıyor. Önemli sanayi kullanıcıları için geliştirilen sistem çözümleri bu  bölümde  sergileniyor; kimyasallar ve ilaçlar, petrol ve gaz, gıda ve yarı lüks mallar, makine ve tesis mühendisliği, selüloz, şebeke tesisi ve çöp ve atık yok etme, demir ve çelik sanayisi. Diğer öne çıkan alanlar arasında. Proses Otomasyonu konusunda canlı sunumlar ve “Varlık Yönetimi” konusu ile ilgili özel Dünya Kullanıcı Klübü'nün gösterimi yer alıyor.
 
Fabrika Otomasyonu – Üretim Otomasyonu (Salon 8,9,11,14-17)
Fabrika otomasyonunda baskın trendler entegre otomasyon çözümleri.  Fuarda makine, elektrik ve elektronik mühendisliği dalında uzmanlar, sanayinin her branşı için en son gelişmeler hakkında bilgi aktaracak. 2008 yılında özellikle iki konu ilgi odağı olacak. Bunlardan biri sanayi otomasyonunda IT sistemlerinin rolü. Bir çok katılımcı firma, sunumlarında bu konuya odaklanacak. 2008 senesinin Fabrika Otomasyon fuarı programına (Salon 25) “Mobil Robotlar ve Otonom Sistemler” başlığı altında yeni bir sergi grubu eklenecek. Mobil robotlar: 2007 yılında halkın ilgisini çeken RoboCup German Open ikinci kez Hannover Messe 2008'de gösterilecek. Diğer önemli sergi kategorileri arasında “Robotik”, “Sensör Sistemleri”, “Montaj” ve “Depolama ve Nakliye” yer alıyor. Salon 17'de yeni “Uygulama Parkı”nda ziyaretçilere müşteriye özel çözümlerin proto türleri canlı olarak gösterilecek ve sunulacak. Fabrika Otomasyonu ile ilgili etkinlikler programı kapsamında ayrıca “Robotik Akademisi” (Salon 16) ve “Otomasyon Uygulamaları Kliniği” (Salon 17), “Sanayi için İnovasyon” forumu (Salon 15) ve “Fabrika Otomasyon Forumu” (Salon 16/17), belirleyici özel niteliklerin gösterildiği “Canlı Otomasyon” (Salon 17), “Kablosuz Otomasyon” (Salon 16) ve “Endüstriyel Kimlik” (Salon 16) yer alıyor. 
 
Endüstriyel Tesis Otomasyonu – Entegre Endüstriyel ve Bina Otomasyon Sistemleri Uluslararası Fuarı (Salon 11,14)
Endüstriyel Tesis Otomasyonu fuarı, çevre birimlerin ve üretim tesislerinin, merkez üretim ve proses otomasyon sistemleri ile giderek daha fazla entegrasyonu trendini yansıtıyor. Sözkonusu fuar, üretim planlamacıları, tasarımcılar, geliştirmeciler ve burada biraraya gelerek endüstriyel tesis otomasyonunun tüm unsurları hakkında bilgi alışverişinde bulunan kıdemli mühendislerin başlıca uluslararası buluşma yeri. Fuarda sergilenenler arasında enstrümantasyon ve kontrol sistemleri, uygulamaya özgü otomasyon sistemleri ve sanayinin özel branşları için entegre çözümler yer alıyor. Endüstriyel Tesis Otomasyon fuarı üretim ve proses otomasyon sistemlerine sahip endüstriyel üretim tesislerini entegre etmek için kullanılan  öncü teknolojileri sergileyecek.
 
Digital Fabrika – Entegre Prosesler ve IT Çözümleri (Salon 17)
Sanayinin geliştirmesi, üretmesi, dağıtması gereken tüm IT araçları ve bu tür araçların kullanım süresince servisi ve desteği ile ilgili bilgiler yoğun bir biçimde Digital Fabrika fuarında görülebilir. Fuarın ana kategorileri “Ürün geliştirme” (örneğin PLM/CAD), “Planlama” (örneğin ERP/PPS), “Üretim” (örneğin MES) ve “Servisler” (örneğin servis yönetimi, CRM) olacak. Bu çerçevede ürün yaşam döngüsünün her aşaması, ilk üretim fikrinden satış sonrası desteğe kadar IT çözüm setinin tamamı gösterilecek.  Özel sergi kategorisi “RapidX”de bir ürünün sayısal geliştirmesini gerçek silsile içinde ve geliştirme verilerinin proto tiplerine dönüştürme sürecini, üretim araçlarının kullanımını ve ürünleri sergilenecek. Digital Fabrika fuarının ziyaretçileri ayrıca bir kere daha uzmanların rehberliğinde gezdirilen konulu fuar turundan faydalanabilecekler.
 
Subcontracting – Yan Sanayi (Salon 3,5)
Subcontracting  fuarının kabul edilmiş gücü kendisini; uluslararası çekimi, sanayinin tüm tayfı içindeki yeri ve tüm katma değer zinciri üzerine odaklanması ile gösteriyor. Yan sanayi teknolojisi HANNOVER MESSE'de gösterilen tüm uygulama ve ürünlerin temelini oluşturuyor. Subcontracting  fuarına katılan firmalar bu eşsiz fırsatı kullanarak ürünlerini sektörün kalbinde, tüm alım yapan sanayilerce kuşatılmış bir biçimde sergileyebiliyorlar. Katılımcı firmaların yüzde 50'si Almanya dışından geliyor. Bu nedenle küresel kaynak kullanımı, fuarın önemli bir konusunu teşkil ediyor. Sanayinin öncelikli uluslararası buluşma yeri olarak Subcontracting  fuarı, şirketlerin kendi bilgi tabanını genişletmelerinde, başkaları ile daha verimli bir ağ oluşturmalarında ve geliştirilen ürün ve inovasyonlar için yeni fikirler edinmelerinde yardımcı oluyor. 2008 yılında gerçekleştirilecek fuarda mühendislik malzemelerine özel vurgu yapılacak. Diğer öne çıkan konular arasında dış kaynak kullanımı, sistem üretimi ve de bağlantı teknolojileri yer alacak. Ayrıca otomotiv ve makine mühendisliği sektörlerinin özelliklerinin gösterildiği uygulamaların sergilenmesi için “Sistem Ortakları” başlığı altında özel bir fuarın da düzenlenmesi planlanıyor. Bu fuarın beraberinde bir Sistem Ortağı konferansı da düzenlenecek.
 
Enerji – Yenilenebilir ve Geleneksel Enerji Üretimi, İletimi ve Dağıtımı konusunda lider fuar (Salon 11-13, 27)
Enerji fuarı, geleceğin enerji karışımı için tüm teknoloji ve servisleri aynı zamanda ve aynı yerde sergileyen dünya çapında tek fuar.  Buna kullanım alanı içindeki tüm geleneksel ve yenilenebilir enerji kaynakları teknolojileri ve prosesleri dahil. Enerji fuarının kapsamı sistematik olarak genişletilmekte ve fuarın “Yenilenebilirler” bölümünde, yenilenebilir enerjinin tüm biçimleri sergilenmekte. 2008 yılında ilk defa “Enerji sektörü için prosesler, sistemler ve çözümler” bölümü yer alacak ve tüm iş süreçleri yönetimi, grid yönetimi ve jeo enformasyon sistemlerinin üreticileri, kendi ürün ve servislerini uluslararası enerji sektöründen gelen izleyicilere tanıtacaklar.
 
 
Dünya Enerji Diyaloğu (22 ve 23 Nisan)
Enerji fuarının programına paralel olarak HANNOVER MESSE, 2008 yılında “Dünya Enerji Diyaloğu”nun bir sonraki turuna ev sahipliği yapacak. Bu stratejik enerji kongresinde kıdemli uluslararası siyasetçiler, sanayiciler, araştırma bilimcileri ve iş dünyasının liderleri biraraya gelerek enerji santralları ve dağıtım ağlarının geleceğini tartışacaklar. Tartışmalar üretim güvenliği, maliyetleri düşürme ve iklim koruma konularına odaklanacak. Dünya Enerji Diyaloğu’nun başkanlığını, iklim uzmanı Dr. Klaus Töpfer ve Alman Enerji Dairesi'nin (dena) İcra Kurulu Başkanı Stephan Kohler yapacaklar. Üçüncü Dünya Enerji Diyaloğu 22 ve 23 Nisan tarihleri arasında Hannover Fuar Merkezinde gerçekleştirilecek. Daha ayrıntılı bilgiye ve kayıt formlarına şu web adresinden ulaşılabilir: www.world-energy-dialogue.com
 
Power Plant Technology – Enerji Santralı Teknolojisi – Enerji Santralı Tasarımı, Sistemleri, İşletim ve Bakımı konulu lider fuar (Salon 27)
Yeni uluslararası ticaret fuarı Güç Santrali Teknolojileri, HANNOVER MESSE'de düzenlenen enerji ile ilgili konuların resmini tamamlıyor. Güç santralları sektörüne inovatif güç santralları mühendisliği dalında en yeni gelişmelerin aktarılması için kendi türünde eşsiz bir platform sunuyor. Güç Santrali Teknolojileri fuarının başlıca konuları arasında büyük ölçekli güç santrallarının yapımı, merkez dışında sanayi güç santralları ve tüm çevre teknolojileri ve servisleri ve de türbin ve kazanlar gibi kilit bileşenlerinin üretimi yer alıyor. Forumlar, özel sunumlar ve topluluklara yönelik etkinliklerden oluşan geniş destekleyici bir program, fuarın kapsamını tamamlarken, gelecek için kalıcı, güvenilir, rekabetçi ve verimli enerji karışımını sağlamak üzere hedeflenen yüksek teknoloji yenilikleri hakkında geniş bilgi veriyor.
 
Pipeline Technology – Boru hattı teknolojisi – Boru hattı teknolojileri ve sistemleri ile ilgili uluslararası ticaret fuarı (Salon 27, Boru hattı parkı)
Önemli uluslararası fuarlardan biri olan Boru hattı teknoloji fuarı 2008 yılı için pazara yönelik kapsamını genişletti ve daha rafine etti. Petrol, gaz ve suyun taşınmasına yönelik tüm katma değer zincirini işliyor ve artık “Keşif” ve “LNG” (sıvılaştırılmış doğal gaz) gibi bir dizi yeni sergi kategorilerini de bünyesine katıyor.  Bu yeni kategorilerde yer alan katılımcı firmalar; sismografi, delme ve ekstraksiyon teknolojileri ve gazın sıvılaştırılması ile sağlanan alternatif taşıma opsiyonları gibi alanlarda uzmanlar. Fuarın yanı sıra yine Salon 27'de, Deutsche Messe ve Çevre Korumasında Bilgi ve Teknoloji Transferi Euro Enstitüsü'nün ortak organizasyonunda Boru Hattı Teknoloji Konfransı gerçekleştirilecek. Fuarın kilit konularının daha ayrıntılı olarak araştırılmasının yanı sıra, konferansta mevcut projelere ilişkin inovatif teknolojik gelişmeler hakkında bilgiler verilecek. Bildiriler için duyuruya www.eitep.de adresinden ulaşılabilir.
 
MicroTechnology – Mikro Teknoloji- Uygulamalı Mikrosistemler Teknolojisi ve Nano teknolojiler (Salon 6) konulu lider fuar
2008 yılından itibaren Mikro Teknoloji alanında çalışmalar daha çok, tamamen minyatürize edilmiş çözümlere kayacak. Katılımcı firmalar mühendislikten malzemeye, üretimden arayüz yönetimine kadar herşey için sistem çözümleri olmak üzere, süreç içindeki her aşamayı fuarda sergileyecek. Salon 6'daki yeni yerleşimi ile Mikro Teknoloji fuarı, otomotif sektörü, mekanik mühendislik sektörü ve proses sektöründeki sinerjileri de görmek açısından eskisinden çok daha iyi bir yerde kurulmuş olacak. 2008 yılının yeni bir özelliği “Kesici Mikro Malzemeler için Lazerler” başlıklı özel fuar kategorisi olacak. Fuarın diğer öne çıkan konuları arasında Mikro Teknoloji Forumu “Sanayi için inovasyonlar”, “Gösteri yeri NANO” ve özel sunum “Ultra-hassaslık üretimi” yer alıyor.
 
Research & Technology – Araştırma ve Teknoloji – AR&GE'nin inovasyon pazarı (Salon 2)
HANNOVER MESSE 2008'de Salon 2 özel ilgi odağı olacak. Çünkü Japonya'nın ana Partner Ülke katılımı bu salonda yer alacak. Yüksek teknolojinin öncü ülkesi olarak Japonya, dünya çapında standartları belirliyor. Bu ülke artık teknolojik inovasyonların simgesi haline gelmiş durumda. Araştırma & Teknoloji' bölümünde yer alan İnovasyon Pazarında  araştırma toplulukları ve sektör biraraya gelerek teknoloji transferini teşvik ediyorlar. HANNOVER MESSE'nin bu alanında yer alan katılımcı firmalar ve ziyaretçiler en son teknolojiler ve araştırma projeleri hakkında bilgi alabiliyorlar. Tüm dünyadan gelen üniversiteler, araştırma enstitütüleri ve inovatif şirketler pazara hazır ürün ve araştırma çalışmalarına dayanan mevcut gelişmeleri tanıtıyorlar. Araştırma ve Teknoloji bir kere daha, “techtransfer – Gateway2innovation” etkinliğini ağırlıyor ve “Akıllı Kumaşlar” ve “Adaptronics” başlıklı sergileri sunuyor. Fuarın açılış gününde tüm katılımcılar saat 18:00'de başlayacak olan “İnovasyon gecesine” davetliler. Garching'deki Max Planck Enstitüsü ise gelecek yıl ilk defa özel “ExtreMat” sunumunu organize ediyor. “ExtreMat”, “Aşırı stres koşulları için malzeme” araştırma programının kısaltılmış adı.
 
tectoyouTM (Salon 26)
Sanayi toplumlarının gelecekte varolması teknik mesleklerde görev yapacak motive genç insanların sağlanmasına bağlı. TectoyouTM genç izleyicileri hedefleyen bir kariyer girişimi.  Gençlerin ilgisini teknolojiye çekmek için tasarlanarak iş dünyası, ticari dernekler ve diğer organizasyonlardan gelen çeşitli teklifleri kombine ediyor ve yeni bir jenerasyonu, teknik kariyer yapmak üzere eğitmeye ve bu alanda öğrenim görmeye teşvik ediyor. 2007 yılında yapılan ilk başarılı tanıtımından sonra tectoyouTM, 2008'in programına da alındı ve artık fuarda kendisine ait bir salona sahip (Salon 26). Salon 26'da yapılan sunumların dışında, tectoyouTM kapsamında ayrıca fuar alanı üzerinde seçilen ilgi alanlarına göre rehberli turlar da sunuyor. TectoyouTM 'in zirvesini, 25 Nisan 2008 tarihinde Cuma günü gerçekleştirilecek “Teknoloji Festivali” oluşturuyor.
 
Partner Ülke Japonya
Hannover Messe 2008'in resmi Partner Ülkesi Japonya. Geleceğin yeni, uç teknolojilerine güçlü eğilimi olan inovatif bir ülke olarak Japonya ana partner ülke sergisi ile Salon 2'de Araştırma ve Teknoloji kategorisinde yer almayı seçti. AR&GE konuları dışında Japonya sunumunun kilit konuları arasında; endüstriyel otomasyon, robotik, enerji teknolojileri, yakıt hücreleri, çevre teknolojileri, mikro ve nano teknoloji olacak. Bu çerçevede gerçekleştirilecek en önemli etkinliklerden bir başkası ise her iki ülkenin kıdemli politikacıları ve iş dünyası liderlerinin katılacağı Alman-Japon İş Zirvesi olacak. Partner ülke sunumları her zaman HANNOVER MESSE'de bir hayli ilgi çekiyor. 2008 yılında partner olacak Japonya, Türkiye (2007), Hindistan (2006) ve Rusya (2005)’nın ayak izlerini takip ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir