Mart 3, 2011

İETT toplu ulaşımın tarihine ayna tutuyor

İETT, 140. yaş günü için, 1870-1970 yılları arasındaki ulaşım tarihini anlatan bir sergi ve fotoğraf albümü çalışması gerçekleştirdi. “Bir Zamanlar İstanbul-İETT” adıyla oluşturulan fotoğraf albümünün tanıtımı ve “Fotoğraflarla İETT” sergisi, 2 Mart 2011'de Bersay İletişim Enstitüsü'nde yapıldı. 15 Mart 2011'e kadar gezilebilecek serginin açılış töreninde,  İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı İETT'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
 
 
İETT'nin 4E'si devrede
 
Genel Müdür Dr. Hayri Baraçlı, kurumsal kaynak planlaması olan ERP ile bilgi sistemleri entegrasyonlarını sağlamayı amaçladıklarını ve İETT'nin yol haritasını ekonomi, etkinlik, enerji tasarrufu ve ekoloji anlamına gelen 4E'nin belirlediğini söyledi. Baraçlı, 4E ile birlikte bütünsel kalite yönetiminin ve inovasyonun  da gerektiğinin altını çizdi. Barakçı ayrıca Kültür Üniversitesi ile yaptıkları işbirliği çerçevesinde, İETT'nin 7 bin çalışanına eğitim verdiklerini anlattı. Bu kapsamda şoförlerin turistlerle konuşabilecek düzeyde İngilizce öğrenmeleri için İETT'nin dil kursları düzenleme planı da olduğunu açıkladı.

Kitabın içeriği
 
Kitapta, 1870-1970 yılları arasındaki  ulaşım tarihi, İETT'nin kendi fotoğraf arşivinden seçtiği 140  fotoğrafla anlatılıyor. Kitabın 1871 yılına ait olan ilk fotoğrafı, atlı tramvayların Azapkapı-Ortaköy hattında devreye giriş töreninde çekilmiş. Bu kare aynı zamanda toplu ulaşımın da ilk örneği olarak gösteriliyor. İlk kare İETT'nin 1871 tarihinde kurulduğunu simgeliyor. Kitapta dünyanın en eski ikinci metrosu olan Tünel'in açılış töreni, Silahtarağa elektrik fabrikası ve elektrikli tramvayların hizmete girişi, ray döşeme çalışmaları, tramvay ve tünel işçilerinin başlattığı Türkiye Cumhuriye'nin ilk büyük grevi, İstanbul'un ilk otobüsleri, millileşme kutlamaları, İkinci dünya savaşı yılları, troleybüslerin hizmete girişi gibi ulaşım tarihinin önemli gelişmeleri yer alıyor. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir