Haziran 1, 2015

İlk çeyrek ve bilişim


2015’in ilk çeyreğini geride bıraktık. İkinci çeyrek alışılagelmiş işler ve seçimlerin sonuçlarını beklemekle geçecek. Bu süre içinde dünya piyasaları, özellikle petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın oluşturduğu yeni durumlar izlenecek, tedarikte, ihracatta, ithalatta yeni bağlantılar kurma çalışmaları sürecek. Yılın kalan yarısında, yani haziran sonrasında ise daha hızlı bir sürece girebiliriz. Seçimlerin sağlıklı biçimde tamamlanması, seçimi kim kazanırsa kazansın istikrar oluşturacak biçimde sonuçlanması, yılın beklediğimizden daha iyi bitmesine neden olabilir.

Diğer yandan haziran ayı itibarıyla İran’nın dünya ekonomisi içindeki yerinin belirgin hale geleceğine yönelik beklentiler sürüyor. İran’ın durumunun netleşmesi ve Türkiye’deki siyasal yenilenme sonrasında Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere yönelik ticari hacimde artış bekleniyor. Ayrıca iç pazarın kendi büyüklüğü, hizmet ve yatırıma olan ihtiyaç, üstyapı sektörüne talep oluşturmaya devam edecek. Bunu son olarak Hazır Beton Fuarı’nda gördük. Fuarda üstyapı sektörünün ürünlerine gösterilen ilgi, inşaatta yatırımların devam edeceğine işaret ediyor.

Bu dönemde üstyapı sektörünün üretim hatlarını geliştirme, değiştirme, zenginleştirme, yeni malzeme türleriyle ilgilenme çalışmaları ile paralel olarak yürütmesi gereken ve önemi giderek artan bir unsur da; elektronik kontrol ve bilişim teknolojilerinin araç, trafik, üstyapı ve ekipmanlara olan etkileri. Elektronik, pnömatik, hidrolik ve mekanik sistemlerin kullanımı, yazılım ve bilişim teknolojileri ile yeni bir boyuta taşınıyor.
Bilişimin ortaya çıkardığı imkanlardan; işin kendisinin tasarlanması, üretim, satın alma, ürün geliştirme, satış, satış sonrası, müşteri ilişkileri yönetimi gibi tüm aşamalarda daha fazla yararlanılmaya da başlandı zaten.
Bu eğilimi hızlı ve doğru bir şekilde anlamak ve ürünlere yansıtabilmek için araç üreticileri ile olduğu gibi işbirlikleri oluşturmak, kendi yazılım ve bilişim sistemlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmak gerekiyor. Bu önemli fırsatlar yaratabilir. Fırsattan öte önümüzdeki dönemde bir varoluş nedeni olabilir… Bilişim, bugün gelişimin motoru olan daha çevreci, daha ekonomik, daha güvenli araçları üretmenin ve satmanın temelini oluşturuyor. Yeni güvenlik ve çalışma standartları da bilişim teknolojisinin başarılı kullanımından geçiyor. Geçen sayımızda yer alan kamera sistemleri ve bu sistemlerin internetle birleşmesi, radyo kontrolü, makinalar arası haberleşme, uzaktan kumanda, merkezden takip gibi birbirini tamamlayan gelişmeler, günlük hayatın parçası haline gelirken, bu teknolojiler ürünlere değer katıp, talep yoğunluğunu da belirleyecek.

M.Vahit MAHMATLI                                        
vahit@mayadergi.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir