Ağustos 3, 2009

İş makineleri pazarında iyileşme sinyalleri

Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy, basına yaptığı yazılı bir açıklamayla iş makineleri pazarındaki son durumu değerlendirdi. Açıklamada; CEMAT’ın da desteğiyle lojistik fuarı düzenlemeye karar verdiklerini ve bu konudaki çalışmalarının neredeyse bittiğini ve fuar tarihini belirlemek için görüşmelerin sürdürüldüğünü belirten Aksoy şunları kaydetti:
 
“Küresel ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren iş makineleri sektörü kayıplarını telafi etmeye başladı. Özellikle Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında gerçekleşen kıpırdanma rakamlara da yansımaya başladı. Şubat ayında yüzde 55, Mart ayında yüzde 60, Nisan ayında 54, Mayıs ayında yüzde 50 daralan iş makineleri sektörü Haziran ayında  yüzde 37 oranında daraldı. Mart ayında dibi gören sektör Haziran ayında ciddi toparlanma sürecine girdi. Yılın 3 ayında Türkiye’de yatırımlar durma noktasına geldi. Ekonomik tedbirler, KDV indirimi ve Teşvik yasasıyla piyasalar yeniden hareketlendi, iş makineleri sektörü de bundan payını aldı.

Yılın ilk 6 ayında bin 634 iş makinesi satıldı. 2009 yılını 3 bin 500 adetle kapatmayı hedefliyoruz. 2008 yılı Ocak-Haziran Döneminde 3200 iş makinesi satıldı. 2009’un aynı döneminde ise bu sayı 1800’e kadar düştü. Aynı dönemde geçen seneki 650 milyon dolarlık ihracat bu sene 395 milyon dolara geriledi. Satış rakamlarında geçen yıla oranla ciddi bir düşüş olacak. Biz şimdi yeni yatırımlara odaklanacağız. Duble yol projeleri, Baraj inşaatları, Nabucco Projesi, İzmir Otoban Projesi, diğer yol ve bayındırlık projeleri iş makineleri sektörü için çok önemli. Teşvik Kanunu’nun çıkmasıyla birlikte ciddi anlamda bir yatırım ihtiyacı doğacak. Organize Sanayi’ler kurulacak ve fabrikalar taşınacak. Bunlar da önemli unsurlar.

Avrupa yüzde 40 Türkiye’de yüzde 60 küçüldü

Avrupa’da krizle birlikte iş makineleri sektöründeki daralma yüzde 40 oldu. Aynı dönemde Türkiye’deki daralma ise yüzde 60 oldu.Türkiye çok dinamik ve hızlı hareket eden bir yapıya sahip. Bizim büyümemiz de küçülmemiz de çok hızlı oluyor. Dünyada bunun örneğine pek rastlanmaz. Hızlı küçülmeye karşın kriz sonrası aynı hızla büyümeyi bekliyoruz. Devletin ilgili kurumları bu avantajı değerlendirmek için çok sıkı bir şekilde çalışıyor. İMDER olarak projelerimiz, stratejik eylem planlarımız var. 2010 yılının 2009’a oranla daha iyi geçeceğini tahmin ediyoruz. 2010’daki iyileşme süreci 6’ıncı aydan sonra daha fazla hissedilmeye başlar. Çünkü insanlar biraz beklemeye alıyorlar kendilerini. Ellerine fırsat geçtiği zamansa fırsatı kaçırmamak adına hemen harekete geçiyorlar. Bu nedenle 2011 ile 2015 arasını çok parlak görüyoruz.

KDV indiriminin son bulması moralleri bozdu

İş makinelerindeki KDV indiriminin son bulması sektörü olumsuz etkilese de, iş makineleri yatırım ürünü olduğu için firmaların KDV oranlarına çok fazla dikkat etmeyeceğini düşünüyoruz. Eğer iş makinesine ihtiyaç varsa KDV oranı ikinci planda kalır. KDV’nin düşük olması moral, motivasyonun iyi olması ve yatırıma teşvik etmesi nedeni ile önemlidir. İmalatçılar için de çok önemlidir. Çünkü KDV oranı düşük olduğunda imalat yapan firmalar yurt içindeki pazarlarda daha kolay yer alabiliyorlar.

Dünyanın en önemli 250 imalatçısı İstanbu’a geliyor

Almanya Dusseldorf kentinde Almanya'nın güçlü sektörel derneği olan VDMA’nın ev sahipliğinde gerçekleşen FEM – Avrupa Ekipman ve Ürünler Federasyonu -European Federation Of  Materials Yürütme Kurulu- Yönetim Kurulu ve Genel Kurul Toplantıları Gerçekleşti. Toplantılara İSDER'i temsilen  Haziran 2009 da İSDER Üyesi olan TEMESİST Genel Müdürü Halil İbrahim Gül ile birlikte katıldık. Yaptıkları toplantılar sonucunda İSDER Yönetim Kurulunun RAF sektörüyle ilgili FEM bünyesindeki Ürün Komitesi ile birlikte hareket edecek bir komite kurulmasına karar verildi.  FEM’'n tüzüğü gereği her ülkeden sadece bir dernek üye olabiliyor. İSDER’in içindeki Raf Sektör Komitesi FEM’in üyesi olacak. FEM bünyesindeki Raf Sektör Komitesi’nin tek temsilcisi şu anda İSDER üyesi olan Temesist firması. Çünkü raf dediğiniz zaman FEM standartları ortaya çıkıyor. Eğer bir firma FEM standartlarına sahipse, rakiplerinin arasından sıyrılıyor. Temesist bu konuda önemli bir adım attı.

FEM Türkiye’ye özel bir önem veriyor. 2010 yılının Eylül ayında FEM Kongresi İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bu da İstanbul’un önemini daha çok arttırıyor. Dünyanın en önemli 250 imalatçısı Türkiye’de toplanacak. Tüm komiteler bu kongredeki yerini alacak. Bu da Türkiye ve sektör için önemli bir etkinlik. Gelecekteki Fem raf komitesi toplantılarına İSDER’i temsilen Temesist katılacak. Kapıları sektördeki diğer firmalara da açık.Tabi bazı özellikleri olması gerekiyor. Piyasadaki değeri, güvenilirliği, cirosu vs. bunlar önemli etkenler. Bu doğrultuda değerlendirmeler yaparak üyeleri almaya başlayacağız.

Sektörel komitelere hız verildi

Bir eylem planı hazırladık. Önümüzdeki aylarda bu çalışmalarımız biraz daha hızlanacak. Ramazan ayında bütün sektörü içine alan bir Sektör Zirvesi yapma düşüncemiz var. Raf sektör Komitesi, Jeneratör Sektör Komitesi ve Kompresör Sektör Komitesi faaliyete geçti. Bunların dışında kurulacak 6-7 tane daha sektör komitesi var.11 Komitenin hepsi bir anda oluşmuyor. Sektördeki firmaları araştırıp onlar hakkında bilgi topluyoruz ve daha sonra Ankara’daki bürokratların da katılımını sağlayarak komiteyi kuruyoruz.

Eğitim komitesi gece gündüz çalışıyor

Karayolları’nın Akköprü Eğitim Tesisi, Türkiye’nin iş makineleri alanında en büyük eğitim tesisi olarak dikkat çekiyor. Bizim Eğitim Komitemiz Haziran ayı başında buraya gitti. Komite tesisleri inceledi, yetkililerle görüşüp toplantılar yaptı. Türkiye’nin her yerinde iş makineleri bölümü olan Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinin hepsine burada eğitim verdirmeyi düşünüyoruz. Yani kamp gibi olacak, 15 gün kalacaklar ve her türlü eğitim verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı ile de görüşüyoruz. MEB bunun hepsini Gelecek yıl itibariyle karşılayacağını belirtti. Projenin toplam maliyeti program başına 12 bin Türk Lirası. Biz bu maliyetin yarısını ya da büyük bir kısmını bu yıl içerisinde  düzenleyeceğimiz eğitim için biz karşılayacağız. Üniversitelerle de işbirliğine başladık. Sektörün talepleri doğrultusunda eğitim verilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Eğitimin ortaokuldan yüksek okula kadar ihtiyaçlarımız doğrultusunda oluşmasına çabalıyoruz.

CECE Avrupa İş Makinaları İmalatçıları Birliği içerisinde Türk imalatçılarında bulunduğu firmalardan aylık düzenli olarak satış adetlerini alarak barometre araştırması yapıyoruz. Bu raporlar bize de geliyor. Bu raporlar sayesinde sektör hakkında her şey elimizin altında oluyor. Bütün dünyada sektörün ne durumda olduğunu da anında takip edebiliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir